Dobrodošli v svetu stav ... 8. julija ob 20.50 na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz dokumentarnega filma
Dobrodošli v svetu stav ... 8. julija ob 20.50 na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz dokumentarnega filma
Ste kdaj denarno stavili na kak športni izid? Na legalni ali nelegalni stavnici? Foto: iz dokumentarnega filma
Dokumentarna filma Prirejanje stav in Svet stav nista za romantike. Foto: iz dokumentarnega filma
Avtor dokumentarnih filmov je Toni Cahunek. Foto: osebni arhiv
Dr. Declan Hill: »Dokler obstaja možnost, se bo prirejalo na vseh kontinentih, ker je to enostavno prelahko prikriti.« Foto: iz dokumentarnega filma
Foto: iz dokumentarnega filma
Foto: iz dokumentarnega filma
Foto: iz dokumentarnega filma
Foto: iz dokumentarnega filma

Sence stav razgalja avtor dveh dokumentarnih zapisov, 25-minutnega feljtona Prirejanje stav in 52-minutnega filma Svet stav, Toni Cahunek.

»Pred snemanjem filma sem se začel zanimati za stave kot športni navdušenec. Dolga leta sem komentiral šport – predvsem rusko nogometno ligo in tekme košarkarske Evrolige – in spremljal dogajanja na igriščih v različnih panogah.

Po prispevku za Tednik o stavnem področju pri nas sem se lotil tematike prirejanja tekem in ugotovil, da vsega ne bom mogel prikazati v nekajminutnem prispevku, zato sem začel pripravljati idejo o dokumentarnem filmu in hkrati spoznavati dogajanje na stavnicah.
Osnovna verzija scenarija je bila dobro sprejeta v Dokumentarnem programu TV Slovenija in s pomočjo terenskih snemalcev in velike količine materiala, ki sem ga v treh letih posnel sam, je nastala osnova za montažo na domačem računalniku in post produkcijo na TV Slovenija. Materiala je bilo ogromno in po prvih javnih prikazovanjih se je oblikovala končna ideja, da nastaneta dva filma: predfilm v obliki 25-minutnega dokumentarnega feljtona z naslovom Prirejanje stav nadaljuje jedro projekta, 52-minutni dokumentarni film Svet stav, ki se osredotoča na prirejanje tekem in hkrati prikaže porast stavnega trga, predstavi vpliv nelegalnih stavnic in težave z odvisnostjo,« pravi scenarist, režiser in montažer dokumentarcev Toni Cahunek.

Prirejanje stav

Poudarek »predfilma« Sveta stav je na stavnem področju v Sloveniji; avtor predstavi sistem prirejanja stav na slovenski stavnici in se posveti specifikam monopolne ureditve, pri čemer tuje spletne stavnice tudi pri nas skorajda nemoteno poslujejo. Kaj bi prinesla sprememba zakonodaje in kakšen odnos imajo v evropskem parlamentu do lobija močnih legalnih stavnic?

Pri nas ni dovoljeno niti delovanje niti oglaševanje tujih stavnic, zato številni športniki in funkcionarji tarnajo nad ureditvijo. Porast težav s prirejanjem izidov na športnih dogodkih povezujejo s pomanjkanjem denarja v športu, za kar posledično krivijo tudi monopolno ureditev na stavnem področju.

Spremljali bomo uvod v stavno dogajanje prek eksperimenta, v katerem različni stavci skušajo v enem mesecu oplemenititi osnovnih 50 evrov, in ugotavljali, kako finančne težave krojijo dogajanje na igriščih in stavnicah. V filmu spregovorijo stavci, Športna loterija, sindikat nogometašev, Nogometna zveza Slovenije, DURS, odvetnik družbe bwin, nogometaši in drugi sogovorniki. Dokumentarni feljton si lahko od torka, 1. julija, ogledate na MMC RTV Slovenija.

Svet stav

Jedro dokumentarnega projekta Svet stav je drzen film s stališča običajnega športnega navdušenca. Trg športnih stav je presegel vse rekorde in postaja vedno bolj dobičkonosen posel. Večina tega še vedno poteka na nelegalnih stavnicah, ki zaradi svoje narave delovanja omogočajo manj omejitev in pritegnejo številne stavce z vsega sveta. Hkrati se je s porastom posla oblikoval stavni sindikat, ki s prirejanjem stavnih trgov in tekem služi velike vsote denarja in hkrati kazi čar nepredvidljive tekmovalnosti v športu. Vedno več športnih dogodkov je namreč takih, kjer je izid ali posamezen segment igre vnaprej dogovorjen. Prirejanje izidov je prisotno v vseh športih, a po besedah enega vodilnih sogovornikov v filmu, samooklicanega kralja stav Veliborja Džarovskega Džara: »Ne stavite v ligah, kjer igrajo Jugoslovani. Petdeset let so prirejali tekme in tega ne morejo pozabiti prek noči

Spremljali bomo predvsem najbolj priljubljen skupinski šport, pri čemer je pod drobnogledom sezona, ki jo je v slovenski ligi preiskovala tudi krovna evropska nogometna organizacija UEFA. Velik del dokumentarca zajema tenis kot priljubljen posamični šport, pri katerem je zlahka moč prikriti prirejanje v prid zaslužkov na stavah, kar so z osebnimi izkušnjami potrdili številni teniški igralci.

Nedvomno je bilo dogovarjanje v športu vselej prisotno, zaradi manipulacij s stavami pa je v interesu stavnic, da zajezijo vseprisotno prirejanje izidov. Toda – kot je dejal eden protagonistov filma dr. Declan Hill: »Dokler obstaja možnost, se bo prirejalo na vseh kontinentih, ker je to enostavno prelahko prikriti.« Legitimnost je načeta in vodilni funkcionarji se bodo morali resno spopasti s težavo prirejanja rezultatov, sicer je pod vprašajem prihodnost vrhunskega tekmovalnega športa.

Film je bil posnet predvsem v Sloveniji, prek pripovedi Veliborja Džarovskega Džara čutimo vpliv Makedonije, teniški del pa je nastal ob obisku teniškega turnirja v Umagu. Med tujimi strokovnjaki v dokumentarcu gre izpostaviti preiskovalnega novinarja BBC-ja dr. Declana Hilla in nadzornika Sportradarja Bena Patersona. Med preostalimi sogovorniki v filmu Svet stav so tudi Ermin Rakovič, Stanislav Kuzma, Blaž Kavčič, Grega Žemlja, Aljaž Bedene, Richard Gasquet, Peter Štastny, Peter Božič, Dejan Stefanovič, Aleksander Čeferin, Aleš Pipan in mnogi drugi, ki so s svojimi izkušnjami obogatili poznavanje stavnega področja. Premierno bomo film Svet Stav predvajali v torek, 8. julija, ob 20.50 na 1. programu TV Slovenija.