Beloruska atletinja na letališču v spremstvu japonske policije. Foto: Reuters
Beloruska atletinja na letališču v spremstvu japonske policije. Foto: Reuters

"Ne bom se vrnila v Belorusijo," je dejala atletinja, ki bi morala v ponedeljek tekmovati na 200 metrov, v četrtek pa v štafeti 4 x 400 metrov. Po besedah 24-letnice je trenersko osebje danes vstopilo v njeno sobo in ji ukazalo, naj spakira svoje stvari, potem pa so jo odpeljali na letališče. Po njenih besedah so jo vrgli iz ekipe "zaradi dejstva, da sem na Instagramu spregovorila o brezbrižnosti naših trenerjev".

Na družbenem omrežju je namreč izrazila pritožbo, ker so jo v ekipo 4 x 400 metrov uvrstili, potem ko so ugotovili, da nekatere članice ekipe nimajo pravice tekmovati na olimpijskih igrah, ker niso opravile dovolj protidopinških testiranj. "Nekatera dekleta niso priletela, da bi tekmovala v štafeti, ker niso imela dovolj testiranj. Trener me je v ekipo dodal brez mojega vedenja. O tem sem spregovorila javno. Vodja trenerjev je prišel do mene in mi povedal, da je dobil ukaz od zgoraj, da me mora odstraniti iz ekipe."

Kot je dejala za Reuters, je zaprosila za pomoč japonsko policijo, da bi jo obvarovali pred prisilnim vkrcanjem na letalo. "Mislim, da sem varna," je dejala atletinja. "Sem s policijo."
Policijski uradnik na letališču Haneda je potrdil, da ima beloruska olimpijka policijsko spremstvo. Beloruski olimpijski komite je v izjavi zapisal, da so se trenerji odločili umakniti atletinjo s tekmovanja na predlog zdravnikov. Razlog: "Njeno čustveno in psihološko stanje."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po pomoč se je obrnila na MOK

Vir pri beloruski fundaciji za solidarnost v športu je za Reuters povedal, da naj bi atletinja v ponedeljek zaprosila za azil v Nemčiji ali Avstriji. V videoposnetku, objavljenem na Telegramu, je atletinja Mednarodni olimpijski komite (MOK) zaprosila, naj pogleda njen primer. Tiskovni predstavnik komiteja je sporočil, da je odbor seznanjen z medijskimi poročili in da jih preverja. Za pojasnilo so zaprosili tudi beloruski olimpijski komite.

Atletinja je ob tem dodala, da je za pomoč pri odhodu z letališča prosila člane beloruske diaspore. Na dogajanje se je odzvala tudi voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska. "Hvaležna sem, da je Mednarodni olimpijski komite (MOK) hitro reagiral na situacijo z belorusko atletinjo Kristino Timanovsko. Pravico ima do mednarodne zaščite in nadaljevanja nastopov na OI," je zapisala na Twitterju in pozvala k preiskavi morebitnih kršitev beloruskega olimpijskega komiteja.

V Belorusiji so športniki običajno v veliki meri odvisni od vladnih sredstev, a so se nekateri vidni športniki vseeno pridružili protestom proti predsedniku Lukašenku. Več med njimi, tudi košarkarica Jelena Leučanka in deseterobojec Andrej Kraučanka sta končala za zapahi, več jih je ostalo brez državnih zaposlitev ali pa so bili izključeni iz reprezentanc.

Beloruska atletinja se boji vrniti v Minsk