Foto: Fiba
Foto: Fiba

Košarkarji so z zelo ekipno igro z 91:80 ugnali reprezentanco, v kateri le trije od dvanajstih posameznikov ne igrajo v ligi NBA.

Luka Dončić je tokrat razigraval in prevzel drugačno vlogo za dobro moštva. Slovenski sistem je zmedel nasprotnika, kar v pogovoru za Val 202 poudarja tudi nekdanji selektor Boris Zrinski. Poudarja čustveno dozorelost zvezdnika, ki ekipo vodi na in ob igrišču.

Na Okinavi ga spremlja reporter Vala 202 Franci Pavšer, ki opaža njegove večje vodstvene sposobnosti: "Luka Dončić kot vodja svojo ekipo popelje za seboj. Ima izredno karizmo. Je košarkar, človek, ki mu preprosto slediš. S svojo simpatičnostjo, odločnostjo in samozavestjo te popelje za seboj."

Drugačen pristop se vidi tudi pri igri v obrambi, kjer Dončić z zgledom pomaga soigralcem, kar dviga tudi raven moštva. Zrinski poudarja, da sta tako igralska kot trenerska zasedba naredili dovolj, da nas prepričata. Odnos klopi do strokovnega štaba in nasvetov je drugačen kot na zadnjem evropskem prvenstvu, kar navdaja z optimizmom.

Navdušil je Mike Tobey, ki je odigral še eno odlično tekmo in vztrajno izkorišča pripravljen prostor, skupno so kar štirje reprezentanti dosegli dvomestno število točk. Skepticizem iz pripravljalnega obdobja je zdaj, po zasluženi zmagi nad eno boljših reprezentanc na svetu, dokončno zbledel.

SP v košarki: Luka Dončić je tudi čustveno dozorel