Evrovizijski mladi glasbeniki je vseevropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki poteka na dve leti od leta 1982 in ga organizirajo članice EBU.
Evrovizijski mladi glasbeniki je vseevropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki poteka na dve leti od leta 1982 in ga organizirajo članice EBU.

Finalni izbor s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, predviden meseca marca 2020, je bil zaradi epidemije novega koronavirusa odpovedan. Prireditelji so se kljub temu odločili za interni izbor predstavnika, ki ga je izbrala strokovna žirija v sestavi: Maja Kojc (predsednica), Gorjan Košuta in Simon Dvoršak. Tajnik žirije je bil Daniel Leskovic, urednik slovenskega izbora tekmovanja pa je bil Daniel Celarec.

Hornist Sebastijan Buda. Foto: Sašo Štih
Hornist Sebastijan Buda. Foto: Sašo Štih

V torek, 14. julija, je tako v prostorih Televizije Slovenija potekal finalni izbor predstavnika Slovenije na tekmovanju za Evrovizijske mlade glasbenike. Na izboru, ki ga prireja Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija, je žirija med osmimi finalisti na podlagi posnetkov polfinalnih nastopov izbrala zmagovalca – hornista Sebastijana Budo.

Devetnajstletni Sebastijan Buda prihaja iz Komna na Krasu in trenutno zaključuje 3. letnik na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu red. prof. Boštjana Lipovška.

Epidemija je za nas glasbenike vsekakor bila zelo pusto in dolgočasno obdobje. Kljub temu da smo mnogi poskušali poiskati dobre plati karantene, recimo več časa za vadenje, to vsekakor ne odtehta razburljivega tempa življenja glasbenika, ki je polno skupnega muziciranja, druženja, vaj, koncertov, tekmovanj in seminarjev.Zelo sem vesel in počaščen, da sem bil izbran za letošnjega predstavnika Slovenije, potrudil se bom maksimalno! Upam, da se bo kljub tem čudnim in nepredvidljivim časom vse normalno odvilo.

Sebastijan Buda, hornist

Polfinalni nastop Sebastijana Bude si lahko ponovno ogledate na spodnji povezavi (00:18:03):

Polfinalni nastop hornista Sebastijana Bude
Ali ste vedeli...

Evrovizijski mladi glasbeniki je vseevropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki poteka na dve leti od leta 1982 in ga organizirajo članice EBU. Tekmovanje je namenjeno glasbenikom med 12. in 21. letom starosti. Slovenija se lahko pohvali z veliko izvrstnimi uspehi, med drugim s tretjim mestom violončelistke Karmen Pečar leta 2002, z zmago flavtistke Eve Nine Kozmus leta 2010, drugim mestom pianista Urbana Staniča leta 2014 in drugim mestom violinista Nikole Pajanovića leta 2018.