Kako pomembna je vloga javne radiotelevizije najbolj jasno in natančno pokažejo ravno najhujši časi, ko se življenje nenadoma zavrti v povsem drugačno smer.

Pred 31 leti so naši sodelavci na oddajnikih po Sloveniji živeli povsem drugačno poletje. V času osamosvojitvene vojne so oddajniški centri v Domžalah, na Kumu, Krvavcu, Nanosu, Boču in Pohorju postali pomembna tarča. Cilj pa je bil le eden – preprečiti obveščanje domače in svetovne javnosti o dogodkih, ki so takrat pretili novoustanovljeni državi Sloveniji.

2. julija 1991 so bili napadeni oddajniški centri po Sloveniji. Napade so izvedla letala JLA, oddajnik na Pohorju pa so obstreljevali s topovi. V času napadov je bilo v oddajnih centrih 37 naših sodelavcev in članov zaščitnih enot teritorialne obrambe. K sreči, delavci enote Oddajniki in zveze niso bili težje poškodovani.

Obletnica je opomin, kako pomembna je vloga javne radiotelevizije in kako pomembni so njeni zaposleni.

Epidemija koronavirusne bolezni je preprečila, da bi se lani, v letu, ko je Slovenija praznovala 30. obletnico osamosvojitve, z zdajšnjimi in nekdanjimi sodelavci srečali v živo in si izmenjali nekaj prijaznih besed. Letos bomo obljubljeno izpolnili. Vse zdajšnje in nekdanje sodelavce RTV Slovenija, ki so v prelomnih trenutkih osamosvajanja Slovenije soustvarjali program, prosimo, da si 16. septembra 2022 vzamejo čas za druženje.

Vsi, ki ste se že lani odzvali na javno vabilo in poslali svoje podatke, boste v kratkem prejeli vabilo na dogodek.

Vse tiste, ki se še niste odzvali na vabilo, pa znova prosimo, da nam do 31. avgusta 2022 pišete na naslov komuniciranje@rtvslo.si. Sporočite nam svoje podatke in na katerem področju ste z nami sodelovali v tem prelomnem obdobju, da vam bomo po elektronski pošti lahko posredovali več informacij o tem, kdaj se vidimo in se spomnimo tega pomembnega dogodka.

Priloga - Obvestilo posamezniku o obdelavi osebnih podatkov

Veselim se srečanja z vami.

Lep pozdrav,
Andrej Grah Whatmough
generalni direktor RTV Slovenija