Slovenija se bo 24. aprila odpravila na volišča. Da bo volilna odločitev lažja, bodo poskrbela tudi radijska, televizijska in spletna uredništva RTV Slovenija, ki bodo od 24. marca del prostora odstopila volilnim vsebinam. Gledalci, poslušalci in spletni uporabniki bodo v posebnih oddajah in na spletnem mestu rtvslo.si spoznali politične stranke oziroma liste in njihov program. Predstavniki političnih strank oziroma list se bodo v razpravah soočili z aktualnimi temami, ki krojijo naš vsakdan in bodo krojile tudi prihodnost Slovenije.

Televizija Slovenija

Uredništvo informativnih oddaj na prvem programu Televizije Slovenija bo od 24. marca do 24. aprila pripravilo 15 volilnih oddaj Slovenija zdaj – 14 soočenj in posebno oddajo na volilno nedeljo. V desetih oddajah se bodo soočili predstavniki parlamentarnih strank, v štirih pa predstavniki neparlamentarnih. Vsak teden bo politična razprava osredotočena na eno relevantno in aktualno temo – od varnostnih vprašanj, gospodarstva, davkov, zdravstva, do varstva okolja in trajnostnega razvoja.

Gledalce pred male zaslone vabijo vsak ponedeljek od 20.00 do 22.00 ter vsak četrtek od 17.00 do 18.20 ter znova od 20.00 do 22.00.

Voditeljica prvega soočenja predsednikov parlamentarnih strank bo Erika Žnidaršič. Cilj pogovorov s predstavniki političnih strank bo poglobljena in celovita razprava o njihovih stališčih in programih, zato bo število sodelujočih v posameznih soočenjih manjše (4 ali 5), da bodo imeli povabljeni dovolj časa za odgovore, gledalci pa bodo dobili vsebinske odgovore.

Na TV SLO 1 bodo volilno dogajanje pozorno spremljali tudi na volilno nedeljo, ko bodo gledalcem ves dan na voljo vse ključne informacije, v popoldanskih urah pa tudi analize volilnega dogajanja in končnega volilnega rezultata.

Radio Slovenija

Volilno pestro bo tudi na Prvem programu Radia Slovenija, na katerem bodo v predvolilni kampanji pripravili pet soočenj v podaljšanem terminu oddaje Studio ob 17.00. Prvo soočenje, soočenje predsednikov vseh strank, bo v sredo, 30. marca, ob 17.00.

Od 28. marca do 22. aprila bodo na Prvem programu Radia Slovenija potekale tudi predstavitve posameznih političnih strank oziroma list. Predstavitve bodo na sporedu vsak delovnik ob 11.15 na Prvem in na spletni strani Prvega.

V svojo družbo vabijo tudi na volilni dan, ko bodo dogajanje spremljali od poznega popoldneva in ob 19.00 objavili rezultate vzporednih volitev. Sledila bo posebna volilna oddaja, v kateri bodo z gosti v studiu in novinarji na terenu podrobno analizirali in komentirali rezultate.

Volilnim rezultatom bo v ponedeljek, 25. aprila, posvečen tudi jutranji program Prvega, ki bo takrat prilagojen dogajanju prejšnjega večera. Dan po volitvah bodo volilne dosežke osvetlili in dodatno analizirali v oddaji Studio ob 17.00. Vabljeni!

MMC RTV SLO

MMC RTV SLO bo vsebine, povezane z volitvami, objavljal na podportalu Volitve v državni zbor 2022. Uporabniki bodo na podportalu tako našli predstavitve strank, radijska in televizijska soočenja in druge vsebine, povezane z volitvami in predvolilno kampanjo.

V okviru pokrivanja predvolilne kampanje bo MMC RTV SLO pripravil spletne klepete s predstavniki političnih strank, ki sodelujejo na volitvah v državni zbor, vprašanja pa jim bodo zastavljali uporabniki MMC-ja.

DOSTOPNO.SI

RTV Slovenija skrbi tudi za dostopnost vsebin. Predvolilna soočenja na televiziji bodo tako opremljena s tolmačem v slovenski znakovni jezik, dodani bodo tudi podnapisi. V člankih v tehniki lahkega branja bomo volitve spremljali tudi na specializiranem portalu Enostavno.info.