Foto: Arhiv oddaje Mestne promenade
Foto: Arhiv oddaje Mestne promenade

Decembrske srede bomo z avtorjem in voditeljem Andrejem Dobleharjem v seriji Mestne promenade znova raziskovali zgodovino in kulturno dediščino slovenskih mest.

V prvem delu nove, sedme sezone dokumentarne serije bo gledalce popeljal v zgodovinsko in sodobno središče Prekmurja – Mursko Soboto. Oddaja bo na TV SLO 1 v sredo, 13. 12., ob 17.15. Teden dni pozneje bo predstavil tako stari kot tudi novi del Velenja, kje je še vedno čutiti vpliv premogovništva. Mestne promenade bodo nato gledalce popeljale do Postojne, zgodovinsko furmanskega mesta, ki s svojimi turističnimi znamenitostmi danes privablja številne goste z vsega sveta. Serija pa se bo končala 3. januarja v Brežicah, obmejnem mestu z bogato zgodovino.

Andrej Doblehar: Vsebino in dramaturgijo posamezne oddaje narekuje izbrano mesto

Avtor in voditelj Mestnih promenad je Andrej Doblehar, avtor številnih dokumentarnih oddaj, filmov in serij, ki nastajajo v okviru Kulturnega in umetniškega programa Televizije Slovenija.

Andrej Doblehar. Foto: Adrian Pregelj
Andrej Doblehar. Foto: Adrian Pregelj

V sedmih sezonah serije Mestne promenade ste nas pospremili skozi 28 starih mestnih središč, njihovo bogato zgodovino in izjemno kulturno dediščino. Katero mesto ste še s posebnim veseljem raziskovali?

V sedmih letih se je v dokumentarni seriji Mestne promenade nabralo že res lepo število mest. Predstavili smo že vsa stara slovenska mesta, ki slovijo po bogati dediščini in so širše prepoznana kot turistične destinacije, vendar serijo še nadaljujemo. Tudi manjši ali pa mlajši kraji so polni zanimivih spomenikov in zgodb! Vsako mesto, ki smo ga do zdaj predstavili, mi je ljubo, morda pa je bilo posebno snemanje v Rogatcu. Prijatelji so razumeli, da snemamo v Logatcu in kar nisem jim mogel dopovedati, kje je Rogatec. Zato so me na mojo pobudo obiskali ob koncu snemanja in pokazal sem jim bogato sakralno, fevdalno in ljudsko dediščino, ki daje kraju res posebej slikovit pečat. Tega se zavedajo tudi domačini, ki zanjo zgledno skrbijo, za televizijsko ekipo pa so ob predpremieri oddaje o domačem Rogatcu leta 2018 pripravili zelo lep sprejem.

Se je vaš pristop pri raziskovanju zgodovine in kulturne dediščine slovenskih mest ob snemanju serije spreminjal? Kako, če sploh, se je ob pripravah na snemanje Mestnih promenad spremenil vaš pogled na slovenska mesta?

Koncept dokumentarne serije je že sedem let enak in se ne spreminja: kot voditelj obiščem izbrano mesto in se sprehodim po mestni promenadi, torej po glavnih ulicah in trgih, kjer se odvija mestni utrip. Z njih potem zavijem v muzej, mestno hišo, cerkev ali samostan ter se srečam z zanimivimi domačini. V oddaji so vedno splošni poudarki, ki ne smejo manjkati, ob tem pa kot urednik, scenarist in voditelj dodam še kakšen bolj osebno obarvan podatek. Scenaristično-režijska zasnova oddaj se torej ne spreminja, saj daje Mestnim promenadam prepoznavnost, a hkrati vsebino in dramaturgijo posamezne oddaje narekuje izbrano mesto s svojimi zgodbami. Namen televizijskih ustvarjalcev, ki predstavljamo slovensko kulturno dediščino, je, da gledalce spodbudimo k ogledu mest v živo. Sam sem v zgodovinskih mestih reden gost, tudi izven službenega časa.

Andrej Doblehar med snemanjem serije Mestne promenade. Foto: RTV Slovenija
Andrej Doblehar med snemanjem serije Mestne promenade. Foto: RTV Slovenija

V tej sezoni boste predstavili Mursko Soboto, Velenje, Brežice in Postojno, mesta z bogato zgodovino, ki pa so si zelo različna. Kako se njihova zgodovina in kulturna dediščina odraža v življenju današnjih prebivalcev?

Vsako leto izberem mesta štirih različnih slovenskih pokrajin, da se, kot pravite, pokaže njihova različnost. Kljub temu da se danes življenje uniformira in si mesta postajajo vedno bolj podobna, pa so razlike še vedno zelo opazne, saj zgodovinski razvoj in geografska umeščenost narekujeta tako način življenja kot način razmišljanja. Primorska recimo živi in diha drugače kot Prekmurje. O letošnjih izbranih mestih pa lahko rečem naslednje: Mursko Soboto je najbolj zaznamovala dvojnost med slovensko in madžarsko kulturo, ki jo še danes vidimo v kulturni dediščini mesta; Velenje je novo mesto, ki je zraslo na premogu in živelo od premoga, kar narekuje tudi današnji mestni značaj; Brežice so bile v zgodovini in tudi danes ostajajo mesto na meji, nekdanja dediščina pa je zelo vpeta v utrip mesta; Postojna pa je staro furmansko mesto, ki v sodobnem času zaradi Postojnske jame in Predjamskega gradu privablja obiskovalce z vsega sveta.

Ste avtor tudi številnih dokumentarnih filmov. Gledalci si bodo lahko decembra poleg Mestnih promenad ogledali tudi film Stane Kregar, poetični iskalec likovne harmonije. Povod za film je bila petdesetletnica njegove smrti. Kaj nam bo dokumentarni film razkril o Stanetu Kregarju kot osebi in umetniku? Kako ga, potem ko ste ga dobro spoznali, dojemate vi?

V Kulturnem in umetniškem programu Televizije Slovenija delam različne projekte – feljtone, oddaje, dokumentarne serije in dokumentarne filme. V skoraj dvajsetih letih se jih je nabralo že več kot osemdeset. Nekateri filmi so bili bolj kompleksni in smo jih snemali tudi v Beogradu, Neaplju, Rimu, Pragi in na Dunaju. Kregarjev dokumentarni film pa je bil, lahko rečem, zame največji izziv. Kot umetnostni zgodovinar se s slikarjem Stanetom Kregarjem ukvarjam že od diplome na Filozofski fakulteti. Pripravil sem razstave njegovih del v Narodni galeriji, Galeriji Družina in v Galeriji Staneta Kregarja, sodeloval sem pri prenovi stalne razstave na Zavodu sv. Stanislava, o slikarju pa sem tudi pisal in predaval. Težko rečem, da sem pri pripravah na film odkril kaj novega, sem pa v film vključil Muzej savremene umetnosti v Beogradu, ki hrani osem Kregarjevih slik. S tem sem ga ponovno umestil v jugoslovanski kontekst, v katerem je bil slikar zelo cenjen. Izziv pri ustvarjanju filma pa je bil zlasti to, kako to veliko osebnost in njegov obsežen opus v temeljnih potezah strniti v scenaristično-režijsko celoto.

Sedma sezona dokumentarne serije Mestne promenade

Mestne promenade: Murska Sobota
13. 12. ob 17.15 na TV SLO 1

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Sedmo sezono dokumentarne serije Mestne promenade, v kateri avtor in voditelj Andrej Doblehar že vrsto let predstavlja kulturno dediščino in tradicionalen utrip slovenskih mest, začenjamo s predstavitvijo Murske Sobote. Zgodovinsko in sodobno središče Prekmurja je bilo stoletja pod madžarsko oblastjo in kulturnim vplivom, kar je zaznamovalo tudi razvoj in podobo mesta. Predstavili bomo osrednje kulturne spomenike: grad, evangeličansko cerkev, katoliško stolnico, secesijsko in modernistično arhitekturo. Mesto nam bosta pomagala odkrivati zgodovinarka in dolgoletna direktorica Pomurskega muzeja Metka Fujs ter pisatelj in Prešernov nagrajenec Feri Lainšček. Režiser Božo Grlj.

Mestne promenade: Velenje
20. 12. ob 17.15 na TV SLO 1

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Ko govorimo o Velenju, gotovo ne pomislimo na staro trško jedro, ki ga krona mogočen grad, temveč na novo mesto, ki je bilo zgrajeno po drugi svetovni vojni in je veljalo za socialistični čudež. Sprehodili se bomo tako po starem kot po novem Velenju in predstavili na eni strani grad z muzejskimi zbirkami in na drugi strani modernistično arhitekturo. Poseben poudarek oddaje bo na dediščini premogovništva, ki je ključno zaznamovalo življenje v mestu in narekovalo njegov razvoj. Velenje ostaja edino rudarsko mesto pri nas. Gostje v oddaji bodo zgodovinar in geograf Damijan Kljajič, vodnik v rudniku Aleš Rehar in arhitektka Tjaša Rošer. Avtor in voditelj Andrej Doblehar, režiserka Ita Obersnu.

Mestne promenade: Postojna
27. 12. ob 17.15 na TV SLO 1

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Danes se komaj zavedamo izjemnega pomena Postojne na furmanski poti med celino in obalo skozi t. i. Postojnska vrata. Tradicionalno prevozništvo je vplivalo na videz in razvoj Postojne ter oblikovanje šeg in navad, ki jih poleti predstavijo na furmanskem prazniku. Postojna je v poznejših obdobjih doživela vrsto sprememb, zlasti zaradi turizma. Gostje z vsega sveta obiskujejo Postojnsko jamo in Predjamski grad, ki sodita med prvovrstne znamenitosti, zaradi česar smo ju tudi vključili v oddajo. Del lokalne zgodovine nam bosta predstavila direktorica Notranjskega muzeja Tina Poljšak in vodnik po Postojnski jami Roman Bogataj. Avtor in voditelj Andrej Doblehar, režiserka Petra Hauc.

Mestne promenade: Brežice
3. 1. ob 17.15 na TV SLO 1

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

V sedmi sezoni Mestnih promenad je poudarek na gradovih, kar bo tudi osrednja tema oddaje o Brežicah. Obmejno mesto je bilo stoletja pod oblastjo nadškofov iz Salzburga, njihovo srednjeveško utrdbo pa so v renesansi nadomestili z novim dvorcem, ki so ga lastniki iz rodbine Attems pozneje barokizirali. Po zbirkah Posavskega muzeja nas bo vodila direktorica Alenka Černelič Krošelj, zgodovino izgnancev bo predstavila zgodovinarka Nataša Šekoranja, o zbiranju razglednic pa bo spregovoril Konrad Kajtna. Ob letošnji petdeseti obletnici smrti slikarja Staneta Kregarja pa bomo predstavili tudi njegovo likovno opremo brežiške župnijske cerkve. Avtor in voditelj Andrej Doblehar, režiser Božo Grlj.