Foto: ssz.at Foto:
Foto: ssz.at Foto:

Delegati občnega zbora so za novo mandatno dobo do leta 2019 soglasno potrdili 14-člansko predsedstvo. Podpredsednik je Danilo Prušnik, Marko Loibnegger je poslujoči tajnik (namestnik Silvo Kumer), blagajnik pa Mirko Oraže (namestnica Magdalena Kulnik).

Opozorilo na finančno situacijo

Kritično sta Velik in poslujoči tajnik Marko Loibnegger ocenila finančno situacijo slovenskega športa na Koroškem. Vnovič sta pozvala politične predstavnike koroških Slovencev, naj se predvsem znotraj Avstrije bolj zavzamejo za težnje slovenskega športa in ga tudi ovrednotijo s primerno finančno dotacijo tako Slovenski športni zvezi kot tudi slovenskim in dvojezičnim športnim klubom. Brez pomoči Slovenije bi slovenski šport na Koroškem verjetno ne bil tako uspešen kot je, sta ugotovila.

Že 34 včlanjenih športnih društev

Loibnegger je izpostavil, da se je število v SŠZ včlanjenih športnih društev povzpelo na 34, kontinuirano raste tudi število aktivnih športnikov in športnic ter športnih delavcev in delavk. Opozoril je tudi na vrhunske uspehe slovenskih in dvojezičnih klubov oz. ekip ter posameznih športnic in športnikov, zelo aktivna in uspešna pa da je Slovenska športna zveza tudi pri organizaciji čezmejnih projektov in pri povezovanju s Slovenijo in z ostalim zamejstvom - predvsem s Slovenci v Italiji (ZSŠDI).

Pomembna naloga SŠZ in vanjo včlanjenih društev pa je nedvoumno ohranitev slovenskega jezika in s tem povezano krepitev slovenske narodne identitete v Avstriji, je še dodal Loibnegger.

Častni gostje iz diplomacije in gospodarstva

Občni zbor so s svojo navzočnostjo počastili številni gosti, med njimi generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu Milan Predan, predsednik Slovenske gospodarske zveze (SGZ) Benjamin Wakounig in Feliks Wieser, predsednika upravnega odbora Zveze Bank. Zveza Bank je – skupaj s slovenskimi Posojilnicami po celotnem dvojezičnem ozemlju Koroške - največji sponzor slovenskega športa na Koroškem.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci