Bojan Tokić in Deni Kožul nista imela možnosti v obračunu dvojic. 40-letni Novogoričan je nato zablestel v zadnjem olimpijskem nastopu v bogati karieri. Foto: AP
Bojan Tokić in Deni Kožul nista imela možnosti v obračunu dvojic. 40-letni Novogoričan je nato zablestel v zadnjem olimpijskem nastopu v bogati karieri. Foto: AP

Brez nastopa v izbrani vrsti, ki jo vodi selektorka Andreja Ojsteršek Urh, je pričakovano ostal Peter Hribar.

Slovenca brez možnosti v igri dvojic
Bojan Tokić in Deni Kožul sta imela težko nalogo v dvojicah, Sang-su Lee in Young-sik Jeoung sta bila boljša z 11:8, 11:8 in 11:6 po 27 minutah. V prvem nizu sta imela Korejca kar nekaj težav, predvsem na začetku nista ujela pravega ritma.

"Z Denijem ne igrava dobro dvojic, niti se jih ne trudiva dobro igrati. Tukaj nisva imela možnosti, saj sta Korejca eden najboljših parov na svetu," je igro dvojic ocenil Tokić. Če bi namesto njega v dvojicah igral Jorgić, potem ne bi mogel igrati dveh posamičnih obračunov.

Young-sik Jeoung, ki je igral v četrtfinalu turnirja posameznikov, je izgubil proti odličnemu Tokiću. Foto: AP
Young-sik Jeoung, ki je igral v četrtfinalu turnirja posameznikov, je izgubil proti odličnemu Tokiću. Foto: AP

Jorgić popustil v odločilnem nizu
Slovenci so računali na dve točki Jorgića, čeprav ga je čakala težka naloga. Woo-jin Jang je bil po hudem boju boljši s 3:2 v nizih. Peti niz je dobil z 11:5. Jorgić se je zelo dobro upiral. Obračun je trajal 44 minut. Prvi štirje nizi so bili izenačeni. V odločilnem nizu je Korejec prikazal najboljšo igro, dobil je vse daljše izmenjave in tudi večino točk na svoj servis.

"Imel sem svoje priložnosti, a jih nisem izkoristil. V odločilnem nizu je tekmec odigral taktično vrhunsko, tako da sem ostal praznih rok," je po dvoboju dejal Jorgić.

Tokić navdušil za slovo od olimpijskih iger
Jeoung je v tretjem obračunu dobil prvi niz proti Tokiču z 11:9, nato pa je 40-letnik prikazal sijajno igro na svojem zadnjem obračunu na olimpijskih igrah. Po prihodu iz Tokia bo postal trener reprezentance Belgije. Tokić je drugi in tretji niz dobil z 11:5. Jeoung je imel v četrtem nizu pri vodstvu z 10:9 priložnost, da izsili odločilni niz, a mu ni uspelo. Tokić je nanizal tri točke za veliko zmago.

"Popravil sem vtis, ki sem ga zapustil ob porazu v posamični konkurenci proti Calderanu. Zdaj se je videlo, zakaj sem bil jezen po tistem obračunu, v katerem sem odpovedal. Danes pa sem pokazal, da znam, da imam pravo formo in da lahko zagrenim življenje tudi najboljšim," je bil zadovoljen Novogoričan.

Slovenski igralci namiznega tenisa navdušili v Tokiu
Woo-jin Jang se je takole razveselil odločilne točke proti Kožulu. Foto: AP
Woo-jin Jang se je takole razveselil odločilne točke proti Kožulu. Foto: AP

Kožul odvzel niz 12. igralcu sveta
Težko delo je bilo nato pred Denijem Kožulom, ki se je pomeril z najboljšim Korejcem Jangom. Vseeno se je z njim 24-letni Logatčan dobro spopadel in dobil drugi niz za izenačenje na 1:1, nato pa je 12. igralec sveta upravičil vlogo favorita in svoji reprezentanci priboril odločilno tretjo točko.

"Težko je bilo čakati 15 dni na prvenec. A mislim, da sem ga solidno opravil. Nisem sicer zmagal, sem pa se nasprotniku dobro upiral in pokazal, da sem blizu najboljših, da se lahko vsakemu upiram," ni bil razočaran Logatčan.

Vsi trije Korejci med 15 najboljšimi na svetu
Južna Koreja je četrta nosilka turnirja, tri igralce ima med 15 najboljšimi na svetovni lestvici. Woo-jin Jang se je med posamezniki prebil v osmino finala, v kateri ga je po sedmih nizih izločil Hugo Calderano. Brazilec je v 3. krogu s 4:1 v nizih izločil Tokića. Young-sik Jeoung je prišel do četrtfinala, v katerem pa je bil s 4:0 v nizih boljši prvi nosilec Žengdong Fan. 30-letni Sang-su Lee si je februarja zagotovil nastop na ekipni tekmi.

Darko Jorgić je presegel pričakovanja na turnirju posameznikov. Foto: AP
Darko Jorgić je presegel pričakovanja na turnirju posameznikov. Foto: AP

Tokić še ni odigral zadnje tekme za reprezentanco
Mlada kolega je na koncu pohvalil tudi Tokić. "Mala Slovenija se je upirala veliki Južni Koreji, kandidatinji za kolajne. Lahko smo ponosni. Malenkosti so odločale, lahko bi se obrnilo tudi v drugo smer, predvsem na Darkov dvoboj mislim. Fanta sta pokazala, da je pred slovenskim namiznim tenisom lepa prihodnost. Z menoj ali brez mene," je Tokić namignil, da kljub novi službi v Belgiji, kjer je postal selektor, še ni odigral zadnje tekme za reprezentanco.

"Težko kaj rečem. Z Belgijci se konkretno še nisem pogovarjal, kaj točno želijo in ali mi bodo dovolili, da še igram za Slovenijo. Če mi bodo dovolili, potem se vidimo v Parizu ali celo še kje pozneje. Moja želja je, da bi še naprej igral," še ne želi zapustiti reprezentance dobitnik štirih kolajn z evropskih prvenstev.

Južna Koreja se bo v četrtfinalu srečala z boljšim iz dvoboja med Brazilijo in Srbijo.

Ekipno (M), tabela:
KITAJSKA (1) - EGIPT (13) 3:0
FRANCIJA (8) - HONG KONG (11) 3:0
BRAZILIJA (8) - SRBIJA (15) 3:2

JUŽNA KOREJA (4) - SLOVENIJA (12) 3:1
Lee/Jeoung - Kožul/Jorgić 3:0 (8, 8, 6)
Jang - Jorgić 3:2 (-7, 9, 8, -9, 5)
Jeoung - Tokić 1:3 (9, -5, -5, -10)
Jang - Kožul 3:1 (6, -10, 9, 8)

JAPONSKA (3) - AVSTRALIJA (16) 3:0
ŠVEDSKA (5) - ZDA (14) 3:1
TAJVAN (7) - HRVAŠKA (10) 3:0
NEMČIJA (2) - PORTUGALSKA (9) 3:0

Namizni tenis, Južna Koreja - Slovenija, posnetek