Na ljubljanski županski stolček Levica cilja z Milanom Jakopovičem. Foto: Levica
Na ljubljanski županski stolček Levica cilja z Milanom Jakopovičem. Foto: Levica

Kot so sporočili iz Levice, je čas, da glavno mesto dobi "župana, ki bo skrbel za blaginjo vseh prebivalcev, ne le za korist peščice". Levica se na volitve podaja s svojim županskim kandidatom, pedagogom in humanitarcem Jakopovičem, ter listo kandidatk in kandidatov za mestni svet in za četrtne svete, ki se zavzemajo za celovit in enakomeren razvoj Ljubljane, so zapisali v ljubljanskem mestnem odboru stranke.

Njihov cilj je zagotoviti kakovostno in dostojno življenje vsem Ljubljančankam in Ljubljančanom, ne le tistim, ki si ob vse višjih cenah stanovanj in drugih življenjskih stroškov bivanje v mestu sploh lahko privoščijo. "Zato bomo pred interese kapitala postavili potrebe ljudi in si skupaj z njimi prizadevali za reševanje vse bolj perečih socialnih, stanovanjskih ter infrastrukturnih vprašanj v mestu in njegovi okolici," so navedli.

"Prelom avtokratske prakse"
Ker imajo pravico do mesta vsi, je treba po njihovih navedbah "prelomiti uveljavljeno avtokratsko in netransparentno prakso upravljanja s skupnim dobrim".

Mesto mora delovati v dobro prebivalk in prebivalcev Ljubljane, ne pa za zasebne interese, kar je mogoče zagotoviti le s skupnim demokratičnim in neposrednim odločanjem pri urejanju javnih zadev ter proračunskih sredstev, so prepričani. Ob zagotavljanju enakih možnosti za vse na področju javnega zdravstva in šolstva pa prestolnica potrebuje tudi premišljeno trajnostno mobilnost in ozelenitev urbanih površin, so nekatere prednostne cilje našteli v ljubljanskem odboru Levice.

Kandidature za ljubljanskega župana so poleg Jakopoviča do zdaj napovedali oz. vložili še aktualni župan Zoran Janković (Lista Zorana Jankovića), Matjaž Bidovec (Socialistična partija Slovenije), Jožef Jarh (Stranka enakopravnih dežel) Marko Koprivc (SD), Anže Logar (SDS/NSi, SLS, Lista novinarja Bojana Požarja), Dragan Matić (SMC), Smiljan Mekicar (Dobra država), Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije), Mihael Rihar (Naprej Slovenija).