Simfonični orkester RTV Slovenija in Kromatika občinstvo navdušujeta že desetletja. Foto: Matej Kolaković
Simfonični orkester RTV Slovenija in Kromatika občinstvo navdušujeta že desetletja. Foto: Matej Kolaković

Bogat glasbeni repertoar

Prihajajoča abonmajska sezona bo poslušalce popeljala na glasbeno popotovanje od večnih mojstrovin klasične glasbe do sodobne slovenske glasbene ustvarjalnosti. Poleg izjemnih in uveljavljenih glasbenikov se bodo občinstvu predstavili tudi mladi talenti. Uvodni koncert sezone je posvečen šestdesetletnici programa Ars. Glasbeni urednik Primož Trdan o zasnovi večera pravi: “Program izraža programske težnje Arsa, povezovanje tradicije in sodobnosti, glasbe in književnosti, skrb za slovensko glasbeno ustvarjalnost in železni repertoar. Maks Strmčnik je ob tej priložnosti Arsu poklonil uvodno skladbo Introars 23, v kateri nastopa historični inštrument fujara v duetu z orglami. Boninova sklada Cancro je vsebinsko ena najmočnejših simfoničnih stvaritev slovenskih skladateljev. Violinski koncert Lucijana Marije Škerjanca pa bi s svojo tehtno simfonično izpeljavo in občutljivo spleteno liriko zlahka sodil med svetovno znane koncertantne uspešnice. Večer bo zaokrožil Saint-Saënsov Koncert za klavir in orkester št. 5, ki z virtuoznim finalom zagotavlja bleščeč konec slavnostnega večera.”

Drugi koncert sezone bo predstavil svojevrstno odkritje, eno najbolj izjemnih del celotnega simfoničnega repertoarja: Mahlerjevo Deveto simfonijo. Na odru se bo orkestru pridružil čudežni deček, violinist Christian Li. Nastopil bo s klasičnim violinskim koncertom Čajkovskega.

Novembrski koncert bo vodil Thomas Sanderling, ki bo z orkestrom predstavil Panufnikovo Sinfonio rusticano. Kot solistka se bo predstavila nadarjena mlada violinistka Hina Maeda, zmagovalka tekmovanja Henryka Wieniawskega. Izvedla bo skladateljev Koncert za violino v d-molu.

Decembrski koncert bo ponudil dva temeljna kamna simfonične glasbe. Prvi bo zazvenel najzahtevnejši Tretji klavirski koncert Rahmaninova, druga pa čudovita Ravelova orkestralna priredba Slik z razstave Musorgskega. Predstavila se bosta domača dirigent in solist: Davorin Mori in Tim Jančar.

Lio Kuokman in izjemni Cyprien Katsaris bosta združila moči v zelo virtuoznemu programu februarskega koncerta, ki bo ponudil dve bravurozni Lisztovi deli za klavir in orkester. V drugem delu bo občinstvo lahko uživalo v Straussovem Kavalirju z rožo ter Ravelovem Valčku.

Marca bo Mihajlo Bulajić nastopil kot solist v Glièrjevem Koncertu za francoski rog. Na sporedu bo Janačkovo redko izvajano delo Taras Bulba, eno velikih orkestrskih del poznoromantičnega obdobja iz zgodnjega 20. stoletja.

Aprilski koncert bo kombinacija dveh največjih simfoničnih mojstrov, Šostakoviča in Beethovna. Violončelist Tamás Varga bo izvajal Šostakovičev Koncert za violončelo št. 1. Beethovnova uvertura v dramo Coriolan bo uvod v koncert, končal pa se bo z njegovo Drugo simfonijo.

Na majskem koncertu se bo predstavil virtuozni mladi italijanski pianist Federico Colli v Beethovnovem Petem klavirskem koncertu. Rossen Milanov bo dirigiral Koncert za orkester Bele Bartóka, ki temelji na številnih elementih balkanske ljudske glasbe.

Junija, na zadnjem koncertu sezone, bosta nastopila violončelistka Maruša Bogataj in njen brat violinist Matjaž Bogataj. Skupaj bosta izvedla dvojni Brahmsov koncert. Magična in romantična Webrova uvertura Oberon bo zazvenela v začetku večera, Brahmsova Tretja simfonija pa bo končala glasbeno popotovanje sezone.

Dan pred koncertom

Dan pred vsakim koncertom lahko poslušalci v posebnemu podkastu programa ARS prisluhnejo iskrivim intervjujem z izvajalci in zanimivim dejstvom o skladbah. Podkast, ki ga pripravljata glasbeni urednik ARSa Primož Trdan in moderatorka Lidija Hartman, je na voljo v aplikacijah za podkaste in na spletni strani programa Ars.

Vpis v abonma

Podaljševanje abonmajev poteka do 14. julija 2023 na spletni strani cd-cc.si v rubriki Moj račun ali preko spletnega obrazca na simfoniki.si. Vpis je možen tudi 8. junija, od 11.00 do 13.00 in od 17.00 do 21.00, v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

Novi abonenti lahko abonma do 6. septembra 2023 vpišejo na spletni strani cd-cc.si ali preko spletnega obrazca na simfoniki.si ali pa se 5. ali 6. septembra od 11.00 in 13.00 oglasijo v Informacijskem središču Cankarjevega doma.

Za vse dodatne informacije so na voljo v Glasbeni produkciji RTV Slovenija, po telefonu 01 475 2470 ali 030 607 998 in na e-naslovu simfoniki@rtvslo.si.