Glede na javne pozive družbene in politične javnosti ter posameznih politikov, ki zaradi novinarskega dela zahtevajo sankcioniranje vodstva javne televizije in nekaterih novinarjev ter urednikov, kot so Erika Žnidaršič, voditeljica oddaje Tarča, Boštjan Kogovšek, urednik oddaje Tarča, dr. Jože Možina, avtor zadnje komentatorske oddaje Utrip, Jadranka Rebernik, v. d. odgovorne urednice Informativnega programa TV Slovenija, ter drugih sodelavcev v informativnem programu, je vodstvo TV Slovenija dolžno zaščititi zaposlene in uredniško avtonomijo javne televizije. Grožnje, žalitve in napade razumemo kot poskus posega v novinarsko in uredniško avtonomijo ter politični pritisk.

Vodstvo RTV Slovenija in vodstvo TV Slovenija podpira novinarje in odgovorne urednike, ki si kljub pritiskom prizadevajo za uredniško neodvisnost. Žalitve, grožnje in napadi se v zadnjem času posebej intenzivno, organizirano pojavljajo ne samo na družabnih omrežjih, ampak tudi v posameznih medijih. Tovrstne objave vidimo kot poskus blatenja ugleda RTV Slovenija in ogrožanje njene neodvisnosti.

Poudarjamo, da je v Sloveniji potrebno okrepiti kulturo javnega dialoga in za vsako ceno ohraniti neodvisnost in avtonomnost novinarstva, ob tem pa ne smemo dopustiti, da se v naši državi izgubijo demokratične vrednote.