Zmagovalno pesem 43. Melodij morja in sonca Neznano je zapel Žan Videc. Ta si je z Martino Zerjal delil tudi nagrado Danila Kocjančiča.

Gregor Ravnik in zmagovalec Žan Videc, Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa
Gregor Ravnik in zmagovalec Žan Videc, Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa

V glasovanju za veliko nagrado so sodelovali strokovna žirija, javnost s telefonskim glasovanjem, žirija izbranih radijskih postaj in občinstvo Avditorija.

Štirinajst nastopajočih je izmed 96 pravilno prijavljenih izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Gregor Ravnik, Iztok Cergol, Tina Marinšek, Mojca Menart in Andrea F..

Letošnji festival Melodij morja in sonca je uvedel tudi nekaj novosti. Organizacijski odbor in umetniški vodja festivala sta k sodelovanju namreč povabila tri avtorje in izvajalce, ki so prejeli posebne nagrade, MMS avtor, MMS legenda in MMS bodočnost.

Najprej so podelili nagrado MMS Bodočnost, ki jo je za svoje dosežke in preboj v preteklem letu prejel kantavtor Balladero. Drugo nagrado MMS Avtor je prejel tekstopisec in pisatelj Feri Lainšček, nagrado MMS Legenda pa je prejela legendarna skupina Prizma, ki letos obeležuje 50 let delovanja na glasbeni sceni.

Nagrado Danila Kocjančiča, ki jo je podelil predstavnik strokovne žirije Rok Lunaček, sta prvič v zgodovini dobila dva, Žan Videc in Martina.

Gregor Ravnik, lanskoletni zmagovalec, je predal veliko nagrado 43. MMS Žanu Videcu, ki je skupaj z Martino prejel tudi nagrado Danila Kocjančiča. Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa
Gregor Ravnik, lanskoletni zmagovalec, je predal veliko nagrado 43. MMS Žanu Videcu, ki je skupaj z Martino prejel tudi nagrado Danila Kocjančiča. Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa

Po napetem seštevanju glasov strokovne žirije, gledalcev v Avditoriju, doma pred zasloni in glasov, ki so jih podali predstavniki radijskih postaj, je na koncu je slavil Žan Videc s pesmijo Neznano.

Vsi nagrajenci so prejeli skulpturo, ki je unikatno delo iz Steklarne Rogaška, trajnico vrtnico Portorož in praktične nagrade. Partner festivala je letos tudi Združenje SAZAS.

Prireditev sta povezovala dolgoletna sodelavca Lorella Flego in Mario Galunič.

Lorella Flego in Mario Galunič sta nas popeljala skozi prijeten večer. Prvič sta na odru MMS-a skupaj stala pred 25 leti. Foto: Zajem zaslona TV SLO
Lorella Flego in Mario Galunič sta nas popeljala skozi prijeten večer. Prvič sta na odru MMS-a skupaj stala pred 25 leti. Foto: Zajem zaslona TV SLO

Za naklonjenost poslušalcev in gledalcev se je merilo 14 skladb

Prvi so na oder stopili veterani, zasedba Prizma, ki je v preteklosti že zmagala na MMS-u, in sicer kar dvakrat. Predstavili so se s skladbo Vse to je res.

Sledila je Manu, v preteklosti znana kot Manuella, ki je zapela pesem z naslovom Jaz sem ti (Heya no heya). Heya no heya po njenih pojasnilih pomeni "Vsi smo eno".

Ana iz Pirana pa je bil naslov pesmi, s katero sta se predstavila brata Gašper in Primož Mihelič, ki ustvarjata kot 2B.

Na oder je nato stopil Marko Vuksanović, član legendarne skupine Avtomobili, ki je tokrat združil moči z zasedbo Toxine v skladbi Slovenska pesem.

Peti je nastopil mariborski vokalist in multiinštrumentalist Žan Videc, ki se je predstavil s pesmijo Neznano. Kot je pojasnil, je to šele njegova druga pesem v slovenskem jeziku, sicer namreč ustvarja v angleščini.

Monika Avsenik je z balado Nisem več edina nastopila šesta po vrsti. Priznala je, da biti članica tako vplivne glasbene družine ni vedno lahko: "Tako kot vsaka stvar, ima tudi ta dve plati medalje."

Prvo polovico nastopajočih je zaokrožil Balladero, sicer tudi dobitnik ene od treh novih nagrad, MMS bodočnost. Občinstvo je popeljal v svojo Kantino.

Pod številko osem je nastopila zamejska Slovenka Martina, ki je zapela tokrat edino pesem v italijanskem jeziku, Amarsi o no (Ljubiti ali ne), ki govori o nasilju v partnerski zvezi. Ocenjuje namreč, da je to zelo pomembna tematika, o kateri se ne govori dovolj: "Nasilje in ljubezen nimata nič skupnega."

29-letni pevec, kitarist ter avtor besedil in glasbe Aljaž Ramot se je kot deveti predstavil z balado Lebdiva. Povedal je, da so rdeča nit njegovega ustvarjanja "nianse ljubezni".

Kanconeta je naslov pesmi, ki jo je napisal pokojni mojster besedil Dušan Velkaverh, izvedel pa jo je Trio Vivere. Kot je pojasnil član tria Matjaž Robavs, je besedilo te pesmi Velkaverh napisal kot svojo zadnjo, želel pa si je, da bi bila premierno izvedena prav na odru festivala Melodije morja in sonca.

Enajsta po vrsti je na oder stopila Anabel in zapela pesem Bilo bi lepo, ki pripoveduje o prvi ljubezni. Glasbenica in radijska voditeljica je kljub svojim 25 letom že vajena zmagovati na festivalih - pred sedmimi leti je namreč zmagala na festivalu Poprock.

Lejla pa je bil naslov pesmi, ki so jo zapeli člani zasedbe Folk idoli. In kdo je Lejla? "Lejla je gotovo ena malce starejša gospa, ki ima mogoče rada zanjo malo premlade fante."

Predzadnja je nastopila stara znanka slovenskih glasbenih festivalov, Regina, ki pa se na MMS-u do zdaj še ni predstavila. Tokrat je zapela skladbo Zopet plešem. Slovenska evrovizijska in osemkratna udeleženka Eme predstavnica je poudarila, da se na odru MMS-a dobro počuti in da upa, da bo na njem še kdaj stala: "Vsaj osemkrat!"

Zadnja tekmovalna skladba večera je bila Valovi morja, ki jo je izvedla zasedba Bepop, ki zadnjih pet let ustvarja kot trio in, kot pravi, širi pozitivo.


#MMS #Melodijemorjainsonca #glasba #morje #zabava
@mariogalunic @lorellaflego @melodijemorjainsonca