Norvežani so bili veliki favoriti za zlato, vseeno pa je dolgo kazalo, da bodo ostali celo brez medalje. Foto: Reuters
Norvežani so bili veliki favoriti za zlato, vseeno pa je dolgo kazalo, da bodo ostali celo brez medalje. Foto: Reuters

V izjemno zanimivi tekmi so srebro osvojili Francozi, bron pa Ruski olimpijski komite. Slovenska četverica Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Rok Tršan je osvojila 11. mesto.

Biatlon, štafeta (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Sturla Holm Laegreid, Tarjei Boe, Johannes Thinges Boe in Vetle Sjaastad ChristiansenNorveška1:19:50,2 (1+7)
2Fabien Claude, Emilien Jacquelin, Simon Desthieux in Quentin Fillon MailletFrancija+27,4 (0+9)
3Said Karimulla Halili, Aleksander Loginov, Maksim Cvetkov in Edvard LatipovOlimpijski atleti Rusije+45,3 (2+6)
11.Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Rok TršanSlovenija+4:19,4 (10)
Miha Dovžan je bil dober predvsem na strelišču. Foto: Reuters
Miha Dovžan je bil dober predvsem na strelišču. Foto: Reuters

Kazenski krog Laegreida
Rusi so vodili tako rekoč celotno tekmo, na čelo kolone so se postavili ob koncu drugega strelskega nastopa, Said Karimulla Halili je na prvi menjavi predal kot prvi, v njegovem tempu je bil le Belorus Mikita Labasatu. Močno favorizirani Norvežani so bili z zaostankom 40 sekund le sedmi, njihov prvi mož Sturla Holm Laegreid je moral namreč v kazenski krog. Miha Dovžan je bil dober na strelišču, imel je namreč le eno popravo, predal je na 10. mestu, le nekaj sekund za Norvežanom.

Prednost Rusov je rasla
Rusi so nato mirno povečevali prednost. Aleksander Loginov je imel dve popravi, Maksim Cvetkov pa je bil brezhiben. Rusi so imeli po tretji predaji dobrih 40 sekund prednosti pred trojko Francija, Norveška in Nemčija. Slovenski drugi mož Jakov Fak je popravljal štirikrat in Slovenijo dvignil na sedmo mesto, Lovro Planko je popravljal trikrat, Slovenija je bila po tretji predaji na 11. mestu.

Norveški biatlonci Rusom spektakularno vzeli zlato medaljo
Latipov je bil v cilju povsem izmučen. Foto: Reuters
Latipov je bil v cilju povsem izmučen. Foto: Reuters

Napake Latipova omogočile preobrat
Nato je sledila ključna zadnja predaja. Rus Edvard Latipov je na prvem strelskem nastopu (skupaj sedmem) opravil brezhibno, saj je za pet tarč potreboval vsega pet strelov. Ko se je zadnjič pojavil na strelišču, je imel pred Norveško, Francijo in Nemčijo 59 sekund prednosti! Nato pa se je zgodilo, kar pet nabojev je poslal mimo tarče, kar je pomenilo dva kazenska kroga. Norvežan Vetle Sjaastad Chirsitansen je bil brezhiben, Francoz Quentin Fillon Maillet je potreboval dve popravi, Philipp Nawrath pa je Nemčijo iz boja za medalje izločil s kazenskim krogom, kar je pomenilo, da so Rusi vendarle osvojili medaljo. Rok Tršan je Slovenijo zadržal na 11. mestu.

Boe že tretjič zlat
"To je bilo zelo razburljivo. Takšne tekme so razlog, da je biatlon tako priljubljen v Evropi. Da smo se tako borili na olimpijski tekmi, je res dobra reklama za naš šport. V ekipi sem že od leta 2011 in vsako leto skupaj potujemo po svetu več mesecev, zato imamo veliko skupne zgodovine. Zelo smo se borili in za nagrado osvojili olimpijsko krono," se je zmage veselil Johannes Thingnes Boe, ki je na teh igrah osvojil že tretje zlato.

Fillon Maillet je eden od junakov teh iger. Foto: Reuters
Fillon Maillet je eden od junakov teh iger. Foto: Reuters

Fillon Maillet ima že pet medalj
Francoz Quentin Fillon Maillet pa bo šel v zgodovino kot prvi biatlonec, ki je na enih igrah osvojil pet medalj. "To je neverjetno, tega sploh nisem pričakoval. Vendar pa se danes nisem boril za rekord ali zase, ampak za ekipo. Zame je to pomembno, ker smo vsi prijatelji. Resnično sem si želel deliti ta lep trenutek z ekipo. Moje dekle mi je tik pred odhodom reklo: 'Zmagaj na kakšni tekmi zame," je navdušeno pripovedoval.

Pred igrami je napovedal: "Vsak trener ve, kako pripraviti telo, mišice in streljanje. Vendar pa se jaz trenutno osredotočam na treniranje 'glave', kajti razlika med drugim, tretjim ali četrtim mestom in prvim je zgolj v glavi. Pomembna je prava miselnost. Želim biti olimpijski prvak, zato skušam trenirati svojo glavo." Očitno dela to na Kitajskem zelo uspešno.

Biatlon, moška štafeta

 1. NORVEŠKA           1:19:50,2 (1+7) 
 2. FRANCIJA               +27,4 (0+9) 
 3. RUSKI OLIMPIJSKI KOMITE 45,3 (2+6) 
 4. NEMČIJA               1:04,3 (1+9) 
 5. ŠVEDSKA               1:49,4 (1+13)
 6. KANADA                1:56,3 (2+9) 
 7. ITALIJA               1:58,6 (2+13)
 8. BELORUSIJA            1:59,0 (2+11)
 9. UKRAJINA              3:41,3 (4+12)
10. AVSTRIJA              3:41,7 (2+8) 
11. SLOVENIJA             4:19,4 (0+10)
  X - kazenski krogi                   
  * - zgrešeni streli