V studiu 1 Televizije Slovenija se je nocoj zaključil 45. glasbeni festival Popevka 2022, ki letos obeležuje že 60. obletnico. Številnim zimzelenim skladbam, ki so se predstavile na enem najbolj prepoznavnih festivalov pri nas, se je nocoj pridružila še popevka leta 2022 – veliko nagrado občinstva je prejela skladba Nove slike izvajalke Mie Guček (M. Guček / M. Guček/ J. Markič).

Gledalci in poslušalci so lahko nocoj slišali skupno deset novih skladb. Objavljamo jih v vrstnem redu telefonskega glasovanja.

- Mia Guček: Nove slike (M. Guček / M. Guček/ J. Markič)
- Maja Založnik: Mika me (Ž. Pirnat, Ž. Mladenović, A. Gliha/ Ž. Pirnat / Ž. Pirnat)
- Gedore: Od tu do tam (M. Bobič, M. Hrvatin / L. Oblak/ P. Greblo)
- Veronika Strnad: Ljubim (V. Strnad/ Ž. Florjanic Baronik/ R. Strnad)
- Lea Likar: In vendar dva (T. Hostnik / T. Hostnik/ M. Krečič)
- Saša Lešnjek: Sama (Volasko/ S. Lešnjek/ P. Greblo)
- Andraž Hribar: Sanjam (Hribar/ A. Hribar/ A. Hribar, P. Greblo)
- Amaya: Rdeče (M. Keuc/ M. Keuc/ A. Avbelj)
- Dinamitke: Frajer (D. Golavšek/ D. Golavšek/J. Hace, B. Grabnar)
- BosaZnova: Ljubi me, ljubi nocoj (M. Romih / M. Romih/ R. Pančur)

Poleg velike nagrade občinstva je bilo danes podeljenih še pet nagrad strokovne žirije. Veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti je prejela skladba Od tu do tam skupine Gedore. Nagrado za najboljše besedilo je letos pripadla Amayi za skladbo Rdeče. Nagrada za najboljšo interpretacijo je šla Dinamitkam, nagrado za najboljšo priredbo sta prejela Jani Hace in Boštjan Grabnar za skladbo Frajer v izvedbi Dinamitk. Nagrado za obetavnega mladega avtorja ali izvajalca pa je letos prejela Veronika Strnad.

Petčlansko strokovno žirijo so sestavljali Darja Švajger, ki je bila predsednica žirije, Andrea Flego, Mojca Menart, Iztok Novak in Gregor Ravnik.

Vse popevke so izvajalci odpeli v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Tadeja Tomšiča. Skozi večer, prežet z glamurjem in nostalgijo, sta občinstvo pospremila odlična voditelja Nina Osenar in Jure Kopušar.

Festivalske popevke tudi na digitalnem albumu

60. festival Popevka je bogati zakladnici nepozabnih melodij nocoj dodal še deset novih. V studiu 1 Televizije Slovenija so se tokrat gledalcem in poslušalcem predstavili: Dinamitke (s skladbo Frajer), Veronika Strnad (s skladbo Ljubim), Maja Založnik (s skladbo Mika me), Andraž Hribar (s skladbo Sanjam), Amaya (s skladbo Rdeče), Saša Lešnjek (s skladbo Sama), Gedore (s skladbo Od tu do tam), Mia Guček (s skladbo Nove slike), BosaZnova (s skladbo Ljubi me, ljubi nocoj) in Lea Likar (s skladbo In vendar dva). Vse skladbe so že na voljo za digitalni nakup na ZKP RTV Slovenija, pri drugih ponudnikih pretočne glasbe pa bodo dostopne od nedelje, 30. 10.