Laibach in Simfonični orkester RTV Slovenija bodo v torek, 9. maja 2017, nastopili v Zagrebu. Foto: RTV SLO
Laibach in Simfonični orkester RTV Slovenija bodo v torek, 9. maja 2017, nastopili v Zagrebu. Foto: RTV SLO
false
V petek, 12. maja 2017, bo v prostorih Stare elektrarne v Ljubljani ob 21. uri na sporedu avtorski večer jazz trobentača Davida Jarha z gostjo Mio Žnidarič. Foto: RTV SLO
false
Mia Žnidarič. Foto: RTV SLO
false
26. maja 2017 bo v SiTi Teatru v Ljubljani na sporedu zadnji koncert v sklopu abonmajskega cikla BigBand@SiTi. Tokrat bo jazzovski korpus Big Band RTV Slovenija nastopil z mlado jazz zasedbo Artbeaters, ki je požela veliko strokovnih in javnih pohval. Foto: RTV SLO
false
V četrtek, 18. maja 2017, bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na sporedu predzadnji koncert v sklopu abonmaja Kromatika. Ravelov džezovski klavirski koncert nam bo predstavil češki pianist Igor Ardašev. Foto: RTV SLO

Na dan Evrope (torek, 9. maj 2017) bo skupina Laibach s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija nastopila v Zagrebu, glavnina programa pa bo podobna lanskima nastopoma v Bruslju in Ljubljani, pred hrvaškim občinstvom bodo tako prvič izvedli program Naše pesmi, vaše sanje.

Laibach so Naše pesmi, vaše sanje predstavili lani v bruseljske kulturnem središču Bozar ob ustoličenju Ljubljane kot evropske zelene prestolnice v letu 2016 in v Križankah v sklopu lanskega ljubljanskega festivala. Na odru dvorane Lisinski bo približno 90 ljudi, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Simon Dvoršak. Gre za največji in produkcijsko najzahtevnejši nastop skupine Laibach na Hrvaškem doslej. Prvi del programa bo prinesel polurno kompozicijo, ki je nastala po motivih Prešernovega Krsta pri Savici. Skladba se prepleta z Laibachovo interpretacijo odlomka iz nedokončane opere Edvarda Griega Olaf Tryggvason. Obe deli, ki bosta simbolno posvečeni dnevoma zmage in Evrope, tematizirata pokristjanjevanje na različnih koncih Evrope, v Sloveniji ter na Norveškem in Švedskem.

Drugi del bo prinesel znane pesmi skupine Laibach, ki so jih v sodelovanju z mladim slovenskim skladateljem Anžejem Rožmanom pripravili za večji orkester. Vrstile so bodo uspešnice, kot so Eurovision, Now You Will Pay, Smrt za smrt in We are Millions and Millions are One.

V petek, 12. maja 2017, bo v prostorih Stare elektrarne v Ljubljani ob 21. uri na sporedu avtorski večer jazz trobentača Davida Jarha z gostjo Mio Žnidarič. David Jarh se bo predstavil z glasbenim avtoportretom v aranžmaju za big band in godala izpod peresa Tadeja Tomšiča in Jaka Puciharja, ki bo orkester tudi vodil. Ritem bosta popestrila gosta Bruno Domiter na bobnih in Nino Mureškič na tolkalih.

V četrtek, 18. maja 2017, bo Big Band RTV Slovenija nastopil na 22. festivalu Jazz Cerkno. Oba gosta Big Banda RTV Slovenija, saksofonist Jaka Kopač in avstrijski bobnar Reinhold Schmölzer, se bosta predstavila kot skladatelja, avstrijski glasbenik pa še kot aranžer.

26. maja 2017 bo v SiTi Teatru v Ljubljani na sporedu zadnji koncert v sklopu abonmajskega cikla BigBand@SiTi. Tokrat bo jazzovski korpus Big Band RTV Slovenija nastopil z mlado jazz zasedbo Artbeaters, ki je požela veliko strokovnih in javnih pohval. Za zadnji koncertni večer abonmaja so pripravila avtorski večer, na katerem bodo predstavili skladbe s svojega zadnjega albuma Artbeaters: Life Compass On! Avtorske skladbe članov zasedbe: Petra Ugrina, Marka Čepaka in Aleša Ogrina, bodo dobile novo preobleko. Orkestracijo in aranžmaje razširjenih bigbandovskih skladb so pripravili Jaka Pucihar, Tadej Tomšič in Aleš Avbelj, dirigiral pa bo Peter Ugrin.

V četrtek, 18. maja 2017, bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na sporedu predzadnji koncert v sklopu abonmaja Kromatika. Ravelov džezovski klavirski koncert nam bo predstavil češki pianist Igor Ardašev, ki že dve desetletji na koncertnih turnejah po Evropi, Združenih državah Amerike in Japonskem z izvrstnimi interpretacijami popularizira med drugim dela čeških skladateljev.

Koncert bo otvorila Gershwinova atraktivna in temperamentna Kubanska uvertura, v drugem delu pa bo Ravelovi Pavani za umrlo princeso sledila izvedba Skrjabinove Pesnitve ekstaze. Kot namiguje že sam naslov, skladba ponuja eksotično zvočno bogastvo. Zato bosta tokrat pod En Shaovo taktirko združila moči kar dva orkestra – Simfonični orkester RTV Slovenija in Filharmonični orkester Bohuslava Martinůja iz češkega mesta Zlin. Gre za partnerski projekt v okviru Evropske mreže orkestrov ONE, in orkestra bosta koncert ponovila 25. maja v Zlinu.