Judoisti so medalje osvajali na zadnjih štirih olimpijskih igrah, v Riu prvič dve. Foto: Borut Živulović/BoBo
Judoisti so medalje osvajali na zadnjih štirih olimpijskih igrah, v Riu prvič dve. Foto: Borut Živulović/BoBo

Športno uredništvo je v preteklih letih prečesalo celotno zgodovino slovenskih nastopov na olimpijskih igrah, tokrat pa je na sporedu oddaja o olimpijskih igrah v Riu 2016. Avtorica je Jolanda Bertole, ki se je pogovarjala z glavnimi akterji slovenske reprezentance na igrah, z vsemi štirimi dobitniki medalj in tudi drugimi športniki z zanimivimi zgodbami, ki so se spominjali olimpijskega dogajanja, svojih uspehov, doživetij.

Jolanda Bertole bo igre v Tokiu komentirala tudi letos. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Jolanda Bertole bo igre v Tokiu komentirala tudi letos. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Jadralec Vasilij Žbogar je dobil že svojo tretjo medaljo. Kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer prvo, oba srebrni. Judoistke so nadaljevale z osvajanjem medalj, Tina Trstenjak je postala olimpijska prvakinja, usoden bi bil lahko že prvi dvoboj, Anamari Velenšek je po poškodbi, ki jo je staknila le nekaj tednov pred igrami, na koncu dobila medaljo, bronasto.

Rokometaši, ki so doslej edina ekipa, ki je igrala na igrah, in to večkrat, so poskrbeli za dobro razpoloženje in najboljšo uvrstitev doslej. Kar nekaj je bilo tistih športnikov, ki so bili blizu medalji, a ostali za sekunde, centimetre brez nje. Tudi o "leseni" medalji, četrtem mestu Špele Ponomarenko Janić bo govor, pa o petih in šestih mestih. Jadralki Tina Mrak – Veronika Macarol v razredu 470 sta bili blizu medalji, v igri zanjo praktično vse do konca, pa se je eno bližnje srečanje zgodilo drugače in spremenilo tok dogajanja. Veliko zanimivih izkušenj se je nabralo v Braziliji.

Serijo smo začeli predvajati leta 2012, pred igrami v Londonu, idejni tvorec je bil Miha Žibrat. S serijo je športni program TV SLO proslavil 100 let prve slovenske medalje na olimpijskih igrah. Leta 1912 v Stockholmu jo je osvojil sabljač Rudolf Cvetko, takrat še za Avstro-Ogrsko. Bogata je bila bera slovenskih športnikov v Jugoslaviji.