Prvo spletno stran www.rtvslo.si je oblikoval Matej Mihelčič Ajax (Studio Ajax), strežnik pa je postavilo podjetje Select Technolgy. Foto: MMC RTV Foto:
Prvo spletno stran www.rtvslo.si je oblikoval Matej Mihelčič Ajax (Studio Ajax), strežnik pa je postavilo podjetje Select Technolgy. Foto: MMC RTV Foto:
false
Spletna stran www.rtvslo.si je po zaslugi nekdanjega sodelavca RTV Slovenija Marka Prpiča (na sliki) zaživela 24. decembra 1995. Foto: arhiv Marka Prpiča

deluje dvakrat toliko. Na osnovnem portalu Multimedijskega centra (MMC) in 10 tematskih podportalih (za otroke, starejše, športni SOS, itd) jo spremlja pol milijona uporabnikov.

Dan pred božičem bo minilo natanko 20 let od objave prve spletne strani rtvslo.si. Spletna stran rtvslo.si je po zaslugi nekdanjega sodelavca RTV Slovenija Marka Prpiča zaživela 24. decembra 1995. Stran je oblikoval Matej Mihelčič Ajax (Studio Ajax), strežnik pa je postavilo podjetje Select Technolgy. Leta 1996 je bilo v povprečju mesečno 8.000 ogledov strani.

Idejni oče Marko Prpič se spominja: »Eno leto sem neuspešno študiral tehnično matematiko, kjer sem spoznal veliko ljudi iz kroga matematikov in računalničarjev. Nekaj časa sem bil v domu srednjih šol vzgojitelj, kjer sem imel nekaj dijakov, s katerimi sem se spoprijateljil in dolgo časa družil. Eden od teh je bil Sergej Foški, ki je imel podjetje Select Technology. V teh druženjih smo se velikokrat pogovarjali o sodobnem dogajanju in internetu.« Zato je vodstvu zavoda RTV Slovenija predlagal, da bi tudi sami postavili spletno stran. »Pomočnik generalnega direktorja za tehnične zadeve Peter Mori in njegov pomočnik za tehniko na radiu Jože Mastnak sta me podprla, a rekla sta, da bodo sicer dali denar, a da ne želijo imeti ničesar s tem. Tako smo kupili prvi strežnik, ki je začel delati 24. decembra 1995. Na njem je bila objavljena vstopna stran in nekaj podatkov o RTV-ju,« se spominja Prpič.

Naslednji korak je pomenilo zagotavljanje prvih spletnih vsebin. Med prvimi je bila oddaja razvedrilnega programa Roka roka, ki jo je vodila Mojca Mavec, pa informacije o radijskih oddajah, začeli so tudi objavljati televizijski in radijski spored. »Bili smo med prvimi na tem področju, tudi v primerjavi z večjimi televizijskimi hišami po Evropi,« še pravi Marko Prpič.

Celoten pogovor z Markom Prpičem o začetkih spletne stani www.rtvslo.si si lahko preberete na naslovu http://www.rtvslo.si/stevilke/marko-prpic-prva-stran-prinesla-ganljive-klice-z-vsega-sveta/380733.

Leta 2001 je bil ustanovljen Multimedijski center RTV Slovenija, ki je začel skrbeti za stran rtvslo.si, in začel ustvarjati tudi lastne spletne novice. Spletna stran je postala ena najbolj prepoznavnih in obiskanih. Stran vsak mesec obišče več kot pol milijona uporabnikov.