Prihajajoči koncerti abonmaja Kromatika se bodo zvrstili med septembrom 2023 in junijem 2024, ob torkih oziroma četrtkih, ob 19.30. Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma bo Simfonični orkester RTV Slovenija z odličnimi dirigenti in vrhunskimi solisti.

Foto: RTV Slovenija/Janez Kotar
Foto: RTV Slovenija/Janez Kotar

Bogat glasbeni repertoar

Uvodni koncert sezone, ki se bo zgodil 14. septembra 2023, je posvečen šestdesetletnici programa Ars. Glasbeni urednik Primož Trdan o zasnovi večera pravi: “Program izraža programske težnje Arsa, povezovanje tradicije in sodobnosti, glasbe in književnosti, skrb za slovensko glasbeno ustvarjalnost in železni repertoar. Maks Strmčnik je ob tej priložnosti Arsu poklonil uvodno skladbo Introars 23, v kateri nastopa historični inštrument fujara v duetu z orglami. Boninova sklada Cancro je vsebinsko ena najmočnejših simfoničnih stvaritev slovenskih skladateljev. Violinski koncert Lucijana Marije Škerjanca pa bi s svojo tehtno simfonično izpeljavo in občutljivo spleteno liriko zlahka sodil med svetovno znane koncertantne uspešnice. Večer bo zaokrožil Saint-Saënsov Koncert za klavir in orkester št. 5, ki z virtuoznim finalom zagotavlja bleščeč konec slavnostnega večera.”

Drugi koncert sezone bo predstavil svojevrstno odkritje, eno najbolj izjemnih del celotnega simfoničnega repertoarja: Mahlerjevo Deveto simfonijo. Na odru se bo orkestru pridružil čudežni deček, violinist Christian Li. Nastopil bo s klasičnim violinskim koncertom Čajkovskega.

Novembrski koncert bo vodil Thomas Sanderling, ki bo z orkestrom predstavil Panufnikovo Sinfonio rusticano. Kot solistka se bo predstavila nadarjena mlada violinistka Hino Maeda, zmagovalka tekmovanja Henryka Wieniawskega. Izvedla bo skladateljev Koncert za violino v d-molu.

Decembrski koncert bo ponudil dva temeljna kamna simfonične glasbe. Prvi bo zazvenel najzahtevnejši Tretji klavirski koncert Rahmaninova, druga pa čudovita Ravelova orkestralna priredba Slik z razstave Musorgskega. Predstavila se bosta domača dirigent in solist: Davorin Mori in Tim Jančar.

Lio Kuokman in izjemni Cyprien Katsaris bosta združila moči v zelo virtuoznemu programu februarskega koncerta, ki bo ponudil dve bravurozni Lisztovi deli za klavir in orkester. V drugem delu bo občinstvo lahko uživalo v Straussovem Kavalirju z rožo ter Ravelovem Valčku.

Marca bo Mihajlo Bulajić nastopil kot solist v Glièrjevem Koncertu za francoski rog. Na sporedu bo Janačkovo redko izvajano delo Taras Bulba, eno velikih orkestrskih del poznoromantičnega obdobja iz zgodnjega 20. stoletja.

Aprilski koncert bo kombinacija dveh največjih simfoničnih mojstrov, Šostakoviča in Beethovna. Violončelist Tamás Varga bo izvajal Šostakovičev Koncert za violončelo št. 1. Beethovnova uvertura v dramo Coriolan bo uvod v koncert, končal pa se bo z njegovo Drugo simfonijo.

Na majskem koncertu se bo predstavil virtuozni mladi italijanski pianist Federico Colli v Beethovnovem Petem klavirskem koncertu. Rossen Milanov bo dirigiral Koncert za orkester Bele Bartóka, ki temelji na številnih elementih balkanske ljudske glasbe.

Junija, na zadnjem koncertu sezone, bosta nastopila violončelistka Maruša Bogataj in njen brat violinist Matjaž Bogataj. Skupaj bosta izvedla dvojni Brahmsov koncert. Magična in romantična Webrova uvertura Oberon bo zazvenela v začetku večera, Brahmsova Tretja simfonija pa bo končala glasbeno popotovanje sezone.

Foto: Arhiv RTV SLO/Matej Kolaković
Foto: Arhiv RTV SLO/Matej Kolaković

Dan pred koncertom

Zanimiva dejstva o skladbah na programu in iskrivi intervjuji z izvajalci bodo poslušalce pred vsakim koncertom pričakali v posebnem podkastu programa Ars. Moderatorka Lidija Hartman se bo skupaj z gostujočim glasbenikom poglobila v eno od skladb s sporeda. Podkast je na voljo v aplikacijah za podkaste in na spletni strani programa Ars.

Vpis abonmaja

Vpis abonmaja je mogoč še do 6. septembra 2023 na spletni strani www.cd-cc.si ali preko spletnega obrazca na www.simfoniki.si in 5. ali 6. septembra od 11.00 in 13.00 osebno v Informacijskem središču Cankarjevega doma.

Za vse dodatne informacije so na voljo v Glasbeni produkciji RTV Slovenija, po telefonu 01 475 2470 ali 030 607 998 in na e-naslovu simfoniki@rtvslo.si.