Naslovi treh nagrajenih zgodb natečaja so že nekaj časa znani, na slavnostnem dogodku v Studiu 26 Radia Slovenija pa smo razkrili še avtorje besedil.

Letošnja strokovna žirija v sestavi Tadeja Krečič Scholten(predsednica), Tatjana Jamnik in Gašper Troha je izbirala med 734 zgodbami, kar je najvišje število v zgodovini natečaja.

Pianist Klemen Golner je izvedel izbrane nokturne. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Pianist Klemen Golner je izvedel izbrane nokturne. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

Žirija je na koncu izbrala štiri zgodbe za odkup, tri pa je nagradila. Tretje mesto je zasedla zgodba brez naslova avtorice Žive Škrlovnik, drugo mesto kratka zgodba Premene Mirjam Gostinčar, prvo pa Vlak ob 6.15 Jurija Černiča.

Predsednica strokovne žirije Tadeja Krečič Scholten je o prvonagrajeni zgodbi zapisala sledeče: »Prvonagrajeno delo Vlak ob 6.15 je pretresljiva zgodba, polna topline in moči medčloveških odnosov. Dogaja se v nekem zakotju. V okolju, v katerem so gozdovi, polja in travniki, ni pa vrveža in ljudi. Avtor postavi dve zgodbi drugo drugi nasproti. Prva pripoveduje o bržkone kazenski premestitvi nekega železničarja, ki je našel svojo ljubezen na glavni železniški postaji v mestu in je vse življenje hotel zbežati iz majhnega kraja, v katerem se vlak ustavi le dvakrat na dan. Drugo zgodbo pripoveduje njegov sin, tudi železničar, ki prav v tem zakotju najde simbol ljubezni in povezanosti med dvema človekoma. Ti sta trdnejši od vsega.«

Podelitev nagrad 29. Arsovega natečaja je pospremila glasba pianista Klemna Golnerja, program je povezovala Eva Longyka Marušič, režirala pa Špela Kravogel. Ob koncu podelitve so zmagovalno zgodbo interpretirali Branko Jordan, Tadej Pišek in Lina Akif.

Igralec Branko Jordan je v vlogi pripovedovalca interpretiral zmagovalno kratko zgodbo Vlak ob 6.15. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Igralec Branko Jordan je v vlogi pripovedovalca interpretiral zmagovalno kratko zgodbo Vlak ob 6.15. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Avtor zmagovalne kratke zgodbe Jurij Černič. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Avtor zmagovalne kratke zgodbe Jurij Černič. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

Izidora Pevec in Maja Žvokelj sta za oddaji Kulturna panorama in Zrcalo dneva na Tretjem programu Radia Ars dejali, da je Černiču uspelo večna vprašanja človeka, češ – ali se je v preteklosti prav odločil, ali je izbral pravo ljubezen?, podati v preprostem slogu, ki mu je, kot pravi, tudi sicer blizu. Kljub temu je v zgodbi na štirih straneh zaznaven prehod iz prvoosebnega pripovedovalca na tretjeosebnega. Osrednjo pripoved o paru namreč uvede železničar, ki v njiju vidi simbol ljubezni in povezanosti. Ostareli par že petdeset let vsako jutro na postaji počaka vlak ob 6.15 in ko vlak odpelje, odideta. Iz sedanjosti ostarelega para se nato vrnemo v preteklost, v čas, ko sta se odločila drug za drugega; prav z jutranjim vlakom ga je ona namreč skoraj zapustila.

Prisluhnite celotnemu prispevku na: https://ars.rtvslo.si/2020/09/prva-nagrada-arsovega-natecaja-juriju-cernicu/

Pot zmagovalnega vlaka se nadaljuje!

S petkovim dogodkom se pot zmagovalnega vlaka ob 6.15 še ni ustavila. Od ponedeljka zjutraj bo zgodba namreč dosegljiva tudi v tiskani obliki na nekaterih železniških postajah in vlakih Slovenskih železnic, poslušalci pa bodo lahko dostopali do posnetka zgodbe tudi prek QR kode na zloženkah in plakatih.