Roman Figa Gorana Vojnovića bo 15. aprila izšel kot zvočna knjiga Foto: ZKP RTV SLO
Roman Figa Gorana Vojnovića bo 15. aprila izšel kot zvočna knjiga Foto: ZKP RTV SLO

Bralec zvočne knjige je Vojnovićev zvesti sopotnik, Marko iz filma Čefurji raus inJadran iz predstave Figa v SNG Drama Ljubljana, Benjamin Krnetić: »To je bila moja prva zvočna knjiga. Šlo je za precej meditativno izkušnjo. Dobil sem priložnost se izolirati od samoizolacije in preučevati Jadrana, ki sem ga tako ali tako uprizarjal v Drami. Bili smo zelo majhna ekipa; Alen, režiser, Mirta, tehnica in jaz v kabini, tako da je šlo za sproščen in intimen proces. Zdi se mi, da sem se na koncu največ naučil o Anji. Mogoče mi je uspelo uloviti zrno tega, za čimer ves čas teka Jadran. Osvoboditi se sebe in prisluhniti svoji ljubezni.« Zvočni knjigi lahko prihodnjih 40 dni prisluhnete tudi vsako jutro zjutraj ob 3:20 v nočnem programu 1. programa Radia Slovenija. Vsak izmed 40 delov zvočne knjige bo naslednji dan v arhivu RTV SLO, vendar samo 24 ur.

Bralec zvočne knjige je Vojnovićev zvesti sopotnik Benjamin Krnetić. Foto: RTV Slovenija / Adrian Pregelj
Bralec zvočne knjige je Vojnovićev zvesti sopotnik Benjamin Krnetić. Foto: RTV Slovenija / Adrian Pregelj

Zvočno knjigo Figa lahko od 15. aprila dalje prenesete preko spletne povezave.

Zvočno knjigo lahko od 15. aprila dalje prenesete preko spletne povezave. Foto: SOJ RTV SLO
Zvočno knjigo lahko od 15. aprila dalje prenesete preko spletne povezave. Foto: SOJ RTV SLO

V sredo, 7. marca, so na 1. programu Radia Slovenija začeli z novim ciklom maturitetnih vsebin Prvi na maturi. V oddaji Gymnasium je gostoval Goran Vojnović, ki je odgovarjal na vprašanja maturantov o svojem romanu Figa. Posnetku oddaje lahko prisluhnete tu ali v spletnem arhivu.

Z GORANOM VOJNOVIĆEM O FIGI IN PISANJU

Romanu Figa bodo posvetili tudi oddajo Literarni večer na Programu Ars v torek, 13. aprila ob 21. uri. Režiser oddaje bo Alen Jelen, urednik Vlado Motnikar, avtorica profesorica slovenščine na Gimnaziji Vič Marjetka Krapež, sodelovala pa bosta igralca Benjamin Krnetić in Vesna Kuzmić.

FIGA

Figa je roman prepletajočih se zgodb o Aleksandru in Jani, Vesni in Safetu, pa Jadranu in Anji. In drugih. A predvsem o Jadranu, ki iz mozaika zgodb, sestavlja veliko zgodbo povezav med njimi, da bi razumel svojo. Ker ne razume, zakaj je Anja odšla iz njunega skupnega življenja, si poskuša razložiti, zakaj je, domnevno s pomočjo sumljive stekleničke zdravil, odšel njegov dedek Aleksandar. Poskuša razumeti odhajanje babice Jane, razkroj njenih spominov, njeno pozabo, njeno življenje v svetu demence. Jadran se trudi razumeti odhod očeta Safeta, njegovo izginotje iz Ljubljane v prvem letu balkanske vojne. In svojo mamo Vesno, njeno nerazložljivo jezo na dedka, njeno zamolčano razočaranje nad očetom. Iz drobcev spominov in védenja, Jadran sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, vzroki pojasnjeni, povodi osmišljeni in motivi razkriti, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost.

Maturitetnemu romanu Konje krast Pera Pettersona pa so na Programu Ars že posvetili literarni večer. Posnetek oddaje lahko poslušate tu ali v spletnem arhivu.

PER PETTERSON: KONJE KRAST

MATURITETNE VSEBINE NA 1. PROGRAMU RADIA SLOVENIJA

Avtor romana Figa, Goran Vojnović. Foto: Mankica Kranjec
Avtor romana Figa, Goran Vojnović. Foto: Mankica Kranjec

Maturitetnemu eseju bodo na 1. programu Radia Slovenija posvetili še dve oddaji Studio ob 17h: 12. in 19. aprila. V prvi oddaji, 12. aprila, bodo govorili o novostih pri letošnjem eseju in o romanu Figa, 19. aprila pa o romanu Konje krast in konkretnem pisanju maturitetnega eseja ter najpogostejših napakah. Z zadnjimi navodili, usmeritvami in nasveti za pisanje maturitetnega eseja bodo dijakom pomagali tudi v oddaji Gymnasium 21. aprila.

Hkrati bodo od 12. aprila do 11. junija ob ponedeljkih, sredah in petkih ob 12.20 pripravljali kratko oddajo, ki jo bodo namenili enemu od maturitetnih predmetov na splošni ali poklicni maturi. V 27 oddajah bodo dijaki lahko našli odgovore na konkretna in bolj splošna tematska vprašanja maturitetnih predmetov.

Vse oddaje boste lahko našli tudi na strani Prvega in v spletnem arhivu, vse bodo zbrane tudi v podkastu Prvi na maturi.