Ime leta 2019 Tadej Kobal je v domači vasi Slap blizu Vipave, ki ima nekaj več kot 400 prebivalcev, pomagal ustanoviti knjižnico. Ta je bila prvotno namenjena otrokom, a se je kaj hitro izkazalo, da so prostor za srečevanje zelo pogrešali tudi odrasli.

Ob slovesni razglasitvi Imena leta 2019 je Tadej Kobal povedal, da gre zagotovo za priznanje celotni ekipi knjižnice, da njihovo delo resnično veliko pomeni, hkrati pa je tudi zaveza, da bodo dobro delali še naprej.

Foto: Adrian Pregelj
Foto: Adrian Pregelj

Poslušalci Vala 202 so celo leto za Ime tedna in Ime meseca izbirali posameznike, ki so s humanitarnostjo, inovativnostjo, znanostjo in dobro voljo navdihovali v letu 2019. Skupaj jih je bilo več kot 150 izjemnih, za Ime meseca so bili izbrani tisti, ki so še posebej izstopali.

»Za zmerljivce, nestrpneže in rušilce vseh vrst se zdi, da so v večini, ker so pogosto brezsramno glasni. A izstopajoči kandidati za Ime leta – ki so s svojim znanjem, solidarnostjo in uspehi, prinašalci upanja – , navdihujoči zmagovalec in na desettisoče poslušalcev akcije dokazujejo, da večino v družbi v resnici tvori odprta, v prihodnost zazrta in samozavestna množica. S podajanjem izstopajočih zgodb tej skupini dajemo glas, spodbujamo proaktivno držo in pomagamo pri zavedanju, da so v resnici v večini. Da torej niso sami,« je ob robu tradicionalne prireditve Ime leta, ki vsako leto decembra zaokrožuje celoletni projekt Ime tedna in Ime meseca, povedal odgovorni urednik Vala 202 Nejc Jemec.

Foto: Adrian Pregelj
Foto: Adrian Pregelj

Med letošnjimi izjemnimi finalisti so bili poleg Tadeja Kobala:

Igor Cesarec, ustanovitelj Društva v tujini izobraženih Slovencev, ki združuje več kot 1.300 članov po vsem svetu in pomembno prispeva k sodelovanju slovenskih strokovnjakov v tujini s Slovenijo. Aljaž Verhovnik, koordinator iniciative za tretjo razvojno os in neomajni borec za hitro cesto na Koroško. Mirjam Hadalin Makuc in Adrijana Mavri, vzgojiteljici v cerkljanskem vrtcu, ki sta skupaj z otroki pripravili “malo laufarijo” in tako popestrili letošnjo tradicionalno prireditev. Ninna Kozorog, zdravnica v UKC Maribor in humanitarka, ki poleg službe opravlja številne prostovoljne dejavnosti, opozarja na težave in pomaga ranljivim skupinam mladih, socialno ogroženim starostnikom in brezdomcem. Aleš Štrancar, direktor podjetja BIA Separations, kjer so razvili tehnologijo čiščenja zdravilnih učinkovin in s tem bistveno pripomogli pri odobritvi učinkovite genske terapije za zdravljenje dojenčkov s spinalno mišično atrofijo. Anita Šumer, avtorica knjige Drožomanija, ki je za prvo slovensko knjigo o peki z drožmi na izboru najboljših kuharskih knjig na svetu v Macau prejela nagrado za najboljšo knjigo o kruhu. Ana Petrič, direktorica centra starejših Notranje Gorice, kjer so osmim prostovoljcem v zameno za prostovoljno delo ponudili brezplačno enotedensko počitniško nastanitev v njihovi ustanovi. Mihael Tomše, občinski redar v Piranu, ki je med intervencijo gašenja požara v starem mestnem jedru brez zaščite pred dimom stekel v gorečo hišo, našel pogrešanega 12-letnega dečka in ga rešil v zadnjem hipu. Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič z ljubljanske pravne fakultete, ki sta na tekmovanju Manfred Lachs Moot Court v Washingtonu svoji ekipi prinesli zmago v poznavanju prava vesolja. Igor Paldauf je gospodar na kmetiji z več kot 130-letno tradicijo in prejemnik naziva inovativni mladi kmet 2019. Andrej P. Škraba, ljubiteljski matematik in avtor spletne učilnice Astra.si, kjer je brezplačno na voljo več kot 2600 video razlag različnih matematičnih izzivov.

Foto: Adrian Pregelj
Foto: Adrian Pregelj

Tradicionalna prireditev Ime leta je tudi letos potekala v Kinu Šiška. Glasbeno so večer povezali Okustični in Sladica band s pevkami. Prireditev sta povezovala Anja Hlača Ferjanič in Maj Valerij. Režiser prireditve je bil Nikolaj Vodošek, tehnik in programer osvetljave Črt Birsa, tehnik in programer videa Rok Ložar, za celostno grafično podobo pa je skrbel Maj Valerij.

Val 202 z izborom že več kot sedem let podpira projekt Botrstvo v Sloveniji. Hvala vsem, ki ste tudi letos pomagali pisati lepše zgodbe.

Tadej Kobal je z današnjim dnem postal del družbe izjemnih posameznikov, ki so tako ali drugače zaznamovali zadnjih šestnajst let. Leta 2003 je bil za prvo Ime leta izbran igralec Zlatko Šugman, dobitnik Prešernove nagrade (vse nagrajence najdete TUKAJ).