Novinarska konferenca Ars 60 - voditelj Aleksander Čobec, urednica Programa Ars Ingrid Kovač Brus, urednik uredništva za resno glasbo na Programu Ars Gregor Pirš in nekdanji odgovorni urednik Ars-a Matej Venier. Foto: Katja Kodba/RTV Slovenija
Novinarska konferenca Ars 60 - voditelj Aleksander Čobec, urednica Programa Ars Ingrid Kovač Brus, urednik uredništva za resno glasbo na Programu Ars Gregor Pirš in nekdanji odgovorni urednik Ars-a Matej Venier. Foto: Katja Kodba/RTV Slovenija

Z današnjim odprtjem razstave plakatov Ars 60 na Čufarjevi ulici se je začel pester praznični teden, ki je vrhunec letošnjega jubilejnega leta, v katerem tretji program Radia Slovenija – program Ars praznuje šest desetletij delovanja.

Celoletno praznično dogajanje bo v tem tednu obogatila bralna uprizoritev Tavčarjeve povesti V Zali, ki bo v sredo, 13. septembra, ob 20.00 v dvorani Alme Karlin Cankarjevega doma. Vstop je brezplačen, neposredni prenos pa bo mogoče spremljati na programu Ars.

Vrhunec slavja bo v četrtek, 14. septembra. Ob 17.00 bo v dvorani Alme Karlin Cankarjevega doma slovesna podelitev lastovke 32. natečaja za najboljšo kratko zgodbo. Ob 19.30 pa bo slavnostni koncert Ars 60. Koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija s šefom dirigentom Rossenom Milanovom bo pod častnim pokroviteljstvom predsednice države dr. Nataše Pirc Musar.

Praznično obarvani bodo tudi meseci do konca leta, jubilej pa bosta zaznamovali tudi Televizija Slovenija in ZKP RTV Slovenija.

Razstava plakatov Ars 60 na Čufarjevi ulici
Razstavo si je mogoče ogledati do 25. septembra

Iza Pevec, Ingrid Kovač Brus ter trije nagrajenci Jan Hostnik, Ana Govc in Urban Šelj ter prodekanja ALUO Emina Djukić. Foto: RTV Slovenija
Iza Pevec, Ingrid Kovač Brus ter trije nagrajenci Jan Hostnik, Ana Govc in Urban Šelj ter prodekanja ALUO Emina Djukić. Foto: RTV Slovenija

V jubilejnem letu smo v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) organizirali natečaj za priložnostni plakat.

Projekt opozarja na poseben pomen programa Ars v radijskem in širšem medijskem prostoru, ki kulturo s številnimi vsebinami odpira onkraj akademskih okvirov in jo razume kot živ odsev življenja in dragoceno spremljevalko.

To so bila tudi izhodišča natečaja, na katerega je prispelo osemnajst idejnih rešitev. Med njimi je žirija, ki so jo sestavljali Izidora Pevec, Cvetka Požar, Nejc Prah in Peter Skalar, za razstavo izbrala enajst predlogov. Prvo mesto je razdelila med dva predloga, izbrala pa je tudi tretje mesto in dva predloga odlikovala s posebno omembo.

NAGRADE:
1. mesto: Ana Govc in Urban Šelj

3. mesto: Jan Hostnik

posebna omemba žirije: Zala Reberc, Žiga Anderlič

IZ UTEMELJITVE ŽIRIJE

  • Ana Govc (prva nagrada): Kontrast »bogate, subtilne, dinamične in prostorsko razgibane črtne kompozicije po celotni površini plakata s strogo, pravokotno, sredinsko postavljeno sliko plakatu daje močno večpomenskost. Likovna dovršenost in odprta večpomenska izraznost sugerirata veliko širino in vrhunsko kulturno raven številnih umetniških vsebin programa Ars. Plakat je zelo subtilna in dovršena likovna celota.«
  • Urban Šelj (prva nagrada): »Plakat zelo dobro izpelje v razpisu zastavljeno nalogo, saj vključi podobe, ki jih lahko povežemo s tremi zvrstmi umetnosti – glasbeno, likovno in literarno.« (…) Vključene so »tudi rahlo prikrita številka 60 in barve prvih treh radijskih programov. (…) Kljub klasični zasnovi je plakat vizualno razgiban in pomensko bogat.«
  • Jan Hostnik (tretja nagrada): »Vizualna rešitev izhaja iz slogana obletnice programa Ars – Umetnost poslušanja. Idejo interpretira kompozicijsko učinkovito, saj elemente vključi na razgiban, a hkrati zračen in uravnotežen način. Uspešno tudi ulovi razmerje med tehničnim značajem linij in igrivostjo raznobarvnih krogel in drugih elementov. Notno črtovje kot podoba glasbe se spreminja v likovno prizorišče.« (…)

Literarni večer v živo – Ivan Tavčar: V Zali
V sredo, 13. septembra, ob 20 h v Cankarjevem domu v Ljubljani in neposreden prenos na programu Ars


Ustvarjalci Programa Ars. Foto: RTV Slovenija
Ustvarjalci Programa Ars. Foto: RTV Slovenija

Letos se spominjamo 100. obletnice smrti pisatelja Ivana Tavčarja (1851–1923), enega največjih slovenskih pripovednikov. V slovensko literarno zgodovino se je zapisal kot vodilni predstavnik slovenskega realizma, v svojem literarnem opusu pa je ovekovečil usode malih ljudi in kmetov ter življenje v rojstni Poljanski dolini. Rojen je bil v revni kmečki družini, a ga to ni ustavilo, da je postal odvetnik, deželni in državni poslanec na Dunaju, vodja slovenskih liberalcev, pomembna in vplivna javna osebnost ter ljubljanski župan. Več preberite TUKAJ.

V sodelovanju med programom Ars in Cankarjevim domom bomo ob Tavčarjevem letu v okviru cikla Ars teatralis pripravili bralno uprizoritev Tavčarjeve povesti V Zali. Priredbo povesti Ivana Tavčarja V Zali je pripravila dramaturginja Tatjana Doma, literarni večer bo režiral Alen Jelen. Vstop v dvorano je prost. Neposreden prenos dogodka pa bo mogoče spremljati na programu Ars.

Praznična podelitev lastovke 2023
V četrtek, 14. septembra, ob 17.00 v dvorani Alme Karlin Cankarjevega doma

V duhu okrogle obletnice bo potekala tudi slavnostna podelitev lastovke 32. natečaja za najboljšo kratko zgodbo. Znani so naslovi zmagovalne zgodbe – Jablana in zgodb iz ožjega izbora: Déjà vu, Daj roke skupaj …, Že od jutra …, Na poti, Pripovedka o diamantnem svedru in Kitajsko ogledalo.

Na podelitvi lastovke bo zmagovalno zgodbo brala Nataša Barbara Gračner.
Zgodbe iz ožjega izbora bodo na sporedu Arsa in Prvega v dneh pred podelitvijo, ko bomo tudi razglasili imena avtorjev, dobitnik lastovke pa bo ostal skrit vse do prireditve. Vse zgodbe in prenos podelitve bodo dosegljivi na spletni strani programa Ars.
Dogodek bo potekal ob glasbeni spremljavi saksofonista Primoža Fleischmana, podelitev bo po scenariju Mateja Juha režiral Alen Jelen.

Slavnostni koncert ARS 60
V četrtek, 14. septembra, ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma

Osrednji dogodek praznovanja 60-letnice programa Ars bo koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija s šefom dirigentom Rossenom Milanovom pod častnim pokroviteljstvom predsednice države dr. Nataše Pirc Musar. Hkrati je to tudi prvi koncert cikla Kromatika. Maks Strmčnik je Arsu podaril uvodno skladbo INTROARS 23, pri kateri bosta sodelovala mojster na historičnih glasbilih Janez Jocif in organistka Polona Gantar.

Lana Trotovšek se v Kromatiko vrača z Violinskim koncertom Lucijana Marije Škerjanca, delom, ki bi s svojo tehtno simfonično izpeljavo in občutljivo spleteno liriko zlahka sodilo med svetovno znane koncertantne uspešnice. Škerjanc se je v svoji glasbi navezoval tudi na francosko tradicijo, večer pa bo sklenil znameniti francoski pianist Pascal Rogé, ki je zaslovel tudi s svojimi elegantnimi, slogovno izjemno dodelanimi interpretacijami klavirskih koncertov Camilla Saint-Saënsa. Skladateljev Koncert za klavir in orkester št. 5 s podnaslovom »Egiptovski« zagotavlja bleščeč sklep slavnostnega večera, del katerega bo tudi poezija slovenskih pesnic in pesnikov. Poezijo bosta brala Sabina Kogovšek in Marko Mandić.

Praznično obarvana vsa jesen

Po slavnostnem koncertu bodo dnevi še naprej praznično obarvani. V sredo, 27. septembra, ob 19.30 bodo v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije izvedli koncert godalnega seksteta izvrstnih slovenskih glasbenikov svetovljanov, ki večinoma ustvarjajo v tujini, ter predstavili izjemen spored del Vita Žuraja, Erwina Schulhoffa in Arnolda Schönberga.

Nadaljujemo pa tudi z orgelskimi koncerti, pravijo na programu Ars. Orgle so kraljica instrumentov, Obiski kraljice v živo smo po oddaji o orgelski glasbi, ki je na sporedu ob nedeljah zvečer, poimenovali tudi koncertni cikel. Letos smo si ga zamislili z enim samim, a zelo posebnim orgelskim recitalom, ki bo 9. novembra v Frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani. Na njem se bo z džezovskimi improvizacijami ter svojimi lastnimi skladbami predstavila mednarodno uveljavljena nemška džezovska organistka Barbara Dennerlein.

Jubilej bosta zaznamovali tudi Televizija Slovenija in ZKP RTV Slovenija. V Kulturnem in umetniškem programu Televizije Slovenija nastaja dokumentarni projekt ob 60-letnici programa Ars. V dokumentarni zgodbi želi biti režiser Amir Muratović s produkcijsko ekipo priča ustvarjalnim trenutkom avtorjev na programu Ars in jim neopazno slediti. Premiera filma je predvidena v zimskih mesecih.

Prešernove poezije v nemškem jeziku

ZKP RTV Slovenija ob septembrskem vrhuncu praznovanja 60. obletnice nastanka programa ARS Radia Slovenija v sodelovanju z jubilantom in ob gostovanju Slovenije kot častne gostje na letošnjem knjižnem sejmu v Frankfurtu ter razstavi o Prešernu v frankfurtskem Muzeju romantike, ki jo pripravlja v sodelovanju z nemškim muzejem NUK (ta se bo odprla 14. septembra, odprta pa bo do konca leta), izdaja zvočno knjigo France Prešeren: Poesien.

Zvočnica prinaša Prešernove poezije v nemškem jeziku v interpretaciji znanega nemškega igralca Ursa Remonda. Štiri pesmi (Povodni mož/Der Wasserman, Zgubljena vera/Verlor'ner Glaube, Pevcu/An den Sänger in Sovražna sreča/Feindliches Schicksal) bodo ob ogledovanju razstave lahko na spletni strani programa ARS z dostopom prek matrične črtne kode poslušali tudi obiskovalci razstave.