Jože Valetnič. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Jože Valetnič. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Ruskega pisatelja Fjodora Mihajloviča Dostojevskega ne berejo le bralci po vsem svetu, navdihnil je tudi številne umetniške ustvarjalce vseh generacij. Mladega Vrhničana Jožeta Valentiča, takrat študenta radijske in gledališke režije, je tako prevzel, da je leta 1985 njegov roman Bratje Karamazovi priredil in ga pod vodstvom mentorja Dušana Mauserja zrežiral za diplomsko nalogo ter bil zanj ocenjen z odliko.

Skušal je prodreti v duševnost enega od bratov, Mitja, in skozi njegovo zapleteno psiho dojeti svet in odnose z ljudmi, ki so mu bili blizu, na drugi ravni pa je poudaril sodni proces v zvezi z umorom Mitjevega očeta, zaradi katerega je bil obsojen. Mitja je namreč okosteneli sodni oblasti in mentaliteti tuj in nedoumljiv, zato se obtoženec ne more izmazati kljub nepriznavanju krivde.

Za Jožeta je bilo to delo ključno za začetek njegove skoraj štiri desetletja dolge, predane radijske kariere. Vrhničani ga poznajo kot prizadevnega člana skupnosti, saj je organiziral in režiral številne kulturne dogodke v domačem kraju. To bo prvo javno predvajanje njegove diplomske radijske igre, ob tem se bomo spomnili obletnice njegove prezgodnje smrti.

In memoriam Jože Valentič

Prav na ta dan pa se je pred dvesto leti rodil Fjodor Mihajlovič Dostojevski, zato bo večer posvečen v čast obema. Najbolj smo Slovenci zaznamovali ta jubilej z izdajo novih prevodov njegovih del ali knjig, ki obravnavajo Dostojevskega, kot sta zbornik Dostojevski in jaz in doslej najobsežnejša biografija Dostojevskega ruske avtorice Ljudmile Saraskine. Zato bo še toliko bolj dobrodošel naš gost Borut Kraševec, prevajalec te biografije in njegovih romanov Ponižani in razžaljeni, Dnevnik pisatelj (2. del) in Bratje Karamazovi. Ob svojem prevajalskem delu ruskih besedil klasikov in sodobnih piscev pa je avtor lani s kresnikom nagrajenega romana Agni. Z njim se bo po predvajani igri pogovarjala dramaturginja Vilma Štritof.

Borut Kraševec. Foto: Matic Stojs.
Borut Kraševec. Foto: Matic Stojs.

Vljudno vas vabimo, da v četrtek, 11. 11. 2021, ob 20.00 v Domu Ivana Cankarja na Vrhniki prisluhnete radijski igri Mitja...Varianta 3. V primeru odpovedi dogodka zaradi pandemije bo po predvajani igri pogovor potekal po Zoomu. Vse, ki se dogodka ne boste mogli udeležiti v živo, vabimo k neposrednemu spremljanju prenosa radijske igre na Tretjem programu Radia Slovenija - programu Ars.

Program Ars dogodek prireja v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja Vrhnika.

Radijska igra Mitja....varianta 3 (1985)

Voditeljica: Barbara Berce
Mitja: Milan Štefe
Stari Karamazov: Roman Končar
Aljoša: Uroš Maček
Ivanov glas: Boris Juh
Katarina: Dejana Demšar
Grušenka: Bernarda Oman
Predsednik sodišča: Marko Boben
Tožilec: Iztok Mlakar
Odvetnik: Brane Šturbej
Glasova: Violeta Tomič in Igor Palčič
Tonski mojster: Miro Marinšek

Igra, v kateri Jože Valentič na začetku utemeljuje svoj koncept, je dolga 34 minut.