Slovenija je na svetovnem prvenstvu vpisala že dve zmagi. Pred koncem skupinskega dela jo čakajo še Zelenortski otoki, potem pa boj za nastop v četrtfinalu. Foto: Fiba
Slovenija je na svetovnem prvenstvu vpisala že dve zmagi. Pred koncem skupinskega dela jo čakajo še Zelenortski otoki, potem pa boj za nastop v četrtfinalu. Foto: Fiba

"Ni bilo videti dobro. Skrbi nas. Odšel je pred koncem tekme v bolnišnico na magnetno resonanco," je po zmagi nad Gruzijo (88:67) o varovancu dejal selektor Aleksander Sekulić. V tretji četrtini je Goga Bitadze ob prodoru podrl Blažiča, do žoge je prišel Tornike Šengelia, ki je zaključil, potem pa padel na nekdanjega klubskega soigralca. Jaka je po udarcu v vrat in hrbet obležal na parketu. Po zdravniški pomoči je vstal, vidno v bolečinah, in nemudoma zapustil dvorano. Kaj je z Blejcem, bo znano po pregledu.

Sorodna novica Dragić: Pokazali smo, kakšno obrambo znamo igrati

Gruzija je sicer na papirju daleč najkakovostnejša tekmica v skupinskem delu na Okinavi. Slovenija je z drugo odkljukano tekmo na dobri poti, da se v drugi del prebije neporažena s polnim izkupičkom, kar je glede na moč najverjetnejših tekmecev iz skupine E v boju za vstopnico za Manilo ključnega pomena. Pred tekmo so v slovenskem taboru večkrat ob moči gruzijske linije pod obročema poudarili tudi čvrstost njihovih igralcev ter kako pomembna bo agresivna in hkrati organizirana obramba. Ta je bila večkrat v letošnji akciji težava, tokrat pa je bila obrambna predstava na zelo visoki ravni.

Izkušenj se ne da kupiti, dobijo se le na terenu

"Vedeli smo, kakšno ekipo pričakujemo. Gruzijske igralce in reprezentanco zelo spoštujemo. Dobro smo se pripravili, igralci pa so skoraj popolno izvedli načrt, ki smo ga zastavili pred tekmo. Vsak, ki je prišel na igrišče, se je boril. Dali so vse od sebe in igrali nesebično košarko. Kot prava ekipa, kar je najpomembneje. Ko igramo kot pravo moštvo, lahko premagamo ekipe, kot je Gruzija, ki ima kakovost," je dejal Sekulić.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Takole je Tornike Šengelia padel na Jako Blažiča. Foto: Fiba
Takole je Tornike Šengelia padel na Jako Blažiča. Foto: Fiba

Izstopajoča je individualna kakovost kavkaške izbrane vrste pod obročema, saj ima na teh položajih res vrhunske posameznike. Toda slovenski košarkarji so dobro zapirali prostor v bližini koša, pomagali drug drugemu v obrambi in uspešno podvajali. Obrambno je dobro svoje delo opravila tudi zunanja linija s čvrstim pokrivanjem gruzijskih košarkarjev, ki so zadolženi za organizacijo napada: "Vse ste videli na igrišču. Ni lahko braniti Šengelio, Šermadinija in Bitadzeja, ki so vsi močni in zelo visoki igralci. Dober je bil tudi pritisk na žogo. Načrt je bil, da nekako zmanjšamo povezavo med visokimi in zunanjimi igralci. Res, zasluge za odlično delo gredo igralcem. Od skoka za žogo so izvajali, kar smo se dogovorili."

Udaren je bil slovenski začetek tako v obrambi kot v napadu, kjer je znova ritem vzpostavil Luka Dončić, brez konkurence prvo ime srečanja s 34 točkami, desetimi skoki in šestimi podajami. Hitro se je videlo, da je pristop pravi in motivacija na najvišji ravni, kar so potrdili odzivi po uspešnih akcijah. Gruzija je zgrešila prvih deset metov iz igre in po šestih minutah je bila prednost že dvomestna, toda jvarosnebi so po prvih slovenskih menjavah zaostanek ekspresno stopili in celo dobili uvodno četrtino. Poznalo se je, ko pod obročem ni bilo Mika Tobeyja ali Bineta Prepeliča, potem ko sta njuni zamenjavi Žiga Dimec in Jakob Čebašek imela precej več težav. Američan v slovenskem dresu je dobil dvoboj tako z Bitadzejem kot Giorgijem Šermadinijem, najmlajši v slovenski vrsti pa se je odlično "pretepal" z gruzijskim kapetanom Tornikejem Šengelio.

Dončićeva vsestranskost velika slovenska prednost

"Pojavila se je težava, za katero pa sem rekel, dajmo jo pretvoriti v prednost, glede na to, da manjkata mogoče dva ključna moža v reprezentanci. Bine je to vlogo sprejel fantastično. Jasno je, da mu manjka izkušenj, ki se jih ne da kupiti, ampak se dobijo na terenu. Dobro izkorišča priložnost. Najpomembneje je, da ima ob sebi soigralce, ki mu pomagajo, ga potrebujejo, hkrati pa on njih. Ta vzajemna pomoč oziroma sodelovanje v tem trenutku deluje. Ni se lahko boriti s Šengelio in vsemi drugimi igralci, ki so, lahko rečem, težkokategorniki," je o trdoživem Binetu Prepeliču, ki je znova pustil zelo dober vtis, spregovoril selektor.

Dončić z novo izjemno predstavo popeljal Slovenijo do gladke zmage nad Gruzijo
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Gruzija se je še enkrat v igro vrnila na začetku tretje četrtine, toda znova je hitro sledil slovenski odgovor. Dončić je imel vajeti igre v svojih rokah. Zadeval je z vseh položajev – odigral s hrbtom proti obroču, prodiral, metal z razdalje in zelo uspešno izsiljeval osebne napake. Na njegovih krilih je Slovenija naredila ključen korak k drugi zmagi na Okinavi: "Luka je vzel stvari v svoje roke. Še posebej pri prevzemanju je čutil, da proti visokim igralcem lahko igra. Izkoristil je svoje prednosti. Pomembno je, da so mu soigralci pomagali in igrali z njim. Na koncu so tudi zadeli odprte mete zaradi njega. Lukova vsestranskost je velika prednost za nas. Lahko napademo številne obrambne različice in sistem. Tako skušamo vsakega prebrati, kaj dela, in napasti njegove slabosti."

V sredo bodo Sekulićevi varovanci odigrali še tretjo tekmo skupinskega dela. Ob 13.30 se bodo pomerili z Zelenortskimi otoki, debitanti na košarkarskih mundialih, ki so na kolena spravili Venezuelo. Zoran Dragić je po zmagi nad Gruzijo poudaril, da naloga še ni opravljena, saj jih čaka še ena tekma, potem pa se, ko se bo v drugem delu borilo za odhod v Manilo, začne zabava, je dejal v šali. Selektor je dodal: "No, ne bo nič zabavno. Sem imel veliko srečo v življenju, da sem delal z ljudmi, s kakršnimi sem delal. Eden teh je tudi Igor Kokoškov, od katerega sem se naučil, da je najpomembnejša naslednja tekma. Tako tudi gremo. Zdaj je fokus na Zelenortskih otokih, ki so pokazali, da so zasluženo na prvenstvu."