Na ljubljanski županski stolček Levica cilja z Milanom Jakopovičem. Foto: Levica
Na ljubljanski županski stolček Levica cilja z Milanom Jakopovičem. Foto: Levica

Pedagog in humanitarec Jakopovič se je za župansko kandidaturo odločil, ker so po njegovem mnenju spremembe v prestolnici nujne. Rešitve problematike mesta in prebivalcev želi postaviti na drugačne temelje: na poštenost, pravičnost, demokratičnost, solidarnost in vključevanje. "Poskrbeli bomo, da bo glas vseh slišan in da bodo imeli vsi dostop do dostojnega življenja v zdravem okolju," je napovedal.

V Levici želijo obrniti trend centralizacije mesta, kjer je središče namenjeno predvsem bogatim prebivalcem, turistom in vlagateljem, je dejala kandidatka za mestni svet Asta Vrečko in poudarila, da mora središče postati prostor skupnega. V stranki so pripravili tudi program obnove dotrajanih športnih objektov, zavzemali pa se bodo za boljše prometne povezave s sosednjimi občinami, je napovedal koordinator ljubljanskega lokalnega odbora Levice Grega Ciglar.

"Namesto parkirnih hiš je treba vlagati v kolesarske poti in javni prevoz," je opozoril koordinator Levice Luka Mesec. Po njegovih besedah bo treba poskrbeti, da bo Ljubljana postala mesto, kjer bodo mladi lahko prišli do stanovanj, starejši do ustrezne oskrbe in mlade družine do brezplačnih vrtcev.

Kandidature za ljubljanskega župana so poleg Jakopoviča vložili še aktualni župan Zoran Janković (skupina volivcev), Anže Logar (SDS), Matjaž Bidovec (Socialistična partija Slovenije), Jožef Jarh (Stranka enakopravnih dežel), Marko Koprivc (SD), Dragan Matić (SMC), Smiljan Mekicar (Dobra država), Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije) in Mihael Rihar (Naprej Slovenija).