Foto: BoBo
Foto: BoBo

Skupno je po do zdaj preštetih glasovnicah glasovalo 898.073 volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije. Najvišja volilna udeležba je bila v volilnih enotah Kranj (55,91-odstotna) in Ljubljana center (55,86-odstotna), najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 49,14-odstotna.

V prvem krogu predsedniških volitev je sicer na volišča prišlo 51,74 odstotka volilnih upravičencev.

V okraju Škofja Loka II, ki je volilni okraj z najvišjo udeležbo, se je na volišča odpravilo 64,36 odstotka volivk in volivcev. Skoraj 62 odstotkov jih je volilo v volilnem okraju Kranj III. Skoraj 60-odstotna volilna udeležba je bila tudi v volilnih okrajih Domžale I (59,96 odstotka), Škofja Loka I (59,94 odstotka) in Ljubljana Šiška IV (59,70 odstotka).

Po drugi strani je bilo najmanjše zanimanje za današnje volitve v volilnem okraju Piran, kjer je bila volilna udeležba 40,44-odstotna. Nekaj višja, 42,72-odstotna, je bila v okrajih Lendava in Koper I.

1.694.366 volivcev, 3117 volišč

Volilni upravičenci, ki jih je bilo na tokratnih volitvah nekaj manj kot 1,7 milijona, so lahko glas oddali na enem od 3117 volišč. Odprtih je bilo 2999 rednih volišč, 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, tako imenovanih volišč omnia, in 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Sorodna novica Do 19. ure skupno 97 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Končni izidi bodo uradno znani do 29. novembra

Čeprav je znano, koga želijo volivci videti na predsedniškem položaju v prihodnjem petletnem mandatu, pa današnji izidi še ne bodo dokončni. V ponedeljek bodo namreč izidom prišteli še izide glasovanja po pošti iz Slovenije, 21. novembra pa še glasovnice iz tujine.

Končni izidi bodo uradno znani do 29. novembra, novoizvoljeni predsednik pa bo mandat nastopil 23. decembra, ko bo funkcija potekla zdajšnjemu predsedniku Borutu Pahorju.

Za današnji drugi krog predsedniških volitev je bilo na Gospodarskem razstavišču od 16. ure odprto medijsko središče, kjer je izide spremljalo več domačih in tujih medijev. Po podatkih vladnega urada za komuniciranje (Ukom) se je skupno akreditiralo 190 predstavnikov medijev.

Predsednik Pahor se veseli sodelovanja z naslednico ali naslednikom

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednik republike Borut Pahor je po oddaji svojega glasu dejal, da se veseli sodelovanja z naslednico ali naslednikom. Ob deveti uri zvečer namerava poklicati novo predsednico republike in v neuradnem pogovoru začeti načrt tranzicije do 22. decembra, ko bo ta uradna.

Po desetih letih Pahor s položaja odhaja zadovoljen, saj se mu zdi, da mu je uspelo veliko od tega, kar si je zamislil. Želel je biti predsednik vseh, tudi tistih, ki ga niso sprejemali. Pri tem ga je vodil moto, da je naloga državnika iskati prijatelje povsod po svetu.

"Tudi ena poglavitnih kritik na račun mojega dela, da naj bi se premalo oglašal, ni predmet mojega obžalovanja," je dejal. Morda bi lahko več govoril, vendar potem morda ne bi bilo spomenika sprave na Kongresnem trgu, prekopa posmrtnih ostankov mrtvih iz Hude Jame, vrnitve Narodnega doma v Trstu, stiska rok dveh predsednikov pred spomenikoma v Bazovici, skupnega zaznamovanja stoletnice koroškega plebiscita in 10 let procesa Brdo-Brioni, je naštel.

Volilna udeležba v drugem krogu višja