Radio Slovenija ob 30. obletnici samostojne Slovenije na vseh programih pripravlja številne zanimive vsebine. Foto: RTV SLO
Radio Slovenija ob 30. obletnici samostojne Slovenije na vseh programih pripravlja številne zanimive vsebine. Foto: RTV SLO

Radio Slovenija ob 30. obletnici samostojne Slovenije na vseh programih pripravlja bogate vsebine. V ta namen bomo lahko prisluhnili spominskim oddajam in intervjujem s posamezniki, ki so zaznamovali trideset let države, ter akterji osamosvojitvenih dni. Posebno pozornost namenjajo tudi glasbi, ki je vse do danes pustila opazne sledi.

Že ves junij na Radiu Slovenija nastajajo vsebine, ki poslušalce z avtentičnimi posnetki spominjajo na dogodke z leta 1991. Prav tako so v radijskih studiih gostili že številne sogovornike, ki so imeli pomembno vlogo pri osamosvojitvi. Vse radijske vsebine, ki bodo objavljene v etru ali samo na spletu, bodo shranjene pod enotnim naslovom Vse najboljše za 30 let. Za kratek čas pa bodo dostopni tudi nekateri avdio posnetki junijske proslave z leta 1991, ki jih hranijo v arhivih.

Radio Prvi: Vse najboljše za 30 let

V informativnem programu 1. programa Radia Slovenija obletnici posvečajo pozornost že vse leto. V prihodnjih mesecih načrtujejo serijo oddaj Studio ob 17-ih, različne dokumentarne vsebine v oddajah Sledi časa in Na današnji dan, redno pa bodo o dogodkih, povezanih z obletnico, poročali v dnevno informativnih oddajah.

Vrhunec bo poročanje doseglo v tednu med 21. in 27. junijem, ko bodo s serijo prispevkov v osrednjih informativnih oddajah pregledali ključna področja družbenega in političnega življenja v luči 30-letnice države. V prazničnem tednu pripravljajo tudi dve tematski oddaji Studio ob 17-ih, ko se bodo posvetili Slovencem po svetu in njihovemu doživljanju obletnice, v drugi pa bodo obeležili spomin na vojno za Slovenijo. Točno na dan državnosti v terminu Studia ob 17-ih pripravljajo posebno praznično oddajo, v kateri bodo osvetlili spomin RTV (so)delavcev na dneve osamosvojitvenega procesa in na dneve vojaških obračunov.

Tudi sicer bodo vsebine 1. programa Radia Slovenija na dan državnosti tematsko povsem v luči 30. obletnice države, tudi z glasbeno opremo, ki bo odražala glasbeno produkcijo osamosvojitvenega obdobja. Prihodnji dan, 26. junija, bo med 20.30 in 22. uro prenos slavnostnega koncerta ob 30. obletnici slovenske osamosvojitve Korenine moje domovine, ki ga organizirata Društvo Slovenija v svetu in Glasbena matica.

Val 202 – Vse najboljše za 30 let

Letošnja okrogla obletnica naše države je bila navdih za serijo z naslovom Vitrina Slovenija. Prvi del nanizanke je bil objavljen 26. decembra 2020. V praznični oddaji Vitrina Slovenija S30E01 so o letu 1990, osamosvajanju Slovenije, zaupanju v ljudi, o idejah, uspehih, pogumu, pokončnosti, zgodovini in prihodnosti razmišljali dr. Aleksandra Berberih Slana, Mitja Milavec, Jože Habula, dr. Boris Dular in Jakob Jurij Snoj. Vsak sogovornik je v to vitrino Vala 202 postavil tudi eksponat, predmet, ki ima zanj velik simbolični pomen.

Maja in junija 2021 je sledilo nadaljevanje, v več oddajah in epizodah podkasta Zgodbe se je Vitrina Slovenija posvetila protestom, na katerih se je rojevala slovenska samostojnost. Vse vsebine so dostopne na spletu in v posebnem podkastu.

30-letnici naše države pa se bodo od 22. do 24. junija na Valu 202 posvetili tudi v Živookah. Vsako jutro bodo poslušalce prebujali z zakladnico pesmi, zapečenih v kolektivnem spominu slovenskega naroda sinov, hčera in širše.

ARS – Vse najboljše za 30 let

Na 3. programu Radia Slovenija, Programu Ars, bodo s številnimi raznolikimi vsebinami bogato obeležili letošnjo obletnico samostojnosti Slovenije. Pripravili so že cikel dokumentarnih oddaj Kdo smo, vsak junijski četrtek juniju je na sporedu radijska igra v več delih Pod svobodnim soncem Frana Saleškega Finžgarja. V prazničnem tednu bodo med 21. in 25. junijem kot skladatelja tedna izpostavili Stanka Premrla, saj je bila njegova uglasbitev Prešernove Zdravljice izbrana za slovensko himno. V ponedeljek, 21. junija, lahko prisluhnete tudi ostalim oddajam, povezanimi s slovensko osamosvojitvijo: o novo izdani knjigi Temelji slovenstva, v oddaji Esej na radiu O misteriozni samobitnosti, v oddaji Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti pa bo osrednje delo oddaje simfonična skladba Per aspera ad astra Primoža Ramovša, ki jo je zložil leta 1991 kot odziv na dogodke ob slovenski osamosvojitvi.

Vrhunec prazničnih vsebin na predvečer praznika prinaša Literarni večer Drago Jančar: Junijski dnevi 1991, Dnevniški zapiski Draga Jančarja od 23. do 30. junija 1991. Slovenski pisatelj Drago Jančar je avtorjem oddaje zaupal svoje dnevniške zapiske od 23. do 30. junija leta 1991, v katerih opisuje burne dogodke po razglasitvi slovenske neodvisnosti, vlogo Nove revije in pisateljev ter negotovost tedanjih družbenopolitičnih razmer. Na sporedu bo ob 21:05 na Prvem.

Na dan državnosti pa izpostavljamo Literarni nokturno – Boris Pahor: Slovenska svatba z dnevniškimi zapiski, ki jih je Boris Pahor zapisal v dneh okoli 25. junija 1991: »Jutri se bo zgodilo. In si želim, da bi do usodnega trenutka prišlo čimprej.« Na sporedu bo ob 19:15 na Arsu. Že popoldne, ob 14:35 pa ustvarjalci vabijo k poslušanji oddaje Filmska glasba, kjer bodo predvajali glasbo prvega celovečernega filma v samostojni Sloveniji Babica gre na jug. Tudi večerni program bo obarvan z osamosvojitveno tematiko, saj bodo na Arsu predvajali posnetek zadnjega koncerta pred vojno, to je 9. koncertni večer Simfonikov RTV Slovenija, na katerem so zaigrali Beethovnovo 5. simfonijo.

Radio Koper – Vse najboljše za 30 let

Na Radiu Koper vsak dan v juniju pripravljajo rubriko: Slovenija – Primorska – 30 let. V njej skupaj s Statističnim uradom razkrivajo zanimivosti, ki so Slovence zaznamovale v treh desetletjih. Ali veste, koliko avtomobilov smo imeli leta 1991 in koliko jih imamo danes? Koliko vode je v osamosvojitvenem letu porabilo povprečno gospodinjstvo, za koliko se je od takrat povečal pretovor v koprskem pristanišču in ali danes pridelamo več ali manj breskev kot takrat? Rubrika je na sporedu vsak dan v jutranjem programu ob 6.45.

V prazničnem tednu med 21. in 24. junijem pripravljajo štiri intervjuje s predstavniki Slovencev, ki živijo v sosednjih državah. Tako bomo dobili pogled na našo državo od zunaj, iz Italije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske.

Ob 30-letnici samostojnosti Slovenije v sodelovanju s Primorskimi novicami pripravljajo veliko radijsko križanko, ki jo bodo poslušalci lahko reševali ob poslušanju radia. Križanka bo izšla v četrtek, 24. 6. Med izjave akterjev osamosvojitve, ključne dogodke in kraje, pesmi, ki so nas zaznamovale, in druge zvočne zanimivosti pa bo poslušalce naslednji dan, v prazničnem dopoldnevu, popeljala Nataša Benčič.

Radio Maribor – Vse najboljše za 30 let

Na Radiu Maribor 22. junija ob 20. uri pripravljajo oddajo Poglobljeno, v kateri bodo svoje spomine strnili ljudje, ki so bili v severovzhodni Sloveniji vpeti tako v obrambne priprave kot tudi predstavniki drugih služb, pomembnih za delovanje v okoliščinah vojne za Slovenijo. Na prazničen dan, 25. junija, pa se bodo podrobneje posvetili procesu spremembe in zamenjave simbolov nekdanje in nove države. Tako bodo poslušalci lahko izvedeli, kdo je predlagal zastavo, ki sta jo fotograf časnika Delo Joco Žnidaršič in ekipa TV SLO 12. junija 1991 posnela na vrhu Triglava, kje je tabla z oznako nekdanje skupne države, ki je desetletja stala na mednarodnem mejnem prehodu Šentilj in so jo delavci Cestnega podjetja Maribor zamenjali na dan razglasitve državnosti, kdaj so ob Maistrovem spomeniku v Mariboru posadili lipo in kdo so bili častniki, ki so na slovesnosti 26. junija na današnjem Trgu republike v Ljubljani spustili staro in dvignili novo zastavo.

V sodelovanju z Mariborsko knjižnico bodo pripravili tri javna omizja na temo osamosvojitve. Prvo bo posvečeno dogajanju ob poskusu zasedbe 710 učnega centra Teritorialne obrambe v Pekrah, na drugem, 22. junija, bodo govorili o vojaškem dogajanju na mariborskem območju v času vojne za Slovenijo, zadnje, 29. junija, pa bo tema pogovora Mediji in osamosvojitev.

10. junija leta 2001 so pred RTV centrom v Mariboru, od koder je 23. maja 1991 odšla v tujino (za avstrijski ORF) ena prvih informacij o poskusu armadne agresije v Sloveniji, odkrili spominsko obeležje z napisom: »Tukaj smo branili prosto po resnici o boju za samostojno Slovenijo«. V spomin na tedanje dogajanje bodo ob obeležju pripravili srečanje pripadnikov enote nekdanje oddelka policije Maribor – Tabor, ki je bila v kritičnem času junija in julija pred 30 leti zadolžena za varovanje RTV centra Maribor.

Radio Si – Vse najboljše za 30 let

Na Radiu Si bodo obletnico samostojnosti obeležili predvsem z glasbo. Cel praznični teden bodo dali poudarek slovenski glasbi v zadnjih 30 letih, ob tem pa nadaljujejo z oddajo o dejstvih o 30-letnici države Slovenia Facts, v četrtek, 24. 6. pripravljajo oddajo Im Fokus – Slowenien, unabhangig und frei, dan kasneje pa še Izluščeno - Slovenija praznuje 30 let in

– New State Slovenia.