Dvajset tisoč evrov je prvi v kvizu Joker osvojil Tomaž Toplak. Foto: Žiga Culiberg
Dvajset tisoč evrov je prvi v kvizu Joker osvojil Tomaž Toplak. Foto: Žiga Culiberg
Trenutek zmagoslavja, ko Mario razkrije pravilni odgovor na zadnje vprašanje. Foto: Žiga Culiberg
Trenutek zmagoslavja, ko Mario razkrije pravilni odgovor na zadnje vprašanje. Foto: Žiga Culiberg

V kvizu Joker sta to soboto, 9. marca, svoje znanje preizkusila dva izvrstna tekmovalca. Tomaž Toplak iz Ljubljane je magister politoloških znanosti in inženir računalništva, ljubitelj kvizov ter navdušen športnik in tudi dvakratni državni reprezentant v curlingu. Z izjemno širino znanja, saj skoraj ni bilo področja, ki bi Tomažu bilo povsem tuje, premišljeno taktiko vlaganja jokerjev ter malo tveganja in sreče, je Tomaž prvi, ki je v kvizu Joker osvojil 20 tisoč evrov. »Joker je ˝noro˝ napeta igra in do konca ne veš, kako bo. Bilo je nepričakovano in zelo dobro. Ne vem, kaj še lahko trenutno rečem. Sigurno si bom privoščil kakšno potovanje za ta denar,« je takoj po oddaji povedal veliki zmagovalec.

V Jokerju je svoje znanje pokazala tudi Srečka Žlajpah. Foto: Žiga Culiberg
V Jokerju je svoje znanje pokazala tudi Srečka Žlajpah. Foto: Žiga Culiberg

Druga tekmovalka je bila izjemna ženska, Srečka Žlajpah. Brika po duši in srcu ter zelo aktivna upokojenka, ki med svoj najljubši hobi uvršča peko peciva. »Lepo je na koncu premagati samega sebe, premagati svojo tremo, premagati svoje luknje v znanju in zmagati na tak način,« je svoj nastop v Jokerju povzela Srečka Žlajpah, ki je domov odnesla tri tisoč evrov. Srečka je v Jokerju zaradi nesreče v družini opozorila tudi na pomen prepoznavanja prvih znakov možganske kapi po metodi GROM.

Voditelj Mario Galunič. Foto: Žiga Culiberg
Voditelj Mario Galunič. Foto: Žiga Culiberg

»Joker je zares skrbno domišljena igra, kjer do zadnjega vprašanja ni jasno, ali bo tekmovalec uspešen ali ne, čisto vse se lahko spremeni. Toda Tomaž je očitno dobro premislil, kaj mu prinašajo jokerji in kako jih bo trošil, da mu jih bo nekaj ostalo za na konec. Pri zadnjem vprašanju je celo veliko tvegal, bil sem zelo presenečen nad njegovo odločitvijo, a igro je odigral v stilu največjih igralcev. Veliko znanja, veliko sreče in predvsem veliko poguma in tveganja. V studiu nam je zastajal dih, a konec je bil fenomenalen. Iskrene čestitke tudi iz uredništva,« je po oddaji svoje občutke strnil tudi voditelj kviza Mario Galunič.

Po zmagi v Jokerju Tomaž Toplak odgovarja

Ali je tudi vas presenetila zmaga oz. ali ste si mislili, da boste osvojili glavno nagrado?
Zmaga je vsekakor bila presenečenje, saj je zanjo potrebno neko široko splošno znanje in kar veliko sreče pri tem, da se pojavijo vprašanja, ki v splošnem veljalo za težka/manj poznana, a vseeno padejo v področja, ki človeka zanimajo. S tem sem imel kar srečo.

Kakšni so bili občutki ob odgovarjanju na zadnje vprašanje?
Težko rečem. Že pred oddajo sem se odločil, da bom tudi nekajkrat tvegal, ko ne bom poznal odgovora. Nekaj samozavesti mi je dalo, da je (na koncu pravilen) odgovor dvakrat "preživel" jokerja. To mu za nekaj odstotkov zviša statistično verjetnost, da je pravilen, ko ostaneta samo še dva odgovora. Ko je bil odgovor pravilen, se je pojavilo kar veliko enih stvari, tako da se mi je potem še nekaj minut kar smejalo.

Kaj bo prva stvar, ki si jo boste privoščili?
Prvo stvar sem si že privoščil. To je (sicer relativno poceni) audiofilski stereo ojačevalec za glasbo za dobrih 600€. Naslednja stvar bo pa neko potovanje, nimam še destinacije, a verjetno tudi za to ne bo šlo veliko denarja. Preostanek (nekaj je šlo tudi k Leonu, sotekmovalcu v kvizu) pa gre na moj varčevalni račun. Sigurno bo kdaj prišlo prav (smeh).

Bi priporočili tudi drugim ljubiteljem kviza, da se udeležijo Jokerja?
Ja, bi. Format mi je všeč, ker te tudi nekako prisili, da zaupaš nekim pol znanjem in občutkom in preprosto zaupaš temu, da tvoje preostalo znanje zadostoje, da izbereš pravilen odgovor, tudi če zares ne veš, ali je res pravilen. Je še kar drugače, kot pri kakšnih drugih podobnih kvizih.

Joker je na sporedu vsako soboto ob 20.00 na TV SLO 1
Že prihodnjo soboto, 16. marca, se bosta v kvizu Joker na lov za 20 tisoč evri podala dva športnika, in sicer Sabina Magyar, magistrica stavbarstva, v prostem času pa odlična tekmovalka v badmintonu, ter Andrej Gazvoda, kadrovski manager, ki veliko potuje, med športne uspehe pa si šteje tudi tek iz Kranja na Triglav.

V naslednji oddaji kviza Joker bosta sodelovala Sabina Magyar in Andrej Gazvoda. Foto: Žiga Culiberg
V naslednji oddaji kviza Joker bosta sodelovala Sabina Magyar in Andrej Gazvoda. Foto: Žiga Culiberg

Avtor fotografije je Žiga Culiberg; v polni resoluciji so na voljo tukaj.