V Izobraževalnem programu TV SLO sta prejšnjo jesen v sklopu dokumentarno-izobraževalne serije z naslovom Kdo se boji slovenščine nastajala dva glasbena dokumentarna filma. Serija išče odgovore na vprašanja odnosa, rabe in ohranjanja slovenskega jezika med mladimi. Nekateri imajo namreč občutek, da slovenščina med mladimi umira ... Pa je to res?

Tokrat smo se ozrli v svet glasbe.

NAREČJA V POPULARNI GLASBI - v sredo, 27. 1., ob 17:25 na TV SLO1
NAREČJA V POPULARNI GLASBI - v sredo, 27. 1., ob 17:25 na TV SLO1

Najprej nas je v dokumentarnem filmu Narečja v popularni glasbi zanimalo ustvarjanje besedil v narečjih ter ohranjanje slovenščine na podlagi krajevnega govora, ki je, kot pravi antropolog prof. dr. Rajko Muršič, edini pravi, živi jezik. »Knjižna slovenščina je precej izpraznjena. Pravo bogastvo jezika je tisto, ki je povezano z resničnim vsakdanjim življenjem."

Z izbranimi glasbeniki, kot so Rudi Bučar, Ana Pupedan, Bakalina, Klinci, Emkej in Vlado Kreslin, smo se odpravili na melodičen potep po Sloveniji (po Obali, Krasu, tolminskih gričih, Beli krajini, Štajerski, Prekmurju) ter ob rabi narečij v popularni glasbi (pop rocku, rapu, trapu, kantavtorstvu …) spoznavali pestrost slovenskega jezika.

URBANA SLOVENŠČINA - v sredo, 3. februarja, ob 17.25 na TV SLO1
URBANA SLOVENŠČINA - v sredo, 3. februarja, ob 17.25 na TV SLO1

Drugi dokumentarni film z naslovom Urbana slovenščina pa pozornost usmerja na rabo slovenščine v urbani glasbi oz. na t. i. urbano slovenščino, katere generator je tudi ali pa predvsem hip-hop. A kot pravi profesor slovenščine dr. Igor Saksida, je eden poglavitnih dejavnikov za ohranitev slovenščine med mladimi ravno hip hop.

Dokumentarni film ponuja živahno medgeneracijsko ter multižanrsko sinergijo med ekipo Dravle Records, profesorji slovenščine in književniki ter nedavno umrlim očetom slovenske popevke Mojmirjem Sepetom, ki je ob poslušanju hip-hopa mirno izjavil, da se nam ob mladih, ki ustvarjajo v slovenščini ‒ četudi pogovorni ‒ za obstoj našega jezika ni treba bati. Tistim, ki se zgražajo, češ da mladi nič ne berejo, da poslušajo samo angleško glasbo in kvarijo naš jezik s tujkami, pa je odgovarjal: »Veste, slovenščina je preživela najrazličnejše hude napade in okupacijo tujih jezikov, pa se je obdržala. Materni jezik se bo vedno obdržal.«

NAPOVEDNIK: KDO SE BOJI SLOVENŠČINE

NAREČJA V POPULARNI GLASBI
V sredo, 27. 1., ob 17:25 na TV SLO1

Dokumentarni film nam poleg bogastva slovenskih narečij, ki se organizirano ohranjajo predvsem v okviru folklorne zapuščine, razkriva tisto bolj življenjsko, aktualno in predvsem mladim razumljivejšo, a precej redko rabo narečij v popularni glasbi. Z izbranimi glasbeniki, kot so RUDI BUČAR, ANA PUPEDAN, BAKALINA, KLINCI, EMKEJ IN VLADO KRESLIN, smo se odpravili na slikovit potep po Sloveniji (po Obali, Krasu, tolminskih gričih, Beli krajini, Štajerski, Prekmurju) ter ob rabi narečij v popularni glasbi (pop rocku, rapu, trapu, kantavtorstvu …) spoznali pestrost slovenskega jezika, ki – kot pravi etnolog in kulturni antropolog dr. RAJKO MURŠIČ – živi in se ohranja ravno z narečnim govorom. Izziv »narečnega kolaža« so sporočila, ki si jih glasbeniki z različnih koncev Slovenije po telefonu »podajajo« v svojih narečjih – se bodo razumeli med sabo?

NAPOVEDNIK: KDO SE BOJI SLOVENŠČINE

URBANA SLOVENŠČINA
V sredo, 3. februarja, ob 17.25 na TV SLO1

Četudi gre za pogovorno slovenščino, je eden najmočnejših dejavnikov za ohranjanje našega jezika med mladimi gotovo hip hop. »Leta 2210 nobedn ne bo več govoru slovensk, leta 2210 nobedn ne bo razumeu teh besed ...« tako poje Nipke v skladbi 2210 z albuma Buden, ki je v produkciji Dravle Records združil trenutno najbolj vroče mlade glasbenike (med njimi so tudi JOKER OUT, MATTER, ZALAGASPER, EZRA, TRKAJ itn.). S privoljenjem mojstra MOJMIRJA SEPETA je v skladbi uporabljen tudi del refrena zimzelene popevke Brez besed v izvedbi Berte Ambrož, s katero je na Evroviziji leta 1966 prvič zazvenel slovenski jezik. Dokumentarni film ponuja simpatično in živo medgeneracijsko ter multižanrsko sinergijo. Zaokroži jo optimizem nedavno umrlega maestra, ki je ob poslušanju hip-hopa ekipe Dravle Records mirno izjavil, da se nam za obstoj slovenščine ni treba bati. Mojster Mojmir Sepe je v tem dokumentarnem filmu zadnjič nastopil pred kamerami TV Slovenija. Prav njemu ga tudi posvečamo.