Evan Fournier in Rudy Gobert sta najboljša strelca Francije. Foto: AP
Evan Fournier in Rudy Gobert sta najboljša strelca Francije. Foto: AP

"Ves čas ponavljam, da je za nas najpomembnejša naslednja tekma. Zdaj smo v položaju, ko se borimo za medalje in lahko tudi razmišljamo o njih. Močno si jo želimo dobiti in zato naslednjo tekmo odigrati na najvišji mogoči ravni. Strinjam se, da Francija največja ovira do zdaj, čeprav smo igrali proti svetovnim prvakom in podprvakom, gostiteljem in nazadnje proti čvrsti in močni Nemčiji. Mislim, da so Francozi doslej na turnirju pokazali največ. Konec koncev so tudi premagali po mojem mnenju prve favorite olimpijskih iger," je dejal Aleksander Sekulić.

Sorodna novica Če bi lahko, bi Batum za obračun z Dončićem v reprezentanco pripeljal Kawhija

Francija je navdušila na začetku turnirja, ko je na kolena spravila ZDA, ki v Tokiu naskakujejo četrto zaporedno zlato medaljo. Prizadejala jim je prvi poraz po 25 zaporednih zmagah. Ključna je bila serija 16:2 v končnici srečanja. Odličen je bil Evan Fournier, ki je prispeval kar 28 točk. 28-letni branilec je prvi strelec reprezentance, sicer pa eden izmed petih NBA-jevcev v ekipi. Z Nandom de Colojem tvorita udarno izkušeno branilsko navezo. Ogromno izkušenj prinaša tudi Nicolas Batum, ki igra na položajih tri in štiri. Poleg člana Clippersev v obrambi blesti tudi velikan Rudy Gobert, ki je prvi skakalec in drugi strelec ekipe. Odlični center je letos že tretjič prejel nagrado za najboljšega obrambnega igralca v Ligi NBA.

Košarkarska mrzlica pred olimpijskim polfinalom

"Francija ima zelo izkušenega in kakovostnega selektorja, ki ve, kako se osvajajo medalje. Ni naključje, da je Francija že vrsto let v samem vrhu evropske in svetovne košarke. Moramo biti pripravljeni na vse, saj lahko pričakujemo marsikaj. To je vendarle polfinale, in vsak si želi medaljo. Francija predstavlja velik izziv za nas. Zelo pomembna bo moštvena obramba. Torej mora ves čas vseh pet igralcev na parketu vedeti, kakšne so naloge in od kod preti največja nevarnost. Francija ima izjemno zunanjo linijo, kjer se vse začne pri de Coloju in nadaljuje pri Fournierju. Ogromno izkušenj ima tudi Batum, pod obročem pa je Gobert, ki spada med najboljše centre na svetu. Izziv bo res velik. Morali bomo torej odigrati moštveno obrambo z veliko energije," je izpostavil slovenski selektor.

Luka Dončić je bil na zadnjem medsebojnem obračunu v Helsinkih s 16 točkami za Goranom Dragićem drugi slovenski strelec. Foto: EPA
Luka Dončić je bil na zadnjem medsebojnem obračunu v Helsinkih s 16 točkami za Goranom Dragićem drugi slovenski strelec. Foto: EPA

Vincent Collet reprezentanco vodi že od leta 2009. Sprva je ekipo sestavil okoli sijajnega Tonyja Parkerja, na krilih katerega je postala v Sloveniji evropski prvak. Po slovesu enega najboljših evropskih košarkarjev vseh časov zdajšnja generacija nadaljuje niz uspehov. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih je tako osvojila bronasti medalji, manjka pa ji olimpijska. Sicer ima v vitrini že dve srebrni, toda iz let 1948 in 2000.

Postava Francije

Andrew Albicy, 178 cm, 1990
Nicolas Batum, 203 cm, 1988
Petr Cornelie, 211 cm, 1995
Nando de Colo, 196 cm, 1987
Moustapha Fall, 218 cm, 1992
Evan Fournier, 201 cm, 1992
Rudy Gobert, 216 cm, 1992
Thomas Heurtel, 189 cm, 1989
Timothe Luwawu-Cabarrot, 201 cm, 1995
Frank Ntilikina, 193 cm, 1998
Vincent Poirier, 213 cm, 1993
Guerschon Yabusele, 203 cm, 1995

Eden ključnih elementov za uspeh bo kot vedno boj za odbite žoge. Zdaj še posebej, ko se bosta pomerili najboljši skakalni ekipi turnirja. Slovenija je z 51 skoki v povprečju celo prva, Francija pa sledi z 42. Tudi tu je jasno prvo njeno orožje 216 centimetrov visoki Gobert. "Pristop mora biti enaki kot zdaj. Mi nismo dominantni v skoku, ker bi imeli enega igralca, kot je Gobert, ampak zaradi moštvene obrambe lahko nadzorujemo skok, kot smo ga do zdaj. Upam in verjamem, da bomo uspešni tudi na tej tekmi," je ddoal Sekulić, ki ima z Mikom Tobeyjem (12,5) in Luko Dončićem (10) v svojem moštvu prva skakalca tokijskega tekmovanja: "Zagotovo je velika prednost, če imaš v moštvu igralca, ki je višji od 210 cm in se giblje ter razume košarko, kot jo Tobey. Igra v Evroligi in močni ACB-ligi, tako da se zna soočiti z najmočnejšimi centri tu."

Slovenija in Francija sta odigrali že 18 tekem. S 13 zmagami so precej uspešnejši Le Blues, ki so na devetih obračunih na velikih tekmovanjih slavili petkrat. V svežem spominu sta ostala zadnja takšna dvoboja. Leta 2013 so Francozi v Ljubljani v četrtfinalu EuroBasketa (62:72) prekinili slovenske sanje o medalji na domačem turnirju. Pred štirimi leti je bila Francija peta od devetih ovir Slovenija ob pohodu na vrhu stare celine (95:78).

Pred polfinalom Slovenija - Francija iz obeh taborov