Občutek sreče ob najljubšem refrenu. Zadovoljstvo, ker skupaj pomagamo. Veselje ob zadetku. Pomiritev ob spoznanju, da nismo sami. So trenutki ob radiu, zaradi katerih poslušalci ostanejo. Danes, 16. junija, praznujte z Valom 202!
Občutek sreče ob najljubšem refrenu. Zadovoljstvo, ker skupaj pomagamo. Veselje ob zadetku. Pomiritev ob spoznanju, da nismo sami. So trenutki ob radiu, zaradi katerih poslušalci ostanejo. Danes, 16. junija, praznujte z Valom 202!

Drugi program Radia Slovenija se je uveljavil kot družbeno odgovoren, sodoben, interaktiven in v prihodnost zazrt radijski program. Val 202, ki je začel prvič oddajati 16. junija 1972, letos praznuje že 48 let, ter tako stalno dokazuje, da je »več kot radio.« V času karantene zaradi pandemije virusa Covid-19 je poslušalcem ponudil nabor verodostojnih, prilagojenih in povsem novih vsebin ter dosegel največjo mesečno rast poslušanosti, s čimer je postal najbolje poslušani radijski program v Sloveniji.

Včeraj je Val 202 odprl praznični rojstnodnevni teden, na katerem vsekakor ne bo manjkalo mnogoterih glasbenih nastopov v živo in posebnih izdaj radijskih oddaj.

Danes, 16. 6. 2020, bo dan v celoti posvečen velikemu praznovanju. Z dinamičnim živim programom in številnimi aktivnostmi v etru, na omrežjih in med ljudmi. Prisluhnili boste lahko vsaj deloma nenavadnim zgodbam poslušalcev o tem, kje vse spremljajo radio, nastopu komornih sestavov Simfoničnega orkestra RTV SLO pred Univerzitetnim kliničnim centrom v Ljubljani, spominom na nogometno pravljico s ključnimi akterji ob 20-obletnici uvrstitve na prvo veliko tekmovanje, popoldne pa še koncertu Vlada Kreslina, Zorana Predina in Petra Lovšina.

Radijsko ekipo boste lahko tudi obiskali, del programa bodo namreč prestavili kar v osrednji del parka Tivoli, in sicer na slikovito Jakopičevo sprehajališče v Tivoliju, kjer je trenutno na ogled fotografska razstava ob 100. obletnici Nogometne zveze Slovenija.

Interaktivno bo tudi na spletu in v centru Ljubljane. V Instagram akciji, ki bo potekala od 8.00 boste lahko z iskanjem izbranih lokacij, povezanih z Valom 202 in RTV Slovenija sodelovali v lovu na zaklad. Spremljajte Instagram zgodbe, v katerih se bodo nahajali namigi in poiščite nalepke, s fotografijo katerimi lahko osvojite zaklad. Pravila in nagrade se skrivajo na Instagram profilu Vala 202 pod zavihkom "Highlights". Nagrade so v omejenem številu, velja pravilo kdor prvi pride, prvi melje. Na mesta, pozor, zdaj!

V petek, 19. 6. 2020, ne zamudite zadnjega v nizu 35-ih Koncertov doma, ekskluzivnih koncertov kakovostne slovenske glasbe, ki vam je lepšala dneve med epidemijo in še nekaj tednov po njej. V živo na Valu 202 in zvečer v posnetku na TV SLO 2 bo nastopila zasedba MRFY, ki je bila ob prihodu na sceno označena kot veliki dolenjski rockovski up, a kot pravi Jure Longyka, rastejo kot goba in danes ne moremo zapisati drugače kot “novi novomeški rockovski velikani”.

V naslednjem tednu pa vas bosta na radijskih valovih izzivala, navduševala in inspirirala Miha Šalehar ter Andrej Karoli, ki bosta v polurnih koncertih v živo gostila priznane slovenske glasbenike.


V prazničnem tednu Vala 202 spremljajte:

IZŠTEKANI – BLU.SINE

Štiri mesece po zadnji oddaji v živo so Izštekani nazaj. Častno prvo pokoronsko mesto je včeraj pripadlo vodilnemu domačemu trip hop bendu Blu.Sine, ki je svojo z elektroniko, vzorčenjem in dokumentarnimi izseki prežeto muziko izvedel le z akustičnimi sredstvi.

Razširjena akustična zasedba Blu.Sine za Izštekane.
Razširjena akustična zasedba Blu.Sine za Izštekane.

POLETJE V DVOJE: SVET DOMA

Prvi teden Poletja v dvoje se izmenjujejo voditeljski pari. V duhu časa smo se odpravili na iskanje krajev s slavnimi imeni. Vsak dan vas (po)peljemo v nov kraj, od Jeruzalema, prek Dunaja, do Rima, ne da bi pri tem prečkali meje. Drugi teden Poletja v dvoje vajeti prevzemata Andrej in Miha. V treh dneh, ki bodo minili hitreje kot ves teden, se jima bodo pridružili glasbeniki iz radia v radiu. Vmes pa še poslušalke in poslušalci, ki bodo v kvizih odgovarjali na (milo rečeno) ne-navadna vprašanja.

Andrej Karoli in Miha Šalehar.
Andrej Karoli in Miha Šalehar.

VROČI MIKROFON: ORKESTER PRED UKC LJUBLJANA, 16. 6. 2020 ob 12.00

Rojstni dan Vala 202 obeležujemo z dinamičnim živim programom in številnimi aktivnostmi v etru, na omrežjih in med ljudmi.

KONCERT DOMA: PREDIN, LOVŠIN, KRESLIN, 16. 6. 2020 ob 16.45

Rojstni Dan Vala 202 bomo obeležili tudi z nastopom treh velikih imen slovenskega rocka.
Zoran Predin je tudi po štiridesetih letih glavni motor skupine Lačni Franz, s katero je zaznamoval novovalovsko obdobje slovenskega rocka, kot kantavtor pa se je preizkusil v mnogoterih glasbenih slogih. Vedno iskriv in zabaven bo tudi tokrat postregel z zelo zanimivim nastopom.
Peter Lovšin je nase opozoril konec sedemdesetih z delom pri Pankrtih, pozneje pa postal pravi ljudski trubadur. Življenjske teme je znal približati velikemu številu ušes in nekaj jih bo ponovno delil z vami tudi na našem praznovanju.
Najdaljši staž ima Vlado Kreslin, prekaljeni roker, ki je postal legendaren že v skupini Martin Krpan. Na samostojni poti je vešče povezal domače prekmursko počutje in rokovsko poetiko in ustvaril zavidljivo zbirko brezčasnih pesmi.

KONCERT DOMA: MRFY, 19. 6. 2020 ob 16.45

V enem samem letu je skupina MRFY izdala prvi EP, album s posnetki iz Izštekanih in studijski prvenec, tokrat pa se bodo prvič pokazali po snemanju druge plošče.

Zasedba MRFY.
Zasedba MRFY.