Gositeljica oddaje Darja Gajšek in njena nepogrešljiva harmonika. Foto: Adrian Pregelj
Gositeljica oddaje Darja Gajšek in njena nepogrešljiva harmonika. Foto: Adrian Pregelj
Darjin prvi osrednji gost bo župnik Izidor Pečovnik Dori. Foto: Adrian Pregelj
Darjin prvi osrednji gost bo župnik Izidor Pečovnik Dori. Foto: Adrian Pregelj
Alenka Gotar z možem Anžetom Šuštarjem. Foto: Adrian Pregelj
Alenka Gotar z možem Anžetom Šuštarjem. Foto: Adrian Pregelj
Gost prve oddaje bo tudi Dejan Krajnc. Foto: Adrian Pregelj
Gost prve oddaje bo tudi Dejan Krajnc. Foto: Adrian Pregelj

»Zimski pozdrav je vsebinsko nadaljevanje Poletnega pozdrava. Zelo se veselim vseh gostov, ki so sprejeli vabilo. Vsak petek bodo v studiu glasbeniki z daljšim stažem delovanja in komaj čakam, da bodo z nami delili številne zgodbe iz bogate glasbene kariere. Prišli bodo tudi mlajši ansambli, ki izjemno pridno in dobro delajo. Posebej se veselim festivala Slovenska polka in valček. Predizbori bodo potekali v Zimskem in Poletnem pozdravu, finale pa bo septembra 2022. Obljubim, da bodo oddaje polne presenečenj, zanimivih zgodb in kvalitetnih pesmi. Luštno bo!« napoveduje voditeljica oddaje Darja Gajšek.

Zimski pozdrav je oddaja narodno-zabavne glasbe, ki bo gostila aktualne predstavnike te glasbene zvrsti, legende, zakonske pare, mlade in neuveljavljene skupine ter posameznike. Vsaka oddaja bo imela osrednjega gosta, aktivno povezanega z narodno-zabavno glasbo, ki bo sodeloval tudi pri izboru skladb za Slovensko polko in valček 2022. V vsaki oddaji boste slišali tri nove skladbe (v Zimskem pozdravu valčke, v Poletnem pa polke). Iz vsake trojice se bosta v naslednji krog uvrstili dve skladbi, nato po turnirskem sistemu še ena. Ob koncu serije osmih zimskih oddaj se v finale uvrsti 5 valčkov, ob zaključku osmih poletnih oddaj, ki bodo na sporedu julija in avgusta pa še 5 polk. Uredništvo bo dodalo še 2 vabljena ansambla, skupaj bo v finalu tekmovalo 12 skupin. Finale izbora najboljše slovenske polke in valčka bo septembra 2022.

V prvi oddaji nastopajo Kvintet Dori, posebej iz Berlina pride v studiu župnik Izidor Pečovnik Dori, sodelovali pa bodo še Dejan Krajnc (Dogaja) z družino in Alenka Gotar z možem Anžetom Šuštarjem.

O izbranih izvajalcih za Slovensko polko in valček 2022
Na vabilo za izbor skladb Slovenska polka in valček 2022 je prispelo 30 prijav. Strokovna komisija, v kateri so bili Peter Tovornik, Miha Lesjak in Blaž Šenk, je izbrala 9 valčkov in 6 polk.

Valčke, ki jih bomo premierno predstavili v oddajah Zimski pozdrav z Darjo Gajšek v januarju in februarju prihodnje leto, izvajajo: Srčni muzikanti, Firbci, Mladi asi, Ansambel Gašperja Kavška, S.O.S. kvintet, Ansambel Generacija, Zdomarji, Špas z Evo in Krjavlji.

Polke, ki jih bomo premierno predstavili v oddajah Poletni pozdrav z Darjo Gajšek julija in avgusta prihodnje leto, izvajajo: Marcela IN, Lesarji, Cik-Cak kvintet, Topliška pomlad, Sladki greh in Šentjanci.