Farmakogenetika raziskuje uspešnost zdravljenja in neželene učinke glede na genotip bolnika. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Farmakogenetika raziskuje uspešnost zdravljenja in neželene učinke glede na genotip bolnika. Foto: Arhiv RTV Slovenija
V Sloveniji naj bi imel težave z erekcijo vsak peti moški med 18. in 70. letom starosti.
V Sloveniji naj bi imel težave z erekcijo vsak peti moški med 18. in 70. letom starosti. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Tudi tretji niz oddaj nadaljuje rdečo nit pripovedi bolnikov in njihovih zgodb, povezanih s premagovanjem različnih bolezni, značilnih za današnji čas. Scenaristka oddaj je Katja Stamboldžioski, režiserka Ita Obersnu.

3. november ob 22.10: Farmakogenetika
V medicini se v zadnjih letih govori o novem pristopu k zdravljenju bolnikov, saj je že dlje časa znano, da ljudje različno presnavljamo zdravila. Odziv na zdravilo je lahko premajhen, lahko pa se pojavijo tudi hudi neželeni učinki, ki terjajo hospitalizacijo ali celo smrt. Odziv na zdravilo je odvisen od številnih dejavnikov, med drugim tudi od genetske osnove bolnika. Zato v svetu in tudi v Sloveniji potekajo številne raziskave s področja farmakogenetike, ki raziskuje uspešnost zdravljenja in neželene učinke glede na genotip bolnika.

17. november ob 22.05: Motnje erekcije
Motnje erekcije so aktualen zdravstveni problem moških, saj naj bi se, po podatkih raziskav, s to težavo soočal vsak deseti moški med 18. in 40. letom in vsak drugi moški med 40. in 70. letom starosti. V Sloveniji naj bi imelo težave z erekcijo približno 130.000 moških med 18. in 70. letom starosti, torej vsak peti moški. V oddaji bodo spregovorili o organskih vzrokih in zdravljenju, prav tako pa tudi o psihogenih vzrokih in psihoterapiji. Oddajo bodo popestrila mnenja nekaterih moških, ki so razmišljali o spolnosti, glavni lik filma pa je igralec Goro Osojnik v vlogi pacienta, ki se sooča s to težavo.