Mirko Štular, direktor Radia Slovenija, in Gabriel Lipuš, poslovodja radia AGORA, sta danes na Radiu Slovenija podpisala pogodbo o sodelovanju med Radiem Slovenija, RTV Slovenija, in radiem AGORA. S tem bo javni medijski servis še bolje izpolnjeval svoje poslanstvo, ki med drugim skrbi za dostopnost vsebin v slovenskem jeziku slovenskim manjšinam v tujini.

Gabriel Lipuš, poslovodja radia AGORA, in Mirko Štular, direktor Radia Slovenija. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Gabriel Lipuš, poslovodja radia AGORA, in Mirko Štular, direktor Radia Slovenija. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Radio Slovenija in radio AGORA sta se dogovorila za sodelovanje pri predvajanju radijskih vsebin, pri strokovni in produkcijski podpori ter izobraževanju za zagotavljanje čim višje ravni radijskih oziroma avdio vsebin za Slovence v Avstriji, na Koroškem.

Dogovor med radiema je, da bo Radio Slovenija omogočil uporabo svojih radijskih vsebin v programu radia AGORA, s tem da bo poudarek na vsebinah, primarno namenjenih Slovencem, ki živijo zunaj Slovenije. Radio Slovenija bo tako zagotavljal pomoč pri strokovnem usposabljanju kadra radia AGORA na področju tehničnega oziroma govornega izobraževanja in skupno nastopanje in pobude Uradu za Slovence po svetu in drugim ustanovam.

Podpis pogodbe o sodelovanju med Radiem Slovenija in radiem AGORA. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Podpis pogodbe o sodelovanju med Radiem Slovenija in radiem AGORA. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Med drugim bodo na radiu AGORA vsak teden predvajali po eno radijsko igro za odrasle ali otroke, vse radijske oddaje Sotočja in Slovencem po svetu ter redne oddaje Možgani na dlani, Podobe znanja, Pogled v znanost in Glasovi svetov.

Mirko Štular, direktor Radia Slovenija, je ob podpisu povedal: "Skupnost Slovencev, ki živijo v Avstriji, na Koroškem, je tudi za Radio Slovenija pomembna skupnost, ki jo z domovino povezujejo globoke korenine. Zato sem vesel, da jo lahko podpremo z medsebojnim sodelovanjem ter tako, da ponudimo kakovostno produkcijo nacionalnega radia tudi v poslušanje Slovencem na avstrijskem Koroškem prek radia AGORA. Zavedamo se namreč pomena informiranja in obveščanja Slovencev, ki živijo v sosednjih državah, v slovenskem jeziku, pa tudi ohranjanja stika s sodobno govorno avdio produkcijo, ki nastaja v naši hiši. Zato se bomo tudi tej skupnosti še naprej trudili zagotavljati pestre in bogate vsebine."

Gabriel Lipuš pa je ob tem še dodal: »Sodelovanje z Radiem Slovenija bo obogatilo radijski program za slovensko narodno skupnost (manjšino) na avstrijskem Koroškem in južnem Štajerskem z raznolikimi vsebinami, ki bodo zadovoljile tudi najzahtevnejše poslušalce. S tem bomo okrepili skupni kulturni prostor ter prispevali k večji prepoznavnosti in vrednotenju slovenskega jezika ter kulturne raznolikosti v naši regiji. To sodelovanje bo omogočilo izmenjavo vsebin, ki bodo popestrile obstoječe programe z novimi perspektivami in znanjem. Poslušalci bodo imeli priložnost prisluhniti oddajam, ki bodo zajemale širok spekter tematik – od umetnosti in kulture, zgodovine, jezika do aktualnih družbenih vprašanj. Oddaje bodo omogočile vpogled v kulturno dediščino, živo besedišče in aktualne dogodke, kar bo dodatno krepilo medsebojno razumevanje in spoštovanje. Verjamemo, da bo to sodelovanje prineslo številne pozitivne učinke, tako za ustvarjalce kot za poslušalce. Skupaj bomo gradili kulturni prostor, ki bo prinašal nove vsebine in perspektive.«

Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija