Gostiteljica izbora, Ajda Smrekar. Foto: Adrijan Pregelj
Gostiteljica izbora, Ajda Smrekar. Foto: Adrijan Pregelj

Letošnji izbor EMA je odprla uvodna plesna in pevska točka gostiteljice večera Ajde Smrekar.

V tekmovalnem delu so se za evrovizijsko vstopnico potegovali Kim (Rhythm Back To You), Renata Mohorič (Three Bridges), René (Ne poveš), Fed Horses (Ti ne poznaš konjev), Ula Ložar (Fridays), Lumberjack (Lepote dna), Okustični (Metulji plešejo), INMATE (Atma), Zala Kralj & Gašper Šantl (Sebi) in Raiven (KAOS).

Izmed deseterice nastopajočih je tričlanska žirija, ki so jo sestavljali Darja Švajger, na Pesmi Evrovizije nas je zastopala dvakrat, Lea Sirk, naša lanska predstavnica na Pesmi Evrovizije, in Vladimir Graić, avtor zmagovalne evrovizijske pesmi Molitva, s katero je leta 2007 zmagala Marija Šerifović, določila dva superfinalista – Zala Kralj & Gašper Šantl in Raiven. Po ponovni predstavitvi pesmi je sledilo telefonsko glasovanje. Gledalci in poslušalci so odločili, da nas bosta na 64. tekmovanju za Pesem Evrovizije zastopala Zala Kralj & Gašper Šantl, ki sta tudi avtorja zmagovalne pesmi Sebi. Prejela sta kar 72,89 % glasov, Raiven pa 27,11 %.

Zmagovalca Eme 2019 sta Zala Kralj & Gašper Šantl. Foto: Adrijan Pregelj
Zmagovalca Eme 2019 sta Zala Kralj & Gašper Šantl. Foto: Adrijan Pregelj

V šov programu so na »eminem« odru nastopili tudi trije glasbeni gosti. Smaal Tokk, primorski »gengsta« raper, ki ustvarja glasbo podobno mešanici rocka in jazza z govorjeno besedo, je predstavil Komadd za Emo, Španec inoT je nastopil z mojstrsko vokalno imitacijo slovenske evrovizijske pesmi Here For You dvojca Maraaya. Navdušila je tudi Lea Sirk, ki je poleg pesmi Freedom, s katero je nastopila na EMI 2017, in lanske evrovizijske skladbe Hvala, ne, predstavila še nov single My Moon.

Gledanost izbora EMA 2019

Letošnji izbor EMA 2019 si je v soboto, 16. februarja 2019 v povprečju ogledalo 11,9 odstotka oziroma 223.900 gledalcev, starih nad 4 leta, kar predstavlja v povprečju 28 odstotkov takratnih gledalcev televizije. EMA 2019 je bila v svojem časovnem pasu tudi najbolj gledana oddaja.
(Vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta; gledanost znotraj istega dne, 16. 2. 2019)

Avtor fotografij je Adrijan Pregelj, v visoki resoluciji so na voljo tukaj (povezava bo aktivna do 23. 2. 2019).