Naomi Osaka deli zaskrbljenost domače javnosti. Foto: Reuters
Naomi Osaka deli zaskrbljenost domače javnosti. Foto: Reuters

Druga igralka sveta je dejala, da se zavzema za razpravo glede poletnih olimpijskih iger v Tokiu v času, ko se dežela vzhajajočega sonca bori s skokovitim porastom koronskih okužb.

Manj kot tri mesece pred uvodno slovesnostjo je v Tokiu in drugih prefekturah izredno stanje, ki bo veljalo do konca meseca.

Bach preložil obisk Tokia

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je bil prisiljen preložiti načrtovan obisk Tokia. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so organizatorji olimpijskih iger potrdili, da Bacha zaradi povečanja koronskih okužb na Japonskem manj kot tri mesece do OI ne bo v Tokio.

Japonska javnost čedalje bolj pritiska za odpoved poletnih olimpijskih iger, ki so jih marca lani prireditelji enkrat že prestavili zaradi pandemije. "Zdi se mi, da bi, če bodo zaradi organizacije iger ljudje ogroženi in če se zaradi tega počutijo neprijetno, gotovo morala o tem potekati razprava, kar po mojem mnenju ta čas tudi poteka," je na prizorišču teniškega turnirja v Rimu za francosko tiskovno agencijo AFP dejala nedavna dobitnica laureusa za najboljšo športnico na svetu.

"Seveda bi sama rekla, da si želim, da bi olimpijske igre potekale, saj sem športnica in kot taka čakam olimpijske igre vse svoje življenje. Vendar mislim, da se ta čas dogaja veliko pomembnejših stvari, še posebej lani se je zgodilo veliko nepričakovanih stvari. Konec koncev sem le športnica, okrog nas pa se dogaja pandemija," je še dejala 23-letna zmagovalka štirih turnirjev za grand slam.

315.000 podpisov pod peticijo
Ta čas je spletno peticijo za odpoved OI v Tokiu podpisalo že več kot 315.000 ljudi, pobudnik peticije, japonski odvetnik Kendži Utsunomija, pa je dejal, da bodo tako nadaljevali, dokler ne dosežejo odpovedi OI.

60 odstotkov v anketah proti izvedbi iger
Nič kaj spodbudne niso za organizatorje niti ankete. V anketi konservativnega časopisa Jomiuri Šimbun je za odpoved iger 59 odstotkov vprašanih, 39 jih pravi, naj se vseeno odvijejo. Od tega jih je 23 odstotkov za igre brez gledalcev. Tujih gledalcev v Tokiu zagotovo ne bo, o domačih gledalcih bo odločitev padla junija. Po anketi TBS News je za odpoved 65 odstotkov vprašanih.

Podpredsednik Mednarodnega olimpijskeg komiteja John Coates je v soboto povedal, da kljub zaskrbljenosti japonske javnosti ne vidi scenarija za odpoved olimpijskih iger. "To je japonski premier pred dvema tednoma povedal ameriškemu predsedniku in to ponavlja tudi Mednarodnemu olimpijskemu komiteju," je povedal Coates.