SILVESTRSKI FILMSKI MARATON

Ob 19.00 na TV SLO 2

Žandar iz Saint-Tropeza, francosko-italijanski film, 1964

Žandar iz Saint-Tropeza, francosko-italijanski film, 1964
Žandar iz Saint-Tropeza, francosko-italijanski film, 1964

Ambicioznega žandarja Cruchota premestijo v Saint-Tropez na francoski rivieri. Tam se spusti v vojno z nudisti na plaži in z najstniško hčerjo, ki se prijateljem zlaže, da je njen oče milijonar z jahto. Cruchot se zaplete v njeno laž in se predstavlja kot lastnik jahte. Ko se pojavijo pravi lastniki, pa se izkaže, da niti oni niso to, za kar se izdajajo!

Ob 20.30 na TV SLO 2

Ljubezen na prvo bolezen, ameriški film, 2017

Ljubezen na prvo bolezen, ameriški film, 2017
Ljubezen na prvo bolezen, ameriški film, 2017

Film o pakistanskem komiku Kumailu, ki nekega večera na stendapovskem nastopu spozna podiplomsko študentko Emily. Šlo naj bi za bežno razmerje za eno noč, vendar to preraste v resnejšo zvezo. Zaradi tega se Kumailovo življenje zaplete, saj njegovi starši muslimani pričakujejo, da si bo izbral pakistansko dekle. Ko Emily obleži zaradi skrivnostne bolezni, Kumail spozna njene starše, Beth in Terryja, obenem pa mora zdržati pritisk doma. Kumailovi starši vztrajajo pri svojem, srce pa fanta vleče v drugo smer.

Ob 22.25 na TV SLO 2

Srečno novo leto, češki film, 2019

Srečno novo leto, češki film, 2019
Srečno novo leto, češki film, 2019

Ljubezen ima veliko obrazov, je sporočilo te zimske komične romance, ki se zaplete tik pred božičem in razplete na novoletni dan. Zgodba se dogaja v slikovitih Visokih Tatrah, kjer se v smučarskem središču zberejo štiri prijateljice, ena z družino, druga ločena, tretja prevarana in četrta pred porodom. Vse prinesejo s seboj družinske težave, zamere in nesporazume. Prav med prazniki se klopčič tako zaplete, da ga ne zmore razplesti en sam človek. Vsi morajo sodelovati, povleči za različne konce in zadeve spraviti v red ...

Ob 00.05 na TV SLO 2

Najine prve počitnice, francoski film, 2018

Najine prve počitnice, francoski film, 2018
Najine prve počitnice, francoski film, 2018

Tridesetletnika Marion in Ben se spoznata prek spletne aplikacije Tinder. Tinder je pravzaprav vse, kar imata skupnega. Toda zelo se privlačita in začetno navdušenje je veliko, zato se že po prvem srečanju kljub svarilom prijateljev odločita za skupne počitnice. Njun cilj je Bolgarija, nekako na pol poti med Bejrutom, kamor si želi Marion, in Biarritzem, kamor bi šel rad Ben. Brez posebnega načrta ali priprav in vsak s svojim razumevanjem počitnic se poženeta v avanturo, ki se bo izkazala za vse kaj drugega kot idealno ljubezensko počitnikovanje.

Ob 01.35 na TV SLO 2

Vdove, ameriško-angleški film, 2018

Vdove, ameriško-angleški film, 2018
Vdove, ameriško-angleški film, 2018

Zgodba o štirih ženskah, ki nimajo nič skupnega, razen velikega dolga, ki je nastal zaradi kriminalne dejavnosti njihovih pokojnih mož. Življenje so izgubili v spodletelem ropu, zato vdovam ne preostane drugega, kot da se na podlagi zapiskov vodje tolpe lotijo istega podviga. A vdove niti niso usposobljene za tako dejanje niti ni jasno, ali so vsi možje res pokojni.

Ob 03.35 na TV SLO 2

Eric Clapton – življenje v 12 taktih, britanski dokumentarni film, 2017

Eric Clapton – življenje v 12 taktih, britanski dokumentarni film, 2017
Eric Clapton – življenje v 12 taktih, britanski dokumentarni film, 2017

»Clapton je Bog« je zgodovinski grafit z londonskih ulic, ki je potrjeval status Erica Claptona kot enega izmed najboljših kitaristov na svetu. Statistika priča o njegovi veličini – je edini glasbenik, ki ima kar tri vpise v Dvorano slavnih rokenrola, dobil je 18 nagrad grammy in prodal več kot 100 milijonov albumov. Dokumentarni film odstira tudi pogled v njegovo zasebno življenje. Izvemo, kako se je bojeval z odvisnostjo od drog in kako se je s pomočjo izjemne glasbe, ki jo je takrat ustvaril, rešil iz brezna obupa po sinovi smrti.

Ob 05.45 na TV SLO 2

Žandar v New Yorku, fr.-italijanski film, 1965

Žandarji iz Saint-Tropeza so povabljeni v New York na policijsko konferenco. Njihov predstavnik je Cruchot. Na letalo pa se brez dokumentov vtihotapi tudi Cruchotova hči Nicole, ki želi obiskati New York. Mladenko, ki je v Ameriki nezakonito, reši novinar, ki želi o njej napisati senzacionalno zgodbo. Njen oče jo poskuša izslediti in pri tem ameriško velemesto obrne na glavo.

Žandar v New Yorku, fr.-italijanski film, 1965
Žandar v New Yorku, fr.-italijanski film, 1965
Napovednik: Silvestrski filmski maraton

INFORMATIVNI PROGRAM TV SLOVENIJA

27. 12. 2021 ob 20.05 na TV SLO 1

SLOVENIJA V LETU 2021

Rosvita Pesek. Foto: TV Slovenija/Adrian Pregelj
Rosvita Pesek. Foto: TV Slovenija/Adrian Pregelj

Slovenija v letu 2021 ni bila ena, kot smo zaradi epidemije koronavirusa naivno pričakovali. Bili sta dve. Prva se je virusu odločno postavila v bran z nošenjem maske, cepljenjem, spoštovanjem pogojev PCT, druga je zanikala njegov obstoj, se posledično ni cepila, nasprotovala izvajanju pogojev PCT in na protestih javno izražala svoje nezadovoljstvo.

Oster rez – brez dialoga – je vladal tudi v politiki. Opozicija je za rušenje vlade uporabila vsa orodja – ustavno obtožbo, konstruktivno nezaupnico in 7 interpelacij. Vlada je leto začela z udobno podporo poslancev in končala kot manjšinska, saj sta se dve koalicijski stranki soočali z notranjimi razhajanji.

Med epidemijo, ki je leto naredila takšno, kakršnega še ni bilo in političnimi napetostmi, je Slovenija predsedovala Svetu Evropske unije, s protikoronskimi ukrepi pomagala gospodarstvu in ljudem, dosegla rekordno nizko brezposelnost, zagnala velike infrastrukturne projekte in pohitela z digitalizacijo.

Slovenija je tudi bedela pozno v noč za uspehe svojih športnikov, ki še nikoli niso dosegli toliko kot letos in ob 30 rojstnem dnevu spoznala, da ima veliko prijateljev, ki jo vidijo lepše, kot se vidi sama. Oddajo je pripravila Rosvita Pesek.

27. 12. 2021 ob 21.10 na TV SLO 1

POGOVOR S PREDSEDNIKOM DRŽAVE

Pogovor s predsednikom države o minulih in o zadnjem letu mandata, ki ga čaka: Kakšne posledice je v družbi pustila epidemija? Bodo volitve res 24. aprila 2022 - kaj lahko pričakujemo glede na padec zaupanja v politiko in napoved novih strank in gibanj? Kje je Slovenija v mednarodnih očeh in na kateri vlak se zdaj uvrščamo? O tem in drugih aktualnih vprašanjih s predsednikom države Tanja Starič in Igor Pirkovič.

Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

30. 12. 2021 ob 20.00 na TV SLO 1

SVET V LETU 2021

Česa se bomo, brez pomoči Googla, čez deset let spomnili o letu, ki se izteka? O čem bomo nekoč kramljali s prijatelji in kolegi, kaj pripovedovali otrokom in vnukom? Najverjetnejši odgovor na ti vprašanji je seveda pandemija covida 19. Virus, ki je najprimitivnejša oblika življenja, je zahteval na milijone življenj pripadnikov civilizacije, ki išče življenje na Marsu. Po skoraj dveh letih nam statistične krivulje spet dajejo nekaj upanja: gospodarstvo, turizem in promet ustvarjajo vtis, da smo dno že dosegli in da je optimizem zdaj upravičen. A podobno je bilo pred enim letom. Tudi takrat se je zdelo, da je prihodnost lahko samo svetlejša. Pa smo se zmotili. Pojavila se je delta, zdaj omikron.

Pa ne le zaradi pandemije, tudi sicer je bilo v letu 2021 razlogov za optimizem v svetu malo. Kljub potovanju v vesolje, umetni inteligenci in tehnološkemu napredku se človeštvo ni veliko naučilo … Ali pa bi bilo bolje reči, da se uči le iz napak – mlačen, prepočasen odgovor na podnebne spremembe je več kot poučen. Zdi se, kot da nas nedoumljive sile potiskajo v smer, ki ne napoveduje nič dobrega.

»Tradicionalne« svetovne sile – Združene države Amerike, Kitajska, Rusija, Evropa – so vedno bolj oddaljene od nekdanjega, vsaj načelnega zaupanja po koncu hladne vojne. Videti je, kot da mehanizmi urejanja mednarodnih odnosov, vzpostavljeni po drugi svetovni vojni, ne dajejo več učinkovitih odgovorov na izzive časa. Tako kot za ljudi tudi za mednarodne institucije, vključno z našo Evropsko unijo, velja, da se njihova prava vrednost, moč in vitalnost potrjujejo v času »suhih krav«. In razen nekaj drobcev sreče, veselja in zadovoljstva, je bilo leto 2021 zagotovo »suho«. Oddajo je pripravil Edvard Žitnik.

30. 12. 2021 ob 21.00 na TV SLO 1

SLOVENIJA PREDSEDUJE

Ob koncu drugega predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije bomo v oddaji pogledali, kako se je naša država znašla na evropskem političnem prizorišču. Kateri so bili ključni dosežki slovenskega predsedovanja? Po čem si bodo našo državo zapomnili v drugih članicah Unije? Kakšen je politični ugled Slovenije v Evropi ob koncu predsedovanja? Pogledali bomo tudi, s katerimi izzivi se bo Evropska unija soočala v prihodnje, ko predsedovanje prevzame Francija. Oddajo je prirpavila Meta Dragolič.


ŠPORTNI PROGRAM TV SLOVENIJA

Skakalec Peter Prevc. Foto: EPA
Skakalec Peter Prevc. Foto: EPA

Dnevi okrog novega leta bodo v športnem uredništvu Televizije Slovenija posvečeni prenosom tekem z jubilejne 70. novoletne skakalne turneje. Na TV SLO 2 si boste lahko ogledali vse tekme in dan pred njimi tudi kvalifikacije z vseh štirih skakalnic – Oberstdorf (28. in 29. 12. 2021), Garmisch-Partenkirchen (31. 12. 2021 in 1. 1. 2022), Innsbruck (3. in 4. 1. 2022) in Bischofshofen (5. in 6. 1. 2022). Ljubno ob Savinji, ki se vsako leto pohvali z odličnim obiskom ženskih tekem v smučarskih skokih, pa bo v letošnji sezoni najboljše skakalke gostilo 30. in 31. 12. 2021 ter 1. 1. 2022, kar bo prva izvedba novoletne turneje v ženskih skokih.

Med 28. 12. 2021 in 1. 1. 2022 si bodo gledalci drugega programa Televizije Slovenija lahko ogledali tudi novoletno turnejo v smučarskih tekih.

Smučarski skoki in smučarski teki, ki bodo na sporedu v petek, 31. 12. 2021 in v soboto, 1. 1. 2022, bodo studijsko vodeni iz Ljubljane.

V torek in sredo, 28. in 29. 12. 2021, se bodo alpske smučarke pomerile v veleslalomu in slalomu v Lienzu, moški pa v smuku in superveleslalomu v Bormiu.

V petek, 31. 12. 2021, bo na TV SLO 2 na sporedu oddaja Migaj z nami. Oddaja o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki. Oddaja nastaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije.

V petek, 1. januarja 2022, bo ob 17.45 na TV SLO 2 še posebej zanimiva 60-minutna oddaja Športnih 365, v kateri bo uredništvo Športnega programa Televizije Slovenije postavilo piko na i izjemnemu športnemu letu 2021, katerega vrhunec so bile zagotovo olimpijske igre. Komentar leta bo podal Urban Laurenčič, voditelj Miha Mišič pa se bo v studiu pogovarjal z vsemi slovenskimi junaki Tokia: Tadejem Pogačarjem, Primožem Rogličem, Tino Trstenjak, Janjo Garnbret in Benjaminom Savškom. Obudili bomo spomine na rekordno bogato nordijsko prvenstvo v Oberstdorfu, ko je Slovenija osvojila kar 6 odličij. Ne bomo pozabili niti na odbojkarsko in košarkarsko pravljico in še bi lahko naštevali. Športna žetev je bila v 2021 res izjemna.

V torek, 4. januarja 2022, bomo spremljali ženski slalom iz Zagreba, v soboto, 8. 1. 2022, in nedeljo, 9. 1. 2022, pa bo mariborsko Pohorje gostilo tekmovanje alpskih smučark za 58. Zlato lisico.


RTVSLO.SI IN NAJODMEVNEJŠE ZGODBE LETA 2021

Na spletni strani www.rtvslo.si bomo v prazničnih dneh objavljali članke, zbrane pod skupnim imenom Lupimo leto 2021. Najodmevnejše dogodke iz Slovenije, sveta, športa, kulture in zabave bomo prikazali z zanimivimi grafikami - kako se je nek dogodek začel in kaj se je z njim dogajalo letos. Objavili bomo tudi več tematskih pregledov. Svet v letu 2021 bomo predstavili skozi najboljše fotografije, preleteli dogajanje v vesolju in izbrali dogodke in ljudi, ki so zaznamovali iztekajoče se filmsko leto. V stotih športnih dogodkih leta bomo obudili največje uspehe pa tudi razočaranja in neverjetne zgodbe, ki jih je ponudil šport.

20 let MMC