Vselej radovedna Jasna Merklin in Nik Škrlec. Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO
Vselej radovedna Jasna Merklin in Nik Škrlec. Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO

Leta 1994, natanko 26. oktobra, je dramski igralec Pavle Ravnohrib kot voditelj oddaje Male sive celice tekmovalcem zastavil prvo vprašanje. V prvi sezoni so možganske celice napenjale mnoge ekipe, zmagali pa so tekmovalci Osnovne šole Ormož.
Od prvega vprašanja je minilo že 25 let, posnetih je bilo preko 800 oddaj, zastavljenih več kot 10.000 vprašanj, voditelj oddaje je postal vsestranski dramski igralec Nik Škrlec,..

Oddaja Male sive celice praznuje četrt stoletja. Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO
Oddaja Male sive celice praznuje četrt stoletja. Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO

Kot pravi urednica kviza Maruša Prelesnik Zdešar: »Kviz je presegel svoje meje in postal gibanje, saj se na tekmovanje vsako leto prijavi več kot 250 ekip cele Slovenije.«

Letošnja predtekmovanja, na katera se je prijavilo denimo 777 otrok, so potekala v osmih slovenskih regijah in združila 141 šol. V čast znanju in branju je bila oddaja obogatena tudi z novo bralno rubriko - Prebrane celice, še vedno pa so se osnovnošolci lahko preizkusili v priljubljenih rubrikah (labirint, hitre celice, eksperiment in brihtolin,) in urili svoje sive celice v skrbno izbranih vprašanjih z vseh področij življenja.

Kljub predanosti in zagnanosti vseh sodelujočih, je oddajo prekinila pandemija Covid-19 in začasno zaustavila tekmovanje. Toda to ni ustavilo kreativnih ustvarjalcev Malih sivih celic, ki so se odločili, da temu brezčasnemu kvizu, namenijo praznovanje, kot si ga zasluži.

Četrt stoletja bomo tako proslavili v soboto, 6. junija 2020, ob 9.30 na Prvem programu Televizije Slovenija. Na sporedu ne bo manjkalo gostov presenečenja, spretnostno-inteligentnih iger, megalomanskega eksperimenta, torte velikanke, zabave s tekmovalci, himne Malih sivih celic in razglasitve najboljšega.

Verjetno se vsi sprašujete, kdo bo letos najboljši? Kar osem zmagovalnih ekip, saj sezono končujemo s četrtfinalom! »Praznovanje smo prilagodili danim razmeram, a še vedno poskrbeli, da bodo tekmovalci sprejeti z vsemi častmi, ki jim pripadajo. Neprecenljivi so za našo oddajo, zato si zaslužijo pravi poklon,« o praznovanju, ki se ga zelo veseli, doda urednica oddaje Maruša Prelesnik Zdešar.

Napovednik: Male sive celice