Slavje v Brisbanu po razglasitvi. Foto: EPA
Slavje v Brisbanu po razglasitvi. Foto: EPA

Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) je kandidaturo Brisbana označil za najbolj primerno, zanimanje za organizacijo poletnih iger leta 2032 pa so izrazili tudi Budimpešta, New Delhi, Doha, nemško Porurje ter Indonezija.

Bach zadovoljen z reformo
MOK je leta 2019 spremenil svoj proces odločanja. Pred tem so se številne kandidature, ki so na posameznih fazah dobile zeleno luč, pozneje izkazale za neustrezne. "Ta revolucija je bila potrebna pri reorganizaciji izbor prireditelja iger. S tem smo zajezili lobiranje in korupcijske škandale, ki smo jim bili priča v preteklosti," je ob tem povedal predsednik MOK-a Thomas Bach.

Igre bodo potekale konec julija in v začetku avgusta 2032. Foto: EPA
Igre bodo potekale konec julija in v začetku avgusta 2032. Foto: EPA

Avstralski predstavniki navdušeni
"Navdušena in ponosna sem na svojo državo, na svoje ljudi. Nikoli v življenju si nisem mislila, da se bo to zgodilo," se je veselila premierka države Queensland Anna Palaszczuk. "Uspelo nam je, Queensland! Uspelo, Brisbane! To je fantastično, neverjetno. Nocoj je naša noč in uživajmo v tem trenutku," je še dodala. "To ni zgodovinski dan le za Brisbane in Queensland, temveč za celotno državo," je dodal predsednik avstralske vlade Scott Morrison.

Strošek 5 milijard dolarjev
Igre bodo potekale od 23. julija do 8. avgusta. Brisbane ima izkušnje z organizacijo velikih športnih tekmovanj, med drugim je leta 2018 gostil igre Commonwealtha. Po poročanju avstralskih medijev bodo igre v Brisbanu, kjer živi približno 2,3 milijona ljudi, stale okoli pet milijard ameriških dolarjev, že zdaj pa je znano, da bosta odprtje in zaprtje iger potekala na obnovljenem stadionu za kriket Gabba.

Poletne olimpijske igre leta 2024 bodo v Parizu, štiri leta kasneje pa v Los Angelesu. Zimske olimpijske igre 2022 bodo v Pekingu, 2026 pa v Milanu in Cortini d'Ampezzo.

V Brisbanu navdušeni po novici, da bodo gostili olimpijske igre 2032