Novost v začetku nove sezone kviza Vem! je, da bo Anže v nagradni igri za gledalce zapel kakšno kitico slovenskih evergrinov ali otroške pesmice, Aljoša pa bo zastavljal vprašanja iz gledališkega sveta in ob tem gledalcem zaupal kakšno anekdoto. Foto: Adrian Pregelj
Novost v začetku nove sezone kviza Vem! je, da bo Anže v nagradni igri za gledalce zapel kakšno kitico slovenskih evergrinov ali otroške pesmice, Aljoša pa bo zastavljal vprašanja iz gledališkega sveta in ob tem gledalcem zaupal kakšno anekdoto. Foto: Adrian Pregelj
O kvizu Vem!

Vem! je kviz o splošnem znanju, zapakiran v sodobno in dinamično obliko polurne televizijske zabave, ki je privlačen tako za mlado občinstvo, kot tudi ugankarje in radovedneže vseh vrst. V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih pet črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, se nagrada poveča, finalist pa dobi vstopnico za naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Iz leta v leto vedno bolj priljubljen kviz Vem!
Kviz Vem! je v šestih letih, odkar je v redni programski ponudbi Televizije Slovenija, postal ena izmed najbolj priljubljenih oddaj, ki od ponedeljka do petka poskrbi za sproščen uvod v večer. Od vsega začetka sta voditelja kviza Anže Zevnik in Aljoša Ternovšek, nekaj časa jima je družbo delal tudi Saša Jerković.

Vem! v letu 2020 v svojem terminu v povprečju najbolje gledana oddaja na vseh televizijskih programih*
Od začetka predvajanja leta 2015 je bilo posnetih več kot 880 oddaj, nastopilo je več kot 1400 tekmovalcev, skupaj pa so osvojili več kot 250 000 evrov.
Oddaja Vem! je v letu 2020 dosegla najvišjo povprečno gledanost in delež gledalcev od samega začetka predvajanja v letu 2015. Lani si je tako kviz v povprečju ogledalo 10,7% ali 203.600 gledalcev, to predstavlja kar 29-odstotni delež vseh gledalcev televizije. Najvišjo povprečno gledanost do sedaj je oddaja dosegla 26. marca 2020, ko jo je spremljalo več kot 273.000 gledalcev, v lanskem novembru pa je dosegla najvišje mesečno povprečje, spremljalo jo je več kot 243.600 gledalcev.
Vsaj del oddaje si je lani ogledalo že preko 70 % oz. več kot 1.400.000 različnih gledalcev, poleg tega pa je bila v letu 2020 oddaja v svojem terminu od ponedeljka do petka v povprečju tudi najbolje gledana oddaja na vseh televizijskih programih.
*Vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta; podatki do leta 2016 = gledanost v živo, podatki od leta 2017 dalje = gledanost s celotnim zamikom

Snemanje kviza Vem! v času epidemije
Ustvarjalci kviza k sodelovanju vabijo nove tekmovalce, svojo prijavo pa lahko oddate prek spletnega obrazca na www.rtvslo.si/vem.
Z upoštevanjem vseh ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja novega korona virusa, je ustvarjalna ekipa kviza Vem! v letu 2020 uspešno posnela skoraj vse načrtovane oddaje. Za vsako uspešno posneto oddajo so potrebne tudi avdicije, ki v teh razmerah potekajo z omejenim številom prijavljenih tekmovalcev.
Med pandemijo je več možnosti dobilo več tekmovalcev, ki so v kvizu že sodelovali, tudi tisti iz t. i. tekem superfinalistov. Ena izmed oddaj »druga priložnost za superfinaliste« bo na sporedu na praznični ponedeljek, 8. februarja, tik pred začetkom največjega športnega tekmovanja tega leta, svetovnega prvenstva v biatlonu 2021. Osrednja tema te oddaje bo biatlon in svetovno prvenstvo, ki bo potekalo na Pokljuki in ga bo v celoti pokrivala RTV Slovenija.

Vsak Vem! gledalcem prinaša 40 evrov
Po krajšem premoru ustvarjalci oddaje pripravljajo nagradno igro tudi za gledalce. Spremljati bo treba oddajo, v kateri bodo zastavili nagradno vprašanje, in si zapomniti številko, za katero bo napisana pravilna črka. Na spletni strani www.kviz-vem.si boste po koncu oddaje označili pravilni odgovor. Izmed vseh, ki boste označili številko pravilnega odgovora, bodo izžrebali srečneža, ki bo prejel 40 evrov v Eurospinovih bonih. Sodelovanje v nagradni igri je brezplačno, odgovore pa bodo sprejemali po vsaki oddaji do 20. ure. Pravila so objavljena na www.rtvslo.si/vem in www.kviz-vem.si. Tam bodo objavljeni tudi srečni nagrajenci.