Mašo je daroval kardinal Franc Rode. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Mašo je daroval kardinal Franc Rode. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kardinal Franc Rode je med pridigo preletel najpomembnejše mejnike v odnosih z Rimskokatoliško cerkvijo, vse od pokristjanjevanja našega naroda v osmem stoletju.

Slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf je v svojem nagovoru dejal, da je maša predvsem priložnost za zahvalo za vso raznoliko bogastvo kultur in duha, ki je evropske narode oblikovalo skozi zgodovino. Ob tem je pozval, da bi "znali drug drugemu prisluhniti in bi se, vedno in povsod, trudili drug drugega razumeti ter spoštovati. S takšnim pristopom, ki zahteva ustvarjalnost in prožnost, bomo tako v današnji kot tudi prihodnji Evropi lažje in bolj svobodno zadihali z obema pljučnima kriloma", na spletni strani poroča Vatikan News.

Veleposlanik je pred tem spomnil, da je v tej cerkvi papež Hadrijan II. ob božiču leta 867 sprejel brata Cirila in Metoda ter slovesno potrdil bogoslužne knjige v slovanskem jeziku. Dejal je še, da je slovenska država zrasla iz tisoč let dolgega slovenskega verskega in kulturnega izročila, od Brižinskih spomenikov do današnjih dni. Katoliška cerkev je bila po veleposlanikovih besedah skozi vso to obdobje s slovenskim narodom tesno povezana ter močno navzoča v njegovem duhovnem, kulturnem, pa tudi družbenem življenju.

"Bližino, naklonjenost in podporo Svetega sedeža, in še zlasti papeža svetega Janeza Pavla II. osebno, pa smo še prav posebej občutili v obdobju pred 30 leti, ko se je slovenski narod odločil za samostojnost in vzpostavitev svoje države," je še dejal slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu.

Maše so se udeležili številni Slovenci v Rimu in diplomatski predstavniki, navzoč je bil tudi apostolski nuncij v Iraku Mitja Leskovar.

V Rimu slovesna maša ob 30-letnici slovenske državnosti