Jorgić je poskrbel za presenečenje turnirja! Foto: Reuters
Jorgić je poskrbel za presenečenje turnirja! Foto: Reuters

Za preboj med najboljše štiri se bo 22-letnik v sredo pomeril z Jun Ju Linom iz Tajvana, ki je na svetovni lestvici na šestem mestu.

Jorgić je v dramatičnem dvoboju zaostajal z 2:3 v nizih, a se je vrnil in presenetljivo ugnal štiri leta mlajšega tekmeca, ki je paral živce slovenskim navijačem z glasnim vpitjem ob vsaki točki. V nasprotju z japonskim najstnikom je Jorgić ohranil mirne živce, kar se mu je na koncu obrestovalo.

Pogovor z Darkom Jorgićem

"Občutki so izjemni, čeprav se dobro niti ne zavedam, da sem se uvrstil v četrtfinale. Utišal sem Japonce, ki so Harimota že videli v finalu. A se je našel nekdo, ki ga je ustavil prej, lahko pa bi ga premagal tudi s 4:0. Zamudil sem nekaj priložnosti že prej, a zaradi tega ni drame, nisem se bal, da bi me kaznoval. Na koncu je ob fantastični igri zmaga s 4:3 še slajša," ponosa ni skrival mirni in preudarni Hrastničan, ki pravi, da je blizu optimalne forme.

"Doslej sem tako igral le proti Ma Longu lani na svetovnem pokalu. A tokrat sem zdržal z glavo, nisem kazal nervoze, nisem padel v igri, zdržal sem do konca. Odlično sem igral vseh sedem nizov, kar se mi ni zgodilo že dolgo," je bil zadovoljen nekdaj prvi mladinec sveta, ki se je v nižjih kategorijah že pomeril tudi z Ju Linom in ga premagal: "On takrat še ni bil na taki ravni, zato tisti zmagi ne bi pripisoval velikega pomena. Vsekakor gre za odličnega igralca, še enega izmed najboljših desetih igralcev na svetu. Je hiter z mize, kar mi ne ustreza najbolj. Zdaj bo pritisk še večji, boril se bom za kolajno, a verjamem, da mu ne bom podlegel, da to ne bo vplivalo na mojo igro."

Odločilni trenutki dvoboja Jorgić – Harimoto

Jorgić je izgubil uvodni niz, čeprav je vodil z 9:7. Harimoto je niz dobil na razliko z 12:10. V naslednjih dveh je zmagal Jorgić, tretjega celo z 11:3, a sledil je nov preobrat. Slovenec je v četrtem nizu spet zapravil prednost (4:1) in ga izgubil na deset, čeprav je imel zaključno žogico. Harimoto je prevzel pobudo, dobil peti niz z 11:8 in kazalo je, da je odpor Jorgića zlomljen.

Toda 28. igralec sveta se ni zmedel. V šestem nizu je slavil z 11:7 ter izsilil odločilni niz, čeprav je Japonec vodil s 6:4. V sedmem nizu Jorgić povedel s 4:1, vendar je Japonec dobil naslednje tri točke. Dvoboj je bil izenačen do izida 6:6, ko je Japonec prvič v nizu povedel. A Jorgić je najboljše prihranil za konec. Dobil je zadnjih pet točk in se uvrstil med najboljših osem v Tokiu.

Jorgić v dramatičnem obračunu strl srca Japoncev

18-letni Japonec je pred tremi leti postal najmlajši zmagovalec finala svetovne serije. Imel je le 15 let in 172 dni. Rodil se je kot Džihe Džang, njegova starša (po rodu Kitajca) sta nekdanja zelo uspešna igralca namiznega tenisa Ju in Ling Džang. Leta 2014 je prevzel japonsko državljanstvo in tudi spremenil ime.

Tokič pokleknil pred četrtim nosilcem

Bojan Tokić je bil po izpadu zelo razočaran.  Foto: AP
Bojan Tokić je bil po izpadu zelo razočaran. Foto: AP

Bojan Tokić je zadnje veliko tekmovanje v karieri končal v 3. krogu. Četrti nosilec Hugo Calderano je bil boljši s 4:1 v nizih. Tokić je ponovil dosežek iz Pekinga 2008, ko ga je v 3. krogu izločil poznejši olimpijski prvak Ma Lin. Največji uspeh na olimpijskih turnirjih je dosegel pred petimi leti v Riu, ko je prišel med 16 najboljših. V osmini finala ga je s 4:1 v nizih ugnal Nemec Dimitrij Ovtcharov.

Tokić zelo razočaran po izpadu v 3. krogu

Brazilec rešil tri zaključne žoge za uvodni niz
V prvem nizu je Tokić precej bolje začel in si priigral dve zaključni žogi pri 10:8. Pri vodstvu z 11:10 je zapravil še tretjo zaključno žogo, nato pa je Brazilec z odličnimi servisi in močnim bekhendom prišel do treh zaporednih točk.

Tokić do preobrata v tretjem nizu
V drugem nizu je Tokić hitro zaostal in nikakor ni našel prave igre. Calderano je bil boljši z 11:7. Tudi v tretjem nizu je vse kazalo na zmago Brazilca, ki je povedel s 6:3, nato pa je Tokić prikazal najboljšo igro v obračunu in nanizal šest točk. Tretji niz je dobil z 11:7.

Calderano bolj zbran v ključnih trenutkih
Četrti niz je bil znova izenačen. Vse do 9:9 sta se tekmeca izmenjavala v vodstvu. Zadnji dve točki je osvojil Brazilec. Tudi v četrtem nizu je bil v ključnih trenutkih četrti nosilec bolj zbran (12:10). Dobil je skoraj vse daljše izmenjave. Obračun je trajal 47 minut.

Hugo Calderano je olimpijski turnir začel v 3. krogu. Moral se je pošteno potruditi za zmago. Pri servisih je žogo metal visoko v zrak in jo nekajkrat skušal tudi skriti, a je to glavni sodnik opazil. Foto: EPA
Hugo Calderano je olimpijski turnir začel v 3. krogu. Moral se je pošteno potruditi za zmago. Pri servisih je žogo metal visoko v zrak in jo nekajkrat skušal tudi skriti, a je to glavni sodnik opazil. Foto: EPA

40-letni Tokić je z odliko opravil prva dva testa na teh olimpijskih igrah. V prvem krogu je s 4:0 v nizih izločil Kanadčana Jeremyja Hazina, nato pa je navdušil proti Hrvatu Tomislavu Pucarju, ko prav tako ni oddal niza.

25-letni Calderano je prvi Južnoameričan, ki se je prebil med najboljših deset na lestvici ITTF. Pred tremi leti je šokiral najboljšega igralca sveta Džendong Fana v četrtfinalu finala svetovne serije v Inčeonu.

"Od samega začetka nisem bil pravi. Boril sem se s seboj, manjkalo mi je pravo gibanje, timing. Res škoda. Tekmec je bil po meri, njegova igra mi ustreza, čeprav je šesti igralec sveta, sem imel občutek, da ga lahko premagam. In prav zaradi tega sem zdaj slabe volje, saj sem zapravil lepo priložnost. Ni problem izgubiti, ampak izgubiti na takšen način pa je," je bil razočaran Novogoričan, ki ga v Tokiu čakajo še ekipni nastopi: "Moram zdaj vse pozabiti in se pripraviti na ekipne boje. Imam nekaj časa, da izboljšam svojo igro."

Slovenca bosta na teh igrah skupaj nastopila še v ekipnem tekmovanju, ki se bo začelo v nedeljo.


3. krog:
CALDERANO (BRA/4) ‒ TOKIĆ (SLO/40)
4:1 (11, 7, -7, 9, 10)

Posnetek dvoboja Tokić – Calderano

HARIMOTO (JAP/3) ‒ JORGIĆ (SLO/18)
3:4 (10, -9, -3, 10, 8, -7, -7)

Posnetek dvoboja Jorgić – Harimoto