Na Japonskem se krepi negativen odnos do olimpijskih iger. Foto: Reuters
Na Japonskem se krepi negativen odnos do olimpijskih iger. Foto: Reuters

Pobudnik za peticijo na spletni strani change.org je bil japonski odvetnik Kendži Ucunomija, naslovljen pa je "Odpovejte olimpijske igre v Tokiu, da zaščitimo svoja življenja". Medtem so izredne razmere v Tokiu in nekaterih drugih prefekturah zaradi naraščanja števila koronskih okužb podaljšali do konca meseca. Tokio je danes poročal o 907 novih okužbah; kar je največji dnevni porast v zadnjih šestih dneh.

Prireditelji so že povedali, da je napovedani majski obisk predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha v japonski prestolnici le malo verjeten.

Gostiteljstvo poletnih olimpijskih in paraolimpijskih iger bo zahtevalo "veliko zdravstvenih delavcev, dragocene vire, kot so zdravstvene ustanove in medicinska oprema, ter druge vire," obtožujoče piše v peticiji. "Zdravstveni sistem je že zelo napet. Ljudje so umirali na domovih, medtem ko so čakali na izpraznitev bolniških postelj. Covid ne grozi le našim življenjem, temveč tudi našemu gospodarstvu," še piše na spletni strani change.org.

Po navedbah tokijskih organizatorjev bo za olimpijske igre potrebnih 10.000 zdravstvenih delavcev. Nazadnje so prireditelji pozvali tudi k prostovoljnemu delu 500 dodatnih medicinskih sester in 200 športnih zdravnikov, kar je povzročilo javno ogorčenje na Japonskem, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Poleg tega so vladi premierja Jošideja Suge očitali izjemno počasno cepljenje prebivalstva. Za zdaj sta proti koronavirusu cepljena le dva odstotka japonske populacije.