Na izboru EMA se bodo predstavili Anja Baš, Anja Kotar, D Base, ManuElla, Nuša Derenda, Raiven, SAN Di EGO, Sebastijan Lukovnjak in Žan Serčič. Ema bo letos v okviru novega festivala DSZG 2016, in sicer 27. februarja, ob 20.00 v studiu 1 Televizije Slovenija. Foto:
Na izboru EMA se bodo predstavili Anja Baš, Anja Kotar, D Base, ManuElla, Nuša Derenda, Raiven, SAN Di EGO, Sebastijan Lukovnjak in Žan Serčič. Ema bo letos v okviru novega festivala DSZG 2016, in sicer 27. februarja, ob 20.00 v studiu 1 Televizije Slovenija. Foto:
DSZG 2016
Letošnji februar bo posvečen novemu glasbenemu festivalu. Prvi dnevi slovenske zabavne glasbe DSZG 2016 bodo sestavljeni iz treh festivalskih večerov – POPROCK, POPEVKA in EMA, koncerta Siddharte in spremljevalnih oddaj o dogajanju med DSZG. Festivalski večeri bodo 13., 20. in 27. februarja 2016 v studiu 1 Televizije Slovenija. Foto: Žiga Culiberg

Izbor EMA bo v okviru festivala DSZG 2016, in sicer v soboto, 27. februarja 2016, ob 20.00 z neposrednim prenosom na 1. programu TV Slovenija, Radiu Slovenija in RTV 4D.

Kdo se bo predstavil na letošnji Emi?
Strokovno komisijo, ki je izbrala pesmi in izvajalce za nastop na izboru EMA 2016, so sestavljali pevka Alenka Godec, glasbenik, avtor glasbe in glasbeni producent Gaber Radojevič, glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene in urednik projetka EMA – Pesem Evrovizije 2016 Aleksander Radić.

Izbrani izvajalci, ki bodo nastopili na izboru EMA 2016 so (zapisani v abecednem vrstnem redu):

  • Anja Baš
  • Anja Kotar
  • D Base
  • ManuElla
  • Nuša Derenda
  • Raiven
  • Regina
  • SAN Di EGO
  • Sebastijan Lukovnjak
  • Žan Serčič

Do zmagovalca po dveh krogih glasovanj
Izbor EMA 2016 bo enak kot v letih 2011, 2014 in 2015, ko smo se na Pesmi Evrovizije vedno uvrstili v finale. Zmagovalec izbora EMA 2016 bo znan po dveh krogih glasovanja. V prvem krogu glasovanje bo tričlanska strokovna žirija na podlagi glasovanja določila dva superfinalista, v drugem krogu pa bo zmagovalec izbran s telefonskim glasovanjem občinstva. Način glasovanja bo torej enak kot na izboru EMA 2011, na katerem je slavila Maja Keuc in nato v velikem finalu Pesmi Evrovizije osvojila 13. mesto, kar je najvišja uvrstitev Slovenije v zadnjih dvanajstih letih. Enak izbor pa smo imeli tudi lani, ko sta Maraaya po odlični predstavitvi osvojila 14. mesto v velikem evrovizijskem finalu.

Dogajanje povezano z izborom EMA 2016 lahko spremljate na uradni spletni strani, pa tudi na družabnih omrežjih Facebook, Twitter in Instagram (stran emaevrovizija). Danes sta zaživeli tudi uradna facebookova stran DSZG in twitter stran DSZG.

***

Prvi dnevi slovenske zabavne glasbe – DSZG 2016
Februarja bo Televizija Slovenija tako rekoč cel mesec posvetila slovenski zabavni glasbi. Tri zaporedne sobotne večere bomo spremljali tri festivalske večere, ki se med seboj žanrsko razlikujejo. Najprej se bo v soboto, 13. februarja 2016, predstavil Poprock, novi slovenski zabavnoglasbeni festival. Ta bo predstavil 10 pop in pop-rock skladb, ki bodo izvedene v živo ob spremljavi benda. Teden kasneje, 20. februarja, se bo skupaj s revijskim orkestrom RTV Slovenija predstavila 'stara dobra' Popevka, ki prav tako predstavlja 10 novosti v svojem žanru. Na koncu v soboto, 27. februarja 2016, pa še pika na i, in sicer Ema, izbor za slovenskega predstavnika na Pesmi Evrovizije 2016, ki bo maja v Stockholmu. Kot del DSZG boste 15. februarja 2016 v neposrednem prenosu na TV SLO 2 lahko spremljali še koncert Siddharte, po vsakem festivalskem večeru pa še spremljevalne oddaje o dogajanju na DSZG.

O DSZG
DSZG je zastavljen je kot dolgoročni glasbeni projekt festivalskih večerov, s katerim bo RTV Slovenija ponudila prostor glasbenim ustvarjalcem in izvajalcem različnih glasbenih žanrov. S projektom želi spodbuditi razvoj slovenske popularne glasbe, večno žlahtnost popevk pa nadgraditi z novimi glasbenimi smernicami in zajeti širok krog ustvarjalcev različnih glasbenih žanrov. DSZG 2016, ki nastaja v sodelovanju med Razvedrilnim programom Televizije Slovenija, Glasbeno produkcijo RTV Slovenija in Radiem Slovenija, bo tri sobotne večere zapored, in sicer 13., 20. in 27. februarja, v neposrednem prenosu pa jih boste lahko spremljali na 1. Programu Televizije Slovenija, Radiu Slovenija ali prek RTV 4D.

Biografije in fotografije nastopajočih na izboru EMA 2016 (vse fotografije so iz arhivov nastopajočih):

Izbor EMA bo v okviru festivala DSZG 2016, in sicer v soboto, 27. februarja 2016, ob 20.00 z neposrednim prenosom na 1. programu TV Slovenija, Radiu Slovenija in RTV 4D.

ANJA BAŠ - Že leta 2003 je bila Prvi glas Gorenjske po mnenju občinstva. Istega leta se je poleti prijavila tudi na najstniški FENS (Festival Nova scena) v Izoli in zmagala. Anjo je širša slovenska javnost prvič spoznala leta 2004 v prvi sezoni Bitke talentov. Kmalu je začela ustvarjati v skupini Angee (2004 – 2009), kjer se je naučila samostojnega skladanja pesmi in se prvič bolj zares srečala z večjimi slovenskimi odri. V letu 2005 je skupina izdala svoj prvi single Vedno bo tako in nastopila kot spremljevalna vokalistka Nuši Derendi na festivalu EMA. Leta 2007 je izšel prvenec Anjine skupine Angee. Skupina je delovala še do zime leta 2009, nato pa je Anja začela ustvarjati sama. Poleti 2011 je k sodelovanju povabila Francija Zabukovca, priznanega slovenskega avtorja, producenta in aranžerja, ki ji je pomagal dokončati njen prvi avtorski single S tabo. Ta je izšel v oktobru leta 2011 in se veliko predvajal po radijskih postajah. Približno v istem času je od Aleša Klinarja dobila vabilo v skupino Rock Partyzani, s katero je začela redno sodelovati novembra 2011. Septembra 2012 se je Anja s pesmijo Kaj je z mano? predstavila na Slovenski popevki. V letu 2014 je začela pisati glasbo tudi drugim izvajalcem, med drugim Alyi in Alenki Godec. Marca 2015 je izdala svoj prvi, povsem avtorski album Punca iz tvoje ulice. Trenutno s svojo spremljevalno skupino nastopa po Sloveniji, v decembru pa je izdala avtobiografsko knjigo »Lačna življenja: kako sem premagala bulimijo in se začela imeti rada«.
ANJA KOTAR - 18-letnica je pevka in kantavtorica. Klavir igra 13 let, nastopala je na različnih tekmovanjih, igrala v triu in s plesno skupino zmagala na svetovnem prvenstvu. Igrala je v obeh delih Gremo mi po svoje in nastopala na slovenskem X Factorju. Leta 2012 je odšla v ZDA. Na VC Conservatory je igrala v muzikalih in dobila številne nagrade. Pri Broadway Artists Alliance v New Yorku se je izpopolnjevala v muzikalu. Kot pevka je z jazz bandom sodelovala na festivalih po Ameriki ter prejela nagrade za izjemne nastope. Napisala in režirala je svoj muzikal ter režirala Godspell. Prejela je prestižno nagrado VC za izredne umetniške dosežke. Nastopala je v Operi, Filharmoniji, Cankarjevem domu, v San Jose Center for the Performing Arts, California Theatre, Neil Simon Theatre v NYC ter se udeležila številnih tekmovanj, koncertov in festivalov po ZDA. S Kickstarter projektom je zbrala 20.000 dolarjev in posnela prvi album v Universal Los Angeles. Trenutno študira na Berklee College of Music.
D BASE - Skupina izvajalcev in avtorjev, ki delujejo pod umetniškim imenom D Base, kar pomeni, osnova, namen. Njihov namen je predvsem v spodbujanju mladih naj se aktivirajo in začnejo vsak dan živeti na polno. Benjamin Dolić je mladi pevec, ki se je z glasbo srečal prvič v osnovni šoli, kjer je nastopal v šolskem bendu. Kasneje se je kot odličen imitator Michaela Jacksona predstavil širši publiki v prvi sezoni oddaje Slovenija ima talent. V letih 2011 in 2012 je tekmoval na velikem mednarodnem pevskem tekmovanju, med vsemi sodelujočimi pa je osvojil 7. mesto, v kategoriji tujih izvajalcev pa srebrno odličje. Nejc Žehelj, ki deluje pod umetniškim imenom 9KA se je z rapom spoznal že v osnovni šoli. V letu 2011 je izdal svoj prvi glasbeni album ‘Vidu, slišu’, sodeloval pa z mnogimi slovenskimi rap izvajalci, kot so Zlatko, Dornik, Adam Velić ... Sedaj sodeluje tudi z mladim hrvaškim raperjem in producentom Rolando Orlandijem, v letu 2016 pa pripravlja že svoj drugi studijski album. Ljubljanski raper David se je na slovenski sceni prvič predstavil s svojim prvencem ‘Impulz’ leta 2010. Pri prvem albumu je sodeloval s producenti, kot so Cazzafura, Flamie in Mistik. Svoje ustvarjanje je nadgradil z drugim albumom ‘Kje smo?’ leta 2012. Njegovo ustvarjanje temelji predvsem na povezovanju različne hip-hop kulture in učenju mladih izvajalcev v tem žanru. V času svojega delovanja je sodeloval tudi z izvajalci, kot so Trkaj, Klemen Klemen, Zlatko, Flamie, Mirko, Murat in mnogimi drugimi. Trenutno dela na novem material, pripravlja pa tudi nova sodelovanja.
ManuElla - Že kot najstnica je igrala in pela v različnih glasbenih skupinah. Končala je glasbeno šolo (klavirska harmonika), vzporedno se je učila petja, igranja bas kitare in klavirja. Njena prva in edina strast pa je vedno bilo petje. Leta 2005 je nastopila v oddaji Bitka talentov (Spet doma), leta 2010 je bila izbrana med 100 najboljših talentov Nemčije v oddaji Das Supertalent, nastopila je v polfinalu Misije Evrovizija 2012. Na Slovenski popevki 2013 je osvojila peto mesto, lani pa kot edina Slovenka na povabilo nastopila na RetrOpatijskem festivalu in zapela Vozi me vlak v daljave. Po dveh izredno težkih letih, ko je po hudi bolezni prehitro izgubila očeta, največjega podpornika in oboževalca, se je zdaj povsem predala ustvarjanju skladb, kar ji daje voljo do življenja. Pripravlja prvi album v angleškem jeziku.
NUŠA DERENDA - Nušo Derenda glasba spremlja že od otroštva. Leta 1998 je Nuša zmagala v oddaji Orion, in sicer s skladbo Vzemi me veter. Leto zatem se je njena želja po prvencu uresničila, saj je izdala album z istoimenskim naslovom. Leto 1999 je bilo, poleg izdaje albuma, tudi sicer zelo uspešno, saj je na Slovenski popevki prvič prejela nagrado za najboljšo pevko, na festivalu MMS pa je s pesmijo Boginja Urše in Matjaža Vlašiča ter Boštjana Grabnarja osvojila 2. nagrado občinstva. V sodelovanju z istimi avtorji je aprila 2000 vnovič zmagala v oddaji Orion, in sicer s skladbo Čez dvajset let, že drugič pa je bila tudi nagrajena kot najboljša pevka. Prej imenovana avtorska zasedba jo je spremljala tudi na festivalu MMS 2000, kjer je za pesem Ne kliči me že drugič prejela nagrado občinstva. Istega leta novembra je Nuša na prvem Hitovem festivalu zmagala s pesmijo Ni mi žal, decembra leta 2000 pa je pri ZKP RTV Slovenija izdala tudi zgoščenko s tem naslovom. Že leto kasneje je zmagala na EMI, kar ji je prinesla še večjo medijsko prepoznavnost. S pesmijo Ne, ni res / Energy se je v Københavnu uvrstila na odlično sedmo mesto. Leta 2001 je prejela tudi posebno nagrado Ministrstva za kulturo za najboljšo interpretacijo na romunskem mednarodnem festivalu Golden Stag. Istega leta je strokovna žirija njeno pesem Ako moj je grijeh na Zadarfestu uvrstila na drugo mesto, prejela pa je tudi nagrado za najboljše besedilo. Uspehov v letu 2001 še kar ni bilo konec, saj je Nuša prejela viktorja popularnosti in zlatega petelina za pesem Ni mi žal. Nuša pa je bila ena od kandidatk za laskavi naslov Slovenka leta 2001. Leto 2002 je zaznamovala zmaga na Slovenski popevki s pesmijo Pesek v oči, v začetku meseca decembra pa je izšla že tretja samostojna plošča z naslovom Na štiri oči. V letu 2003 je na 3. HIT festivalu zmagala s pesmijo V ogenj zdaj obleci me. Aprila 2004 je izdala zgoščenko "Največje uspešnice 1998 – 2003«. Septembra istega leta se je udeležila tudi 3. Mediteranskega festivala Megahit 2004 in s pesmijo Devil zasedla odlično 3. mesto. V februarju 2005 se je ponovno odločila za sodelovanje na Emi. Kljub temu, da pesem "Noe, Noe" na EMI ni zmagala, so jo poslušalci odlično sprejeli. Februarja 2006 izvedla zelo uspešen prvi samostojni koncert v Cankarjevem domu, kjer je nastopala skupaj s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija ter uglednima gostoma, Ditko Haberl in Johnnyjem Loganom. Leta 2008 je ob podpori avtorja in producenta Raaya izdala zgoščenko Prestiž. Leta 2012 je znova slavila, tokrat na Melodijah morja in sonca (Za stare čase) ter na Slovenski popevki v duetu z Markom Vozljem (Naj nama sodi le nebo). Na Melodijah morja in sonca je leta 2014 osvojila drugo mesto (Blues in vino). Leta 2015 se je pridružila prvi uradni slovenski »band aid« skupini Slove'n'aid, ki s skladbo En svet promovira mednarodno razvojno sodelovanje Slovenije.
RAIVEN - Raiven je umetniško ime pevke in harfistke Sare Briški Cirman. Sara je svojo glasbeno pot začela pri štirih letih, z vpisom na Glasbeno matico Ljubljana. S harfo je končala nižjo glasbeno šolo in se vpisala na Konservatorij za glasbo in balet, smer harfa, jazz petje in solo petje. Lani je s solo petjem maturirala in s harfo končala srednjo glasbeno šolo. Trenutno obiskuje 1. letnik Akademije za glasbo v Ljubljani. Udeležila se je že veliko tekmovanj v Sloveniji in drugod po Evropi. Za svoje dosežke na področju klasične glasbe je prejela že veliko nagrad.Pod umetniškim imenom Raiven je začela delovati predlani, žanrsko se ne omejuje, v svoje skladbe pa rada vplete harfo, ki jo lahko slišimo tudi v pesmi Črno-bel. Glasbo ustvarja s Tadejem Koširjem, članom skupine Muff in producentom Jernejem Kržičem, članom skupine Neomi, sama pa piše večino besedil. Javnosti sta bili do sedaj predstavljeni dve njeni skladbi, Jadra in Bežim.
REGINA Reginina glasbena kariera je zelo zaznamovana s Pesmijo Evrovizije. Na izbor za Pesem Evrovizije se je prvič prijavila že leta 1990, a za Jugovizijo tistega leta ni bila izbrana. V samostojni Sloveniji se je prvič prijavila leta 1993 s pesmijo Naj ljubezen združi vse ljudi, s katero je bila četrta. Na slovenskih izborih za Pesem Evrovizije je kot tekmovalka nastopila sedemkrat. Na teh izborih je enkrat zmagala, enkrat je bila tretja, od treh polfinalnih izborov se je dvakrat uvrstila v finale, leta 2005 pa je bila zmagovalka rezervne strokovne žirije. Leta 1996 je z zmago na Emi odšla na Norveško. Na Slovenski popevki je prvič nastopila leta 1998. Leto kasneje je prejela nagrado za najboljšo produkcijo. Leta 2000 je bila zelo uspešna na festivalu, saj je po mnenju žirije zmagala, prejela je nagrado za najboljšo upodobitev videospota, gledalci pa so ji namenili 3. mesto. Na Slovenski popevki je nastopila devetkrat, zadnjič leta 2011. Leta 2005 je izdala skladbo Gabriel, za katerega je posnela spektakularni videospot, ki je bil premierno prikazan na MTV. Leta 2007 je po mnenju strokovne žirije zmagala na Veseli jeseni, prejela pa je tudi nagrado za najboljše narečno besedilo. V svoji karieri je zelo spreminjala svoj stil, nazadnje se je podala v plesno-glasbene ritme in se s skladbo Ritem ulice zavihtela v sam vrh EDM glasbenih lestvic. Leta 2013 je v Hali Tivoli nastopila na božično-novoletnem DJ-timeu ob svetovno znani izvajalki Inni. Letos je izdala nov singel Ljubezen beži, za katerega je nastal tudi videospot. Foto: Osebni arhiv
SAN Di EGO - Skupina SAN Di EGO je nastala v začetku leta 2013 in jo sestavljajo štirje izkušeni glasbeniki. Sergej Škofljanec (vokal, akustična kitara, klavir), Matic Ajdič (kitara, spremljevalni vokal), Jure Doles (bobni) in Martin Rozman (bas kitara, spremljevalni vokal) so se v svoje glasbeno popotovanje spustili zelo resno in nemudoma v studiu posneli prve tri avtorske pesmi. Prvi singel »Zadnji cent« je nakazal hard-rockersko usmerjenost benda. Po več kot uspešni predstavitvi benda v ljubljanskem Orto baru je sledila pesem »Sonce je tam, kjer si ti«, s katero so fantje pokazali tudi svojo nežnejšo plat. Največ pozornosti so pritegnili s priredbo super uspešnice skupine Bee Gees »Stayin` alive« in si pridobili veliko oboževalcev tudi iz tujine. Po intenzivnem koncertiranju po Slovenije je prišel tudi čas snemanja prvenca, ki je luč sveta ugledal 27. oktobra 2014 in bil predstavljen mesec dni kasneje v ljubljanski Biljardni hiši z rekordno udeležbo. Tako se je zasedba že pošteno zasidrala v slovenski glasbeno-medijski prostor. Predstavili so že osem singlov in šest videospotov. SAN Di EGO pripravljajo material za novo ploščo, ki naj bi predvidoma izšel konec tega leta.
SEBASTIJAN LUKOVNJAK - Pevec, multiinstrumentalist in vsestranski umetnik, ki deluje na različnih področjih ustvarjanja. Je stalni član lutkovnega gledališča Pika, glasbeni pedagog in učitelj petja. Poleg samostojne kariere se kot »frontman« udejstvuje tudi v različnih glasbenih skupinah: Leonart, The Swingtones in Zebra, s katerimi nastopa po odrih v Sloveniji in tujini. Kot gost je nastopal tudi v mnogih drugih glasbenih sestavih.
ŽAN SERČIČ - Žan je pevec, avtor in učitelj kitare. Profesionalno se je z glasbo začel ukvarjati leta 2011, ko je sodeloval tudi v finalu oddaje Slovenija ima talent. Leta 2012 je izdal svojo prvo avtorsko pesem z naslovom What about us (Kaj pa midva). Z Evo Boto sta isto leto posnela novo priredbo zelo znane slovenske pesmi Silvestrski poljub. Septembra leta 2012 je začel s poučevanjem na glasbeni šoli Muziklub v Lenartu, kjer je učitelj nadaljevalnega in klasičnega programa kitare z več kot dvajsetimi učenci. Pesem Zate je izšla januarja leta 2013 in je bila istega leta na skupni lestvici zavoda IPF na 62. mestu z več kot 2000 predvajanji. Leta 2013 je sodeloval na festivalu Melodije morja in sonca s pesmijo Ljubezen na prvi pogled. 2014 je maturiral in decembra izdal skladbo z naslovom Za božič z mano si, za katero je bil posnet tudi videospot. Lani je posnel in napisal mnogo novih skladb. -