V objemu zvoka in slike. Likovni natečaj za osnovnošolce.
V objemu zvoka in slike. Likovni natečaj za osnovnošolce.

O natečaju
Vsakoletni natečaj že sedem let, torej od leta 2017, organizirata 3. program Radia Slovenija – program Ars in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti za osnovnošolce vseh treh triad. Namen natečaja je krepitev slušne občutljivosti, veščin osredotočenega poslušanja in prenosa slišanega v likovni jezik, cilj pa proaktivna uporaba radijske igre v vzgojno-izobraževalnih procesih.
Natečaj sta idejno zasnovala režiser Klemen Markovčič (Radio Slovenija) in Andreja Repar (JSKD OI Ljubljana).
Gre za primer dobre prakse sinergijskega povezovanja dveh nacionalnih ustanov s temeljno željo seznaniti nove generacije z radijsko oziroma slušno igro.

Virtualna galerija na portalu Živ Žav RTV Slovenija
Rastoča galerija ima stalni domicil na portalu Živ žav, kjer se je mogoče sprehoditi skozi vsa dela, ta pa so že klasificirana po letnikih in trajno dostopna.
Vsaka šola ima svoj članek, v katerem so navedeni osnovni podatki o igrah, sodelujočih mentorjih in učencih z možnostjo sprotnega poslušanja iger, po katerih so ustvarjali mladi likovniki.
Galerije so razdeljene po letnikih, s čimer so trajno dostopna vsa prispela likovna dela tudi za poznejše oglede.
Ob koncu leta je na ogled novi letnik virtualne galerije likovnih del osnovnošolcev, ki so v šolskem letu 2022/2023 sodelovali v natečaju V objemu zvoka in slike 2023.

Letnik 2023
V aktualnem natečaju je sodelovalo 32 šol iz vse Slovenije, 337 učencev vseh treh triad in 44 mentoric in mentorjev.
Izbor iger je bil tudi tokrat starostno prilagojen za vsako triado posebej. Lansko šolsko leto so mladi likovniki ustvarjali ob treh igrah – O kravi, ki je lajala v luno (1. triada), Rumi in kapitan (2. triada) in Vsiljivec (3. triada).
Trajno so objavljena prav vsa likovna dela brez predhodnega kuriranja. Posamezne območne izpostave JSKD pa imajo možnost, da se odločijo tudi za fizične razstave znotraj posameznih območij.

Avtor: Nemanja Pantić
Avtor: Nemanja Pantić