Adrian Gomboc je dobil uvodna boja in si priboril četrtfinale, v katerem je bil močnejši Baul An. Foto: Reuters
Adrian Gomboc je dobil uvodna boja in si priboril četrtfinale, v katerem je bil močnejši Baul An. Foto: Reuters

Presenetil me je s svojim pristopom. Bil je boljši. Škoda. Zadnje leto mi ni šlo najboljše, Nisem bil tako pripravljen kot nazadnje, skušal sem se zbrati, a mislim, da je 7. mesto to, kar sem trenutno sposoben.

Adrian Gomboc

Adrian Gomboc (do 66 kg) je v 1. krogu v podaljšku ugnal Zambijca Stevena Munganduja. V 2. krogu se je (v ponovitvi finala finala EP-ja 2017) pomeril z 20. na svetovni lestvici, Ukrajincem Georgijem Zantarajem, in bil spet uspešen, potem ko je 39 sekund pred koncem izkušenega tekmeca z vazarijem spravil na hrbet. Judoist iz Rakičana je imel v četrtfinalu močnega tekmeca, Korejca Baula Ana, srebrnega iz Ria, ki je imel odgovor na vsak njegov napad. Po skoraj dveh minutah in pol zlate točke je bil uspešnejši Korejec, potem ko je Gomboc, peti na prejšnjih igrah v Riu, dobil še tretjo kazen.

Gomboc je nato izgubil še repasaž z Izraelcem Šmailovom, ki mu je po 34 sekundah podaljška uspel ipon. Foto: Reuters
Gomboc je nato izgubil še repasaž z Izraelcem Šmailovom, ki mu je po 34 sekundah podaljška uspel ipon. Foto: Reuters

Izraelec odnesel upe na bron
Upov na (bronasto) medaljo s tem še ni bilo konec, toda v repasažu je bil močnejši še Baruh Šmailov, ki si je s tem priboril boj za bron. V devetem medsebojnem obračunu je Gomboc ob koncu druge minute dobil prvo kazen, 50 sekund pred koncem pa drugo, ki so jo po ogledu videoposnetka izbrisali. Odločala je zlata točka, v kateri je Izraelcu hitro uspel ipon. Gomboc, ki je v Tokio prispel z veliko težavami, je na koncu osvojil spodbudno 7. mesto.

Savšek že s prvim nastopom v polfinale
Kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek, nekdanji svetovni prvak, je v prvi kvalifikacijski vožnji kljub dotiku postavil najboljši čas in si že zagotovil ponedeljkov polfinalni nastop. V drugi vožnji se ni preveč naprezal, od tekmecev pa je njegov čas iz prve vožnje uspelo izboljšati le Slovaku Mateju Benušu, eden od favoritov za medaljo.

Dvoboj Adriana Gomboca v repasažu

V spodnjem delu proga zelo zahtevna
"Zadovoljen sem, na teh dobrih občutkih bom gradil naprej. Še so rezerve, moram pa v finale priti dovolj spočit, da bom lahko tam iztisnil iz sebe maksimum. Proga je zahtevna, moram biti popolnoma osredotočen na svoj nastop, hitro si lahko na tej progi prepočasen. Predvsem v spodnjem delu je fizično zelo naporno," je za Val 202 povedal Savšek.

Nastop Benjamina Savška v prvi vožnji kvalifikacij
Slovenski kajakaši in kanuisti na divjih vodah, ki v zadnjih letih vedno spadajo med favorite velikih tekem, so uspešno začeli nastope v Tokiu. Benjamin Savšek in Eva Terčelj sta se prebila v polfinale, ki bo v ponedeljek (prav tako finale). Foto: Reuters
Slovenski kajakaši in kanuisti na divjih vodah, ki v zadnjih letih vedno spadajo med favorite velikih tekem, so uspešno začeli nastope v Tokiu. Benjamin Savšek in Eva Terčelj sta se prebila v polfinale, ki bo v ponedeljek (prav tako finale). Foto: Reuters

Eva Terčelj v polfinale z 11. izidom
Manj prepričljiva je bila v kvalifikacijah kajakašica Eva Terčelj, ki je prav tako v krogu favoritinj za medaljo. Prvi nastop v Tokiu ni bil najboljši, z osmimi kazenskimi sekundami (štirje dotiki) je svetovna prvakinja zasedla 15. mesto med 27 tekmovalkami, a še pred njenim drugim nastopom je bilo jasno, da bo tudi to dovolj za polfinale, ki bo v torek. V drugo je imela zgolj en dotik in je pristala na devetem mestu. Skupno je imela 11. izid kvalifikacij (šteje najboljši izid v dveh vožnjah).

Zelko začel spodbudno
Mariborski jadralec Žan Luka Zelko je na regatnem polju v Kamakuri pri Enošimi, po prvi regati v razredu laser med 35 tekmovalci osmi. Za najboljšim, Francozom Jeanom Baptistom Bernazom, je zaostal 1:46 minute. Drugo predvideno regato so prestavili na ponedeljek. "Po zmernem vetru med sedmimi in desetimi vozli smo opravili eno regato. Jadral sem solidno, vesel sem, da sem se prebijal naprej. Tako sem tudi načrtoval. Jutri imamo tri plove, žal drugega danes nismo izpeljali, ker ni bilo več dovolj močnega vetra. Zato nas čaka dolg in naporen dan," je povedal Zelko, ki k sreči ne čuti več bolečin v hrbtu. Organizatorji so medtem zaradi tropske nevihte Nepartak, ki se približuje Tokiu, torkov veslaški spored prestavili na sredo,

Žan Luka Zelko pred nastopom v jadralskem razredu laser

Eugenia Bujak izboljšala dosežek Polone Batagelj
Po sobotni cestni dirki v moški konkurenci, na kateri je zablestel Tadej Pogačar, so se za medalje danes na podobno zahtevni preizkušnji (137 km), merila še dekleta, tudi Eugenia Bujak, ki je z zaostankom 2:28 pristala na 19. mestu. To je najvišja slovenska uvrstitev na ženskih cestnih dirkah. V Londonu je bila namreč Polona Batagelj 22. Presenetljivo je (po 41 km samostojne vožnje) zmagala 30-letna Avstrijka Anna Kisenhofer.

Darko Jorgić je odlično začel, dobil prvih sedem točk, v nizih pa povedel z 2:0. Toda izkušeni Španec se ni dal in je dobil naslednje tri nize. Jorgića to ni zmedlo in sledil je nov preobrat in na koncu zmaga Slovenca. Foto: Reuters
Darko Jorgić je odlično začel, dobil prvih sedem točk, v nizih pa povedel z 2:0. Toda izkušeni Španec se ni dal in je dobil naslednje tri nize. Jorgića to ni zmedlo in sledil je nov preobrat in na koncu zmaga Slovenca. Foto: Reuters

Jorgić po drami izločil Španca Roblesa
Na namiznoteniškem turnirju je Darko Jorgić po razburljivem boju (trajal je 55 minut) ugnal najboljšega španskega igralca Alvara Roblesa s 4:3 (2, 10, -5, -9, -5, 13, 8). Jorgić je v nizih povedel z 2:0, izkušeni Španec pa je dobil naslednje tri nize in imel v šestem nizu tri zaključne žoge. Jorgić se je rešil, po sijajni diagonali z bekhendom povedel s 14:13 in nato unovčil zaključno žogo za niz, pri čemer je spustil glasen krik veselja. V odločilnem nizu je tekmec povedel s 4:1, slovenski as se je v slogu pravega šampiona pravočasno zbral in odločilen niz dobil z 11:8.

Tokić v 2. krogu v ponedeljek
"Alvaro je res dober igralec, zna se pobrati in začne napadati. Mislil sem, da nadziram tekmo, a se je vse spremenilo. Alvaro je bil vse boljši, jaz sem padal, delal preveč lahkih napak. Upam, da bom v 3. krogu pokazal več svojih udarcev z bekhendom in da ne bo takšne drame," je za TV SLO povedal Jorgić, ki bo v torek igral z Britancem Liamom Pitchfordom (15. na svetovni lestvici). V medsebojnih dvobojih je 1:1. Bojan Tokić bo v ponedeljek ob 4. uri v 2. krogu igral s Hrvatom Tomislavom Pucarjem.

Odločilni trenutki dvoboja Jorgić - Robles

Začel se je košarkarski spektakel
Medalje so v nedeljo podelili v 18 končnih odločitvah, tudi v plavanju. Med moštvenimi športi omenimo, da se je nadaljeval moški turnir v nogometu in ženski v rokometu, začeli pa so se košarkarski boji (izidi in spored celotnega turnirja). Slovenska reprezentanca bo svojo uvodno tekmo v Tokiu odigrala v ponedeljek, ko bo (ob 6.40) tekmec Argentina. Prenos olimpijskega dogajanja je na TV SLO 2 (tudi za vse, ki ste na dopustu v tujini v EU-ju) in na Valu 202.

Vas zanima celoten spored iger?

Celoten spored olimpijskih iger lahko preverite tukaj.

2. olimpijski dan: Nastopi Slovencev