Zavod je v prvi polovici leta posloval bolje od finančnega plana, finančni izzivi zavoda ostajajo zaradi nerealiziranega dogovora med Vlado in sindikati javnega sektorja.

Svet RTV Slovenija je na svoji prvi seji dne 5. junija letos sprejel številne sklepe in vodstvu RTV Slovenija naložil pripravo vrsto gradiv. Vodstvo RTV Slovenija skladno s sprejetimi sklepi Svetu RTV Slovenija dnevno in kontinuirano poroča v zvezi z vsemi zaposlitvami, evidenčnimi javnimi naročili in vsemi drugimi sklenjenimi pogodbami. Do torka, 20. junija, pa je vodstvo posredovalo še poročila o poslovanju in uresničevanju Programsko-produkcijskega načrta (PPN) v obdobju od januarja do maja 2023 ter pripravilo poročila o oddaji Panorama.

Ustvarjalci programa so v prvih petih mesecih letos realizirali program v skladu z načrtom, javni zavod pa je v tem obdobju posloval bolje od predvidenega plana za leto 2023. Zavod je namreč v prvih petih mesecih leta izkazoval 4,2 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki, kar je za 1,7 milijona evrov bolje, kot je to predvideno v sprejetem finančnem načrtu. Presežek odhodkov nad prihodki je nastal zaradi zunanjih razlogov, na katere vodstvo RTV Slovenija nima nobenega vpliva. Prvič, vodstvo ima zaradi uveljavitve novele ZRTVS-1B z dne 28. decembra 2022 omejena pooblastila in zato ne more nadaljevati kadrovskega prestrukturiranja, ki je v preteklih dveh letih prineslo za več kot 5 milijonov evrov prihrankov vsako leto. Drugič, občuten porast stroškov dela v prvih petih mesecih leta je prispeval dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja iz septembra 2022. Plače so se na podlagi sklenjenega dogovora med vlado in sindikati povišale že v oktobru lanskega leta za 4,5 odstotka, v aprilu letos pa še za en plačni razred – skupaj torej za 8,5 % letno. In nenazadnje, dodatne stroške zavodu že drugo leto zapored povzročajo izredno visoke cene električne energije, ki so na ravni zavoda višje za 5 milijonov evrov glede na leto 2021, pa tudi višji ostali stroški zaradi vsesplošne visoke inflacije.

Vsi navedeni dejavniki so zunanje narave in vodstvo nanje ni imelo vpliva, javnemu zavodu pa so povzročili drastično povišanje stroškov ob skoraj nespremenjeni ravni prihodkov. Kot je znano je višina RTV-prispevka nespremenjena že od leta 2012. V kolikor bi se RTV prispevek usklajeval vsaj z rastjo inflacije, bi moral znašati 16,44 evrov, kar bi pomenilo dodatnih 28 milijonov evrov na letni ravni. Vodstvo RTV Slovenija je Vlado večkrat obvestilo o zaostrenih finančnih razmerah, s katerimi se zavod sooča, in pozvalo k sistemski ureditvi ustreznega financiranja največjega kulturnega zavoda in javnega medijskega servisa v državi.

RTV Slovenija bo predvidoma leto končala s presežkom odhodkov nad prihodki, pri čemer ima nova uprava precej možnosti za izboljšanje poslovanja. Uprava s polnim mandatom ima namreč že sprejete vse podlage za ugotavljanje tehnoloških viškov, aktualno vodstvo pa je pripravilo in vložilo tudi izredno zahtevne tožbe zoper državo za poplačilo kar 24 milijonov evrov iz naslova nerealiziranega dogovora med Vlado in sindikati javnega sektorja iz leta 2018.