Zmagovalec Popevke 2018 je Alex Volasko s pesmijo Če pomlad nikoli več ne pride. Foto: Žiga Culiberg Foto: Žiga Culiberg
Zmagovalec Popevke 2018 je Alex Volasko s pesmijo Če pomlad nikoli več ne pride. Foto: Žiga Culiberg Foto: Žiga Culiberg
Voditelja Popevke 2018 sta bila Nuška Drašček in Mario Galunič. Foto: Žiga Culiberg
ZKP RTV Slovenija je izdala digitalni festivalski album, ki je na voljo v spletnih digitalnih trgovinah in v spletni trgovini www.rtvslo.si/zkpprodaja. Foto: RTVSLO
Vrstni red nastopajočih na festivalu Popevka 2018. Foto: RTVSLO

Festival je v bogato zakladnico slovenski popevk dodal 13 novih skladb. Vse popevke so izvajalci odpeli v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija ali festivalskega ansambla ter pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla. Nastopili so: Flora Ema Lotrič (Pijana od ljubezni), Alex Volasko (Če pomlad nikoli več ne pride), Tjaša Hrovat in Uroš Steklasa (Odgovor že poznaš), Canegatto (Samo mirno, samo dalje), Gregor Ravnik (Ti si), Nika Zorjan (Za vedno (Za skaus)), Andraž Hribar (Stari most), Nastja Gabor (Tisoč in ena zgodba), Matjaž Kumelj (Živim na pol), MJAV (Tak moment), Manca Špik (Kot bi te kdo ustvaril po meni), Rene Markič (Naprej) in Lea Likar (Z očmi zaljubljenca v maju).

Strokovna žirija je na podlagi ocen določila, da se v finale uvrstijo Alex Volasko, Canegatto in Lea Likar. Občinstvo Popevke 2018 je s telefonskim glasovanjem odločilo, da je zmagovalec Popevke 2018 Alex Volasko s pesmijo Če pomlad nikoli več ne pride. Zmagovalna skladba je prejela 34,94 odstotka glasov, Canegatto s skladbo Samo mirno, samo dalje, se je uvrstil na drugo mesto in prejel 34,21 odstotka glasov, tretjeuvrščena Lea Likar pa je za skladbo Z očmi zaljubljenca v maju prejela 30,85 odstotka glasov.

Strokovna žirija je podelila še štiri nagrade, in sicer:
* nagrado za najboljše besedilo skladbe je prejel Nejc Podobnik za skladbo Z očmi zaljubljenca v maju;
* nagrado za najboljšo interpretacijo oz. izvedbo je prejel Gregor Ravnik za skladbo Ti si;
* nagrado za najboljšo priredbo je prejel Matija Krečič za skladbo Z očmi zaljubljenca v maju v izvedbi Lee Likar;
* nagrado za najobetavnejšega avtorja ali izvajalca je prejel Canegatto - Andraž Gartner, avtor skladbe Samo mirno, samo dalje.

Spremljevalni program je bil v znamenju mini jubileja, ki ga festival letos praznuje – 20 let od njene vnovične obuditve leta 1998. Nastopili so Katrinas, Eva Černe, Alenka Godec, Anika Horvat, Darja Švajger, Nuša Derenda in Marko Vozelj, ki so bili tako nagrajenci kot tudi zmagovalci zadnjega obdobja Slovenske popevke. Spomin na novejše obdobje festivala so obudili z venčkom naslednjih pesmi: Letim, Pomlad v mestu, Boljša kot prej, Rada bi znova poletela, Belo nebo, Samo ti, Sončen dan, Otok ljubezni, Pesek v oči, Naj nama sodi le nebo in Za prijatelje. Z zmagovalno pesmijo Poprocka 2018 je v spremljevalnem programu nastopila tudi Anabel.

Skozi festivalski večer sta občinstvo pred televizijskim in radijskimi sprejemniki popeljala lanska zmagovalka festivala Popevka Nuška Drašček in televizijski voditelj Mario Galunič. Urednica festivala je bila Dijana Štraus Svetlik, režiserka Urška Žnidaršič, scenografinja pa Greta Godnič.

Festivalske popevke tudi na digitalnem albumu
ZKP RTV Slovenija, založba kakovostnih programov, je izdala digitalni festivalski album z vsemi festivalskimi skladbami. Album je dostopen v spletnih digitalnih trgovinah in v spletni trgovini www.rtvslo.si/zkpprodaja.

Fotografije v polni resoluciji so na voljo tukaj.

Nuška Drašček je v uvodu v festival odpela lansko zmagovalno pesem Tak dan. Foto: Žiga Culiberg
Flora Ema Lotrič – Pijana od ljubezni Foto: Žiga Culiberg
Alex Volasko – Če pomlad nikoli več ne pride Foto: Žiga Culiberg
Tjaša Hrovat in Uroš Steklasa – Odgovor že poznaš Foto: Žiga Culiberg
Canegatto – Samo mirno, samo dalje Foto: Žiga Culiberg
Gregor Ravnik – Ti si Foto: Žiga Culiberg
Nika Zorjan – Za vedno (Za skaus) Foto: Žiga Culiberg
Andraž Hribar – Stari most Foto: Žiga Culiberg
Nastja Gabor – Tisoč in ena zgodba Foto: Žiga Culiberg
Matjaž Kumelj – Živim na pol Foto: Žiga Culiberg
MJAV – Tak moment Foto: Žiga Culiberg
Manca Špik – Kot bi te kdo ustvaril po men Foto: Žiga Culiberg
Rene Markič – Naprej Foto: Žiga Culiberg
Lea Likar – Z očmi zaljubljenca v maju Foto: Žiga Culiberg
Spremljevalni program - Anabel, zmagovalka Poprocka 2017 Foto: Žiga Culiberg
Spremljevalni program - Katrinas Foto: Žiga Culiberg
Spremljevalni program - Eva Černe Foto: Žiga Culiberg
Spremljevalni program - Alenka Godec Foto: Žiga Culiberg
Spremljevalni program - Nuša Derenda Foto: Žiga Culiberg
Spremljevalni program - Nuša Derenda in Marko Vozelj Foto: Žiga Culiberg
Spremljevalni program - Marko Vozelj Foto: Žiga Culiberg