V znanost bodo tudi v tej sezoni zagrizle urednica in voditeljica Renata Dacinger ter novinarke in scenaristke Anja Čuček, Nataša Ivanuš Čuček in mag. Nataša Gaši.

Ustvarjalke oddaje Ugriznimo znanost z leve proti desni: mag. Nataša Gaši, Anja Čuček, Renata Dacinger in Nataša Ivanuš Čuček.
Ustvarjalke oddaje Ugriznimo znanost z leve proti desni: mag. Nataša Gaši, Anja Čuček, Renata Dacinger in Nataša Ivanuš Čuček.

V prvi oddaji (17. 9. 2020) se bodo ustvarjalci spraševali, do kdaj bomo še imeli nafto. Predstavili bodo črpališče nafte pri nas v Petišovcih ter raziskave, s katerimi so ugotavljali, ali je v Tržaškem zalivu nafta, in kako bi lahko pridobivali umetno nafto.

Ugriznimo znanost: Do kdaj bomo še imeli nafto?, oddaja o znanosti

V drugi oddaji (24. 9. 2020) bodo iskali odgovor na vprašanje, kako na neki površini pridelati čim več kakovostne hrane. Zato morajo znanstveniki natančno vedeti, kaj vse potrebuje rastlina od trenutka, ko jo posejemo ali posadimo, do takrat, ko obrodi. Kmetijski inštitut Slovenije raziskuje vpliv mikroorganizmov na okus in količino jagod. Ugotovili so tudi, da rastline, če jih zalivamo malo manj, kot je optimalno, obrodijo več, plodovi pa so boljši.

V tretji oddaji (1. 10. 2020) bomo govorili o našem avtomatiziranem vedenju. Branje, pisanje, hoja, vožnja s kolesom in avtomobilom so naša avtomatizirana vedenja. Zakaj nekatera vedenja postanejo avtomatizirana in kako jih lahko spremenimo? Učenje vožnje s kolesom je naporno, ko pa to spretnost usvojimo, postane avtomatizirana. Kaj pa se zgodi, če kolo spremenimo, da deluje drugače?

V četrti oddaji (8. 10. 2020) bomo z novega zornega kota pogledali na stres. Sodoben hiter način življenja nam pogosto povzroča stres. Dolgotrajen stres je za nas škodljiv in vodi v številne bolezni. Znanstveniki predvidevajo, da so ljudje, ki so izpostavljeni bakteriji vacca, ki jo najdemo v zemlji, odpornejši proti stresu. Se v tem skriva možnost razvoja cepiva proti stresu?

Oddaja Ugriznimo znanost znova na sporedu vsak četrtek ob 17.25 na TV SLO 1.  Foto: Arhiv RTV Slovenija
Oddaja Ugriznimo znanost znova na sporedu vsak četrtek ob 17.25 na TV SLO 1. Foto: Arhiv RTV Slovenija